5 centivel nagyobb hasbőség 15 százalékkal rövidíti az életet

Szerző: Független Hírügynökség

Az "úszógumi", vagyis a deréktáji zsírpárna drámai módon növeli a korai halál kockázatát, még akkor is, amikor valaki amúgy normális testsúlyú - derült ki egy minden eddiginél átfogóbb vizsgálatból. Erről a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be csütörtökön.

A kutatók 9 európai országból 360 ezer embert kísértek figyelemmel 10 éven át. A program kezdetekor az átlagéletkor 51 év volt, a vizsgálat évtizede alatt csaknem 15 ezer részvevő halt meg.

A szakembereket meglepte, milyen szoros összefüggés mutatkozott a deréktáji zsírréteg vastagsága és a korai halálozás között. Eszerint azonos testtömeg-index esetén a derékbőség minden 5 centis növekedése 13-17 százalékkal növeli a kockázatot.

 A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI

A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálatát az USA-ban végezték. Dallas városában véletlenszerűen válogattak be önkénteseket, és 2971 embernél végeztek labor, teljes kardiológiai és a legmodernebb képalkotó vizsgálatokat.

Kisült, hogy a súlyból és magasságból számított testtömeg-indexnél jobb mutató a derékbőség. Az átlagosnál nagyobb derékbőség önmagában is fokozza az idő előtti halál veszélyét. A 119 centisnél nagyobb derékbőségű férfiaknál kétszer akkora a korai halál kockázata, mint a 80 centisnél karcsúbbaknál. Nőknél hasonlóan előbb haltak meg azok, akiknek 99 centisnél nagyobb volt a derékbőségük, mint a 65 centi alattiak.

Más korábbi kutatások kimutatták, hogy a derékon a zsír nem ugyanolyan összetételű, mint más testtájakon. Feltételezik, hogy a hasi hájban olyan hírvivő anyagok termelődhetnek, amelyek krónikus betegségek kialakulását segítik elő.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

A gyorsevőkre elhízás vár

Háromszor akkora az elhízás veszélye, ha a komótos étkezés helyett az étel gyors befalását választjuk. Utóbbi esetében ugyanis jóval több...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.