• Miért nem esünk ki éjjelente az ágyból?

    Szerző: WEBBeteg - stern.de

    Alvás közben forgolódunk ide-oda, fura, esetleg rosszat álmodunk, sőt van, aki beszél is, mégsem esük ki az ágyból. A neurológusok tudják, miért.

    Alvás közben az izomfeszültség, izomtevékenység csökken, úgyhogy az idő nagyrészében nyugodtan, ernyedten fekszünk - mondja Regina Gäbler, a hamburgi Jeruzsálem Klinika alvászavarokkal foglalkozó laborjának munkatársa. A védekezőmechanizmus hatására a kontrollálatlan mozgások kivédésére az izmok "kikapcsolódnak", csak a szem mozog ide-oda a különböző alvási fázisokban.

    Hirdetés

    Amint az ember megfordul vagy pozíciót vált, rövid időre felébred. Ez a művelet óránként tízszer is megtörténhet, így kerülnek a tudatalattijába helyi feltételek körülmények (az ágy mérete például). A gyermekeknél ez a folyamat még nem működik olyan jól, ezért esnek ki gyakrabban az ágyból - állítja Peter Geisler, a regensburgi egyetem alváskutatója.

    Ez egy tanulási folyamat, mely évekig tart. Olyan, mint a parkolás: az ember alkalomról alkalomra megbecsüli, tapasztalja járműve méreteit, míg végül szép lassan a tudatalattijába bejut.

    Ahogyan egy új autóhoz, egy új vagy másik ágyhoz is hozzá kell szoknunk. Ez megmagyarázza, miért alszunk gyakran rosszabbul új környezetben. Csak ha a tudatalattinkba jut az ágy mérete, akkor tudunk igazán mélyen, nyugodtan aludni.

    (WEBBeteg, forrás: stern.de)

    Módosítva: 2015.04.13 02:11, Megjelenés: 2015.04.13 02:11
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Az egészséges, pihentető alvás záloga

    Amikor az alvás szót halljuk, legtöbbünk a pihentető, nyugodt éjszakai pihenésre gondol, amely testi-lelki regenerációnkat szolgálja. Sokan vannak azonban, akik valamilyen ok miatt még konkrét betegség hiányában sem képesek az éjszakát nyugodt, kellemes alvással tölteni.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Hogyan segíthet a babának, hogy átaludja az éjszakát?

    Sok szülő belefáradt már abba, hogy éjszakáról éjszakára órákat van ébren kisbabája sírása miatt. Az alábbi tippekkel segíthet gyermekének átaludni az éjszakát.

    Alvási apnoe - Miért fontos a szűrés?

    Az alvási apnoet napjainkban súlyos betegségnek tartják, amely a mindennapokra és a párkapcsolatra gyakorolt káros hatása mellett számos szövődményt idézhet elő, illetve megnöveli más betegségek kockázatát.

    Az alvászavar és típusai

    Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.

    Alvásproblémák? - Tippek a nyugodt pihenéshez

    Sokan szenvednek alváshiánytól, de kevesen tudják, hogy a helyes alvási higiéné kialakítása mellett akár gyógyszer nélkül is legyőzheti az alvásproblémákat.

    Mi történik alvás közben? Pécsett ezt is vizsgálják!

    A horkolással, légzéskihagyással járó alvászavar inkább a férfiak betegsége, míg az inszomniások, az álmatlanságban szenvedők között jóval több a nő – összegzi a tapasztalatokat dr. Faludi Béla neurológus, a pécsi Alváslaboratórium vezetője. A laborban alvás közben, bedrótozva rögzítik a páciens szemmozgását, az agyi elektromos tevékenységet, a horkolás hangját, valamint a légáramlást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.