Kiderült, miért halnak meg túl korán a magyarok

Szerző: MTI/mok.hu

A halálesetek egyharmada az orvostudomány jelenlegi állása szerint elkerülhető lenne az EU-ban. Magyarországon több mint 24 ezer ember azért halt meg, mert nem kapott időben és megfelelő ellátást, ez a halálozások 41,5 százaléka - derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből.

Kevesen gyógyulnak meg a daganatos megbetegedésekből hazánkban

Magas összhalálozás, csökkenő születésszám Magyarországon. A fiatal korcsoportokban vezető halálok az öngyilkosság. De miből adódik az itthoni katasztrofális mortalitás? Csak nálunk van így? A hazai lehangoló mortalitási adatok összefüggései, tények és tendenciák a kilencvenes évektől egészen napjainkig. Kevesen gyógyulnak meg a daganatos megbetegedésekből hazánkban>>

Az elkerülhető halálozás koncepciója szerint bizonyos halálesetek elkerülhetőek lennének, ha az illető időben és megfelelő ellátáshoz jut. Az egészségügyi rendszer és az egészségpolitika értékelésében felhasználható mutató egyre nagyobb jelentőségű az Európai Unióban (EU).

Az EU-ban 2013-ban 1,7 millió 75 évesnél fiatalabb ember halt meg. A halálozások csaknem 34 százaléka, azaz mintegy 577,5 ezer ember halála elkerülhető lehetett volna az orvostudomány jelenlegi állása szerint, a rendelkezésre álló ismeretek, eszközök és technológia birtokában. A korai halálozás csaknem harmadát (184,8 ezer eset ) szívroham okozta, az elkerülhető halálestek 16 százalékáért (majdnem 94 ezer eset) a stroke a felelős. E két betegség együtt vezetett az idő előtti halálozások közel feléhez (48 százalék).

Az idő előtti halálozáshoz vezető okok között a harmadik helyen a bélrendszert érintő rákok állnak, 2013-ban 67 ezer halálesetet okozva (12 százalék), az emlőrák pedig a csaknem 51 ezer esettel 9 százalékkal részesedett a korai halálozásban. A magas vérnyomásos betegségek 5 százalékban, a tüdőgyulladás 4 százalékban játszott szerepet az idő előtti elhalálozásban.

Romániában és Lettországban halnak meg a legtöbben túl korán

A 75 évnél fiatalabbak korai halálozásában nagyok a különbségek az uniós tagállamok között. Romániában a legnagyobb ez az arány (a 75 évesnél fiatalabban meghaltak 49,4 százaléka), a második helyen Lettország áll (48,5 százalék), ezt követi Litvánia (45,4 százalék) és Szlovákia (44,6 százalék). Magyarországon a nyolcadik legnagyobb arányt regisztrálták (a 75 év alatti halálozások 41,5 százaléka) az elkerülhető halálozások listáján. Csehországban 39,3, Lengyelországban 31,4 százalék ugyanez az arány.

Franciaországban halnak meg a legkevesebben feleslegesen, illetve idő előtt (23,8 százalék), s szintén 30 százalék, azaz uniós átlag alatti a korai halálozási mutató a dánoknál (27,1 százalék), a belgáknál (27,5 százalék) és a hollandoknál (29,1 százalék).

(Forrás: MTI/mok.hu)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.