Az Egészségbiztosító finanszírozhatná a magánorvosi ellátást is?

Szinapszis
megjelent:

Egy friss kutatás szerint a megkérdezettek támogatnák azt a megoldást, ha az OEP-nek befizetett összegegeket felhasználhatnák magán egészségügyi szolgáltatás igénybevételére is.

A Róbert Károly Magánkórház & Róbert Rendelőintézet, valamint a Szinapszis Kft. által végzett 1005 főt megkérdező felmérésből kiderült, hogy már nemcsak a legnagyobb jövedelmű csoportok járnak magánorvoshoz, hanem az átlagos jövedelmi viszonyok között élők is. A két legnagyobb csoport, amely magánellátást vesz igénybe, a 250 000 Ft feletti (21%), és a 90 000-150 000 Ft közötti (22%) jövedelemmel rendelkezők. Ez utóbbi csoport számára különösen megterhelő, hogy az igénybe vett szolgáltatásért másodszor is fizetniük kell.

A fenti okok miatt a válaszolók méltányosnak találnák, ha a befizetéseikért cserébe magánszolgáltatást is igénybe vehetnének. A többség szerint (58%) az lenne a járható út, ha a magán egészségügyi szolgáltatásokra fordított összeg egy részét adójóváírásként vagy járulék kedvezményként visszaigényelhetnék. A járulékfizetők további 42%-a pedig azt szeretné, ha az OEP eljuttatná a magánszolgáltatókhoz az állami kasszába általuk befizetett összeget, amennyiben magánellátást vesznek igénybe, és páciensként csak az e feletti részt kellene kifizetniük.

A befizetések és a szolgáltatás minőségének kérdéskörét vizsgálva, a járulékfizetők csupán 9 százaléka gondolja azt, hogy a járulék összege és a szolgáltatás minősége is megfelelő. A többiek úgy vélik, hogy nincs szinkronban a befizetett összeg és a szolgáltatás minősége, ezért alig egyharmaduk (29%) kíván továbbra is a jelenlegi feltételekkel, saját választása szerint is TB járulékfizető maradni, a többiek más megoldást keresnének.

A magánszolgáltatóhoz forduló páciensek első helyen értékelték, hogy többet és alaposabban foglalkozik velük az orvos, illetve hogy nem kell várni a rendelőben az ellátásra. A személyre szabott bánásmód mellett nincs várólista, több információt kapnak, figyelmes és szakszerű ellátásban részesülnek, jól megszervezett betegút segíti a gyógyulást, illetve tudják, hogy mennyit, miért és hogyan kell mindezért fizetniük.

A legnagyobb lakossági elfogadottsága a magán szakorvosoknak van (3,9), majd a magánklinikák következnek (3,8). Az állami ellátásban a legmagasabb bizalmi indexe a háziorvosoknak van (3,5), őket az állami járóbeteg rendelők követik (3,1), és a sor végén szerepel az állami kórházak megítélése (bizalmi indexük 2,8).

magánegészségügy kutatás táblázat

egészségügyi szolgáltatás kutatás diagram

A Budapesten és Pest megyében élő, 25-60 év közötti lakosok részvételével készült kutatás, kor, nem és településtípus szerinti reprezentativitást tükröz, amelyből a magánorvosi ellátást igénybe vevők almintája 533 fő volt. Az adatfelvétel 8-10, illetve 18-20 perces online kérdőíves kutatás (CAWI) módszerével készült 2015. március – április hónapban.

(Szinapszis)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.