A gyermekbántalmazásokkal kapcsolatos jelzések kezelését vizsgálják jövőre a hivatalok

Szerző: MTI

A gyermekbántalmazásokkal kapcsolatos bejelentéseket vizsgálják jövőre a kormányhivatalok szociális és gyámhivatalai, azt, hogy az ilyen esetekre utaló jelzéseket, észleléseket a gyermekjóléti szolgálatok hogyan kezelik.

A kormany.hu-n csütörtökön közzétett - Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára által aláírt - országos hatósági ellenőrzési terv szerint a szociális és gyámhivataloknak azt kell célzottan vizsgálniuk, hány gyermekbántalmazás esetében történt bejelentés és ezek nyomán a gyermekjóléti szolgálatoknál vagy a járási hivataloknál megtették-e a szükséges intézkedéseket, tettek-e feljelentést ezekben az ügyekben a bántalmazóval szemben.

A dokumentum szerint külön figyelmet kell fordítani arra is, hogy a gyermekvédelmi észlelő-, és jelzőrendszer tagjai megfelelően együttműködnek-e egymással például a gyerekeket veszélyeztető tényezők felismerésében és kezelésében.

A gyermekvédelmi szakellátásban jövőre azt is vizsgálni fogják, hogy a gyerekek megkapják-e a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésüket elősegítő, az életkoruknak, egészségi állapotunknak és egyéb szükségleteiknek megfelelő gondozói, nevelői, lakhatási ellátást, valamint hogy érvényesül-e a szakellátási intézményben élő gyerekek szabadidőhöz, pihenéshez való joga.

A vizsgálatok megállapításairól valamint az ezzel kapcsolatos szakmai, javaslatokról összegzést kell készíteni az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyermekvédelmi és gyámügyi főosztályának.

A dokumentum szerint továbbá a szociális és gyermekjóléti szolgáltató tevékenységek ellenőrzésénél vizsgálni kell azt is, hogy az idősek nappali ellátásában az érintettek milyen szolgáltatásokat kapnak.

Az ellenőrzési terv szerint a családok átmeneti otthonánál az ellátások megszűnésének, megszüntetésének módjait kell kiemelten vizsgálni, valamint ezzel összefüggésben a gyermekjóléti szolgálattal való együttműködést.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

A gyerekkorban bántalmazottak...

A nehéz gyermekkor kétségkívül kihat az egész további életre. A gyermekkori traumák számos beláthatatlan következménye közül egy új tényezőt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.