Betegen egyedüllétre vágyunk, de magányra nem

Red Lemon Media
megjelent:

A megfázás és az influenza minden évben milliók ünnepi hangulatát keseríti meg. Ezek a betegségek nem csak testünkre, de lelkünkre is hatással vannak, és rosszkedvünk rányomja bélyegét közösségi életünkre is. Mennyiben befolyásolják viselkedésünket ezek a változások? A legfrissebb felmérések erre a kérdésre kerestek válaszokat.

Tizenkét országban, köztük Magyarországon is nagyszabású kutatást végzett immár negyedik alkalommal a Wick Pharma GmbH, amely új irányból közelítette meg a megfázás hatásait. Az összesen 12.000 résztvevőt számláló felmérésben a válaszadókat arról is kérdezték, hogy milyen változásokat észlelnek viselkedésükön egy-egy betegség alkalmával.

Mindannyian ismerjük azt a lehangoló érzést, mikor egy megfázás miatt barátainktól és kedvenc programjainktól megfosztva a négy fal között, zsebkendők tengerében úszva kell töltenünk napjainkat. Rosszkedvűek vagyunk, és kimozdulni sem esik jól. Bár a felmérésben résztvevők közel fele (45,5%) azt válaszolta, hogy igényli az egyedüllétet, magányra ilyenkor sem vágyik. Szerencsére ma már számtalan lehetőség van arra, hogy ne legyünk elvágva a külvilágtól, ebben segít például a social media. A magyar válaszadók 34%-a használja betegség esetén arra a különböző közösségi oldalakat, hogy kapcsolatot tartson családjával és ismerőseivel. A virtuálisan érkező jókívánságoknak pedig nagy szerepe van a gyógyulásban, hiszen ilyenkor a lelki támogatásra is szükségünk van.

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy mi zavar minket a legjobban egy megfázás esetén. Nemzetközi szinten kimagasló eredményt értünk el abban, hogy azt viseljük a legrosszabban, ha nem élvezhetjük az életet. A megkérdezettek 80%-a mindennél előrébb valónak tartja, hogy megélhesse a mindennapok kellemes pillanatait, náthásan pedig nem tudja úgy élvezni az életet, ahogy szeretné. Ezzel a kimagasló számmal olyan, a jókedvűkről híres országokat utasítottunk magunk mögé, mint Spanyolország (73,1%) vagy éppen Olaszország (59,5%). Rólunk, magyarokról mindig is az a hír járta, hogy szeretünk enni, inni és élvezni az élet minden pillanatát. Ez a legenda most már tény, hiszen számok is bizonyítják, hogy hedonista nép vagyunk.

A karácsony közeledtével pedig még fontosabb egészségünk megőrzése, hiszen senki sem szereti ágyban tölteni a szentestét. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, a kritikus őszi-téli hónapokban érdemes fokozottan odafigyelni a megelőzésre. Fontos a rendszeres mozgás, pihentető és minimum 8 órás alvás, a vitaminok pedig pajzsként védhetik szervezetünket a kórokozóktól.

(Red Lemon Media)

Cikkajánló

Meghűlés, megfázás, nátha - Mit is jelent?

Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Megfázás
A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Az egyébként egészséges felnőttek esetében pedig akkor kell orvoshoz fordulni, ha néhány napon belül nem szűnnek a tünetek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.