• Harc a tisztességtelen egészségügyi reklámok ellen

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Az elmúlt évtized egyre liberálisabb gondolkodásmódja, a Versenyhivatal és az Európai Unió nyomása miatt 2006-ban megváltozott a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexének hirdetési etikára vonatkozó szabályozása. Az új reklámpiaci eszközök megjelenésével azonban a korábban ismert reklámújságokon túl óriási tér nyílt meg az ellátók előtt, amit sokszor nem etikusan használnak – legalábbis a Magyar Orvosi Kamara szerint, akik egységes piaci szabályozást sürgetnek.

    Az egészségügyi ellátórendszer gondjai, a hosszú várólisták, a problémás diagnosztika, a közfinanszírozott ellátásokhoz való hozzáférés nehézségei miatt a kiszolgáltatott paciensekben egyre nagyobb az igény, hogy magánszolgáltatóknál orvosoltassák problémáikat. – A magánorvosi piac egyre egyre inkább szélesedik, az orvos kollégák is egyre többen keresik itt a boldogulásukat.
     
    Hirdetés
     
    Ez önmagában nem baj, az viszont igen, hogy az elmúlt évtized egyre liberálisabb gondolkodásmódja, liberális kormányzása, az európai versenyszabályok túlzott átvétele mind-mind ellene volt egy kielégítő köztestületi reklámszabályozásnak. E tendencián felbuzdulva azonban a különböző magán egészségügyi tevékenységek az orvosi hivatáshoz egyre méltetlenabb módon és eszközökkel, sokszor valótlanságot súroló állításokkal, a betegek tudatlanságát és tájékozatlanságát kihasználva kerülnek reklámozásra – mondta dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, hozzátéve: az egyes orvosi beavatkozásokat képi, sőt videós bemutatásával tarkítva már nem csak a versenyszabályokat sértik a szolgáltatók, hanem a jó ízlés határát is. 
     

    A gyógyszerreklámozás törvényi feltételei


    A gyógyszergyártás iparszerűvé válását és a kereskedelem gyakorlatát tekintve, megfelelő szakismerettel nem rendelkező személyek vásárolják a gyógyszereket, éppen ezért elengedhetetlen követelmény, hogy a gyógyszerek forgalmazásában szigorúbb szabályok érvényesüljenek. A gyógyszerreklámozás törvényi feltételei>>
    – Elfogadjuk és nem tagadjuk, hogy az egészségügy is piac, és így reklámozható, de nem elfogadható az egymásra licitáló, a különböző beavatkozásokat vizuálisan és részletesen bemutató hirdetési sturktúra. Különösen veszélyesnek tarjuk a különböző kuponos akciókat, amelyek irreális állításokkal és akciókal csábítják a gyanútlan vevőt, jelen esetben a beteget – folytatta a jelenlegi hirdetési piac hibáit az elnök.
     
    Éger szerint az egészségügyi tárgyú hirdetéseknek tárgyszerűeknek és tényszerűeknek kell lenniük úgy, hogy közben nem ígérhetnek valótlanságot, s más szolgáltatók hitelét sem rontják. A kamara tagjai ugyanis az orvosi hivatást lealacsonyító eszköznek tartják az árképzéssel kapcsolatos stratégiát, ami meggyőződésük szerint nem a munkájukat tisztességgel és magas színvonalon végző kollégáknak, hanem az alacsony színvonalon, nem megfelelő képzettségű személyzettel vagy elégtelen tárgyi felszereltséggel szolgáltató piaci szereplőknek kedvez.
     
    – Ennek érdekében jogszabályi intézkedésre van szükség, ezért a MOK levélben fodult az emberi erőforrásk miniszteréhez, a gazdasági versenyhivatalhoz, valamint a parlament egészségügyi bizottságához egy joszabálymódosításért. Olyan szabályokat szerenténk, amelyek önmagukban is szabályozzák a reklámokat, valamint szigorúbb etikai kódexet engednek meg a MOK-nak – magyarázta Éger István, aki elmondta, azért van szükség a MOK-nek szélesebb jogkörökre, mert jelenleg számos olyan egészségügyi ellátó működik, amelyet nem orvos, hanem más szakmát gyakorló hirdető vezet, akivel szemben jelenleg tehetetlen a kamara.

    Tájékozatás nincs, csak licitálás

    Dr. Kovács János, a Magánorvosok Országos Szövetségének elnöke szerint az árversenyre irányuló reklámozás azért is aggályos, mert orvos és betege között óriási informáltsági különbségek vannak. A jelenlegi, csak a  beavatkozások árának kommunikációjára épülő hirdetésekből azonban a beteg nem értesül arról, hogy valójában mit is takar a reklámozott beavatkozás, ott mi fog vele történni, a páciens így jószerivel azt sem tudja, hogy mire vállalkozik.
     
    – Helyesnek azt tartanánk, ha ebben az információs asszimetriában a páciensnek a döntést nem csak a marketingfogások között kellene meghoznia, hanem teljes tudás birtokában. Nem fogadható el olyan promóció, ami csak az árakra, az árképzésre alapul – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, sokszor találkoznak olyan eljárással is, amikor a kereskedő érezhetően a bekerülési ár alatt értékesíti szolgáltatását, ez pedig ugyancsak etikátlan.
     
    Kovács szerint az is problémás, hogy a csak árak alapján reklámozott szolgáltatások esetében a beteg nem tudja felmérni, hogy az adott érték valójában mit jelent, hiszen abban nem tükröződik a szaktudás és a felkészültség. – Buszokon, óriásplakáton orvosi beavatkozást hirdetni, kuponokkal a vásárlást ösztönözni nem tisztességes és nem is etikus – mondta.
     

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Jogszabályra pedig azért van a leginkább szükség, hogy a nem orvos szolgáltatókat is meg lehessen valamiképpen fogni. Ha vét a reklmszabályok ellen, a kamara szerint előbb büntetést kell kiszabni, később pedig akár a szolgáltatásból való kizárás is lehet a szankció. A kamara azt javasolja, hogy az orvosi/egészségügyi gyógyító és egyéb (pl. esztétikai) célú beavatkozások marketingjében csupán e szolgáltatások mibenlétét, az ellátóhely helyét, elérhetőségét, az árak korrekt, tárgyszerű fellsorolását, az orvos rendelési idejét és a személyével kapcsolatos, kommunikációra szánt adatok közlését engedje meg ezikai kódexében a kamara tagjai számára.
     
    A MOK ugyanakkor nem akarja eltörölni az árengedmények nyújtásának lehetőségét, de azt szeretnék elérni, ha azt kizárólag a szolgáltató helyen, egyedileg felajánlva (pl. régóta visszajáró, az ellátóhely szolgáltatásait már többször igénybe vett páciens vagy családtagja számára) lehessen azt igénybe venni.
     
    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)
    Legutóbb frissült: 2013.04.04 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

    A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.