Ki nyerte meg az év praxisát 2012-ben?

Az év praxisa a Kárpát-medencében
megjelent:

Kiderül február 14 - én csütörtökön 11 órakor a díjátadó ünnepségen. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Arany János utcai épületének VIII. emeleti nagytermében veheti át a 10 legelismertebb határon túli, és a 10 legelismertebb hazai háziorvos a nyerteseknek járó „Az év praxisa a Kárpát medencében” elismerést, és a vele járó ajándékokat.

Az okleveleket Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Beneda Attila kabinetfőnök és Balogh Sándor az OALI főigazgatója adja át.

Több mint 200 ajánlás érkezett, egyharmada határon túli, kétharmada hazai. Pécstől Salgótarjánon át Baktalórántházáig számos vidéki ajánlás érkezett. A legfiatalabb ajánló a 13 éves Kitty, a legtöbb ajánlást - 23 - egy budapesti doktornő kapta, őt baktalórántházi kollégája követi 20 ajánlással. Nemcsak itthonról, hanem a Kárpát-medence legtöbb régiójából jöttek jelölések: Erdélyből, Szerbiából, Szlovákiából, és a Vajdaságból sokszor apró kis falvakból.

A bírálóbizottság tagjai - Dr. Balogh Sándor, Bakonyi Péter, Dr. Bedros J. Róbert, Berszán Lajos, Dr. Farsang Csaba, Dr. Fekete György, Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Illyés László, Dr. Kásler Miklós Dr. Kiss Róbert, Lenkefi Ida, Oszwald Marika és Zettwitz Sándor - hosszas töprengés, és egyeztetés után választották ki a bőséges kínálatból a 10-10 legjobb történetet. A zsűri szakemberekből és jeles közéleti személyiségekből állt - onkológus, kardiológus, gyermekgyógyász, kórházigazgató, televíziós szakember, plébános, de akadt köztük szállodaigazgató és operettprimadonna is - akik bár fontosnak tartották a szakmaiságot, a legfontosabb szempont a díj odaítélésénél, az emberség, az empátia, a munka társadalmi értéke volt.

Az év praxisa

Az év praxisa a Kárpát medencében pályázaton a páciensek november 30-ig díjazhatták háziorvosukat, történetükkel. Írhattak az orvos és a nővér szaktudásáról, empátiájáról, arról, mennyire ért az idősek, a gyerekek nyelvén, a jó orvos-beteg kapcsolatról, a bizalomról, vagy éppen az életmentő beavatkozásokról, mert ilyen sztorikkal is találkoztunk. Az idei ajánlás tehát november 30-án lezárult, a zsűri eldöntötte, hogy melyik 10-10 praxis kerül fel a portálra. A szavazók december 15. és december 30. között adhatták le voksaikat, négyóránként, azaz naponta hatszor.

A páciensek szerint a legnépszerűbb, ha egy háziorvos rendelési idő után is rendelkezésre áll, a legelhivatottabbak pedig meglátogatják betegeiket a kórházban, vagy éppen otthon, hívás nélkül is. Akad doktornő, - ő is a nyertesek között van - aki saját édesapja MR vizsgálatát adja át betegének, hogy ne kelljen egy hónapot várnia kislánya agydaganat gyanújával. Dicsérik a szintén TOP listás háziorvost, mert megmentette inzulinos betege életét, újraélesztette infarktusos betegét, a másik páciensnek pedig megmentette lábát az amputációtól. A beteg számára fontos, ha orvosának vannak érzelmei, empátiája, nem hiánycikk nála a jó szó, a mosoly, és használja az alternatív gyógymódokat is. Olykor kerékpáron jelenik meg, máskor pizsamában, köntösben rohan, ha éjszaka hívják, rendszeresen szervez szűrővizsgálatot, és akad, aki a beteg helyett még a gyógyszert is kifizeti.

A sorrendet - ahogyan az elmúlt esztendőkben is,- nem a zsűri, hanem a portál olvasóinak szavazatai döntötték el. 2012. december 15-től december 30-ig szinte napról napra, óráról órára változtak a helyezések.

A kéthetes internetes szavazás valóságos mozgalommá terebélyesedett

Az Oromhegyesi Helyi Közösség / Vajdaság / elnöke például kiírta a Facebookon lévő Év praxisa oldalra, hogy náluk nemcsak az egész település - 1800 lakos - de a testvértelepülések polgárai, a faluból elszármazottak, rokonaik és barátaik is szavaztak a település versenyben lévő doktornőjére. A szavazás utolsó napján- december 30-án este 10 órakor aggódva jelezte, hogy talán meghackelték a portált, mert nem érik el. Aztán kiderült nem nálunk van a baj, náluk túlterhelt a szolgáltató. Példaértékű, ahogyan egy egész falu állt csatasorba orvosáért.

Legalább ilyen lendülettel szavaztak a záhonyiak, valamint a tiszamogyorósi, az eperjeskei és a mándi lakosok háziorvosukra, miközben egyik dicsérő levél követte a másikat munkájáról a közösségi portálon. Az első két helyezett egyébként közel tíz-tízezer szavazatot kapott.

(azevpraxisa.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.