• Karácsony a Semmelweis Egyetemen

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Az egyetem karácsonyi összejövetelén mindenki kapott ajándékba mézeskalácsot, valamint egy útravaló ünnepi történetet a rektortól, aki a WEBBetegnek is nyilatkozott a karácsonyról.

    Amióta egyetemi oktató vagyok, a karácsony mindig csak rövid kikapcsolódást engedett nekem. Éveken keresztül dolgoztam éjszakai ügyeletesként egy körzeti orvosi rendelőben. Karácsonyeste szinte minden évben 7 órakor felkerekedtem az ünnepi asztaltól, bementem az ügyeletre, ahol „ünnepi hangulatban” este 8 és reggel 8 között 20-30 beteghez mentem ki a lakására, vagy láttam el őket a rendelőben – mesélte dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora.

    Hirdetés

    „Felejthetetlenül izgalmas, de nagyon fárasztó élmény volt az a munka, ám büszke vagyok rá, hiszen az ünnepi estén a különösen riadt betegeknek nyújtott orvosi segítség kétszeres katarzist okozott. Ma is szívesen csinálnám! Később kutatóként és oktatóként az ünnepi este minden további nélkül szabaddá vált, hiszen a kísérleteket lehetett időzíteni, oktatási elfoglaltságokkal karácsony estéjén nem kellett számolni. Intézetigazgatóként már nyugtalanabbul teltek az ünnepi órák, hiszen bármilyen rendkívüli esemény bekövetkezésekor kötelességem lett volna a helyszínre menni, és szükség esetén intézkedni. Hála Istennek, ilyenre az elmúlt évtizedben nem került sor."

    "Rektorként még nem éltem át a karácsonyi ünnepeket, hiszen egyetemi vezetői kinevezésemet fél éve vettem át. A karácsony körüli ünnepi napok alatt biztosan most is dolgozni fogok, az elmúlt hetekben felhalmozódott adminisztratív feladataimat próbálom felgöngyölíteni. Remélem, hogy emellett az idén is belefér az ünnepi programba néhány kiadós kirándulás és biciklitúra, vagy futás és úszás.”

    A rektor elmondta azt is, hogy az otthon töltött órák alatt családi körben, felszabadultan és lazán, zenehallgatás közben dogozhatunk, ami bizony nagyon különbözik a hétköznapok hajszolt munkájától. „A maradék időt persze kiadós olvasásra szeretném szentelni, remélem, hogy ebben a szakmai olvasmányok helyett a szépirodalom kaphat majd nagyobb hangsúlyt.”

    Egy történet karácsonyra


    Dionüsziosz türannosznak a fülébe jutott, hogy Platón kivételes gyöngyöket őriz otthonában, és mindenképpen meg akarta szerezni ezeket. Platon nem akarta odaadni neki a gyöngyöket, mert szerinte az uralkodó nem tudott volna mit kezdeni velük. Dionüsziosz végül összeszedte az összes kincsét, hogy cserébe megkapja a gyöngyöket, és elment Platónhoz. A filozófus azonban – mivel ő is kapta a gyöngyöket – már továbbadta azokat. Amikor a király arról érdeklődött, hogy sok aranyat kapott-e értük, Platón Thoaszhoz küldte Dionüszioszt. A király az athéni bölcsnek is felajánlotta a kincseit cserébe a gyöngyökért. Thoasz azt kérte, hogy az uralkodó előbb válaszoljon néhány kérdésére.
    - Szeretnéd-e, hogy jó emberek legyenek a földön?
    - Igen.
    - Szeretnél-e te magad is jó ember lenni?
    - Természetesen.
    - Szeretnél-e tiszta szívvel kormányozni, uralkodni, döntéseket hozni?
    A király erre is igennel felelt és már alig várta, hogy megkapja a gyöngyöket. Az utolsó kérdés után Thoasz azt mondta Dionüsziosznak: a gyöngyök már nálad vannak, ha megtartod mindazt, amit itt megfogadtál.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2012.12.24 20:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Letette rektori esküjét Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem új rektora

    Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Dr. Szél Ágoston leköszönő rektor és az egyetem vezetősége jelenlétében tette le esküjét az egyetem 2018. július 1-től hivatalba lépő új rektora, Dr. Merkely Béla. A Semmelweis Szalonban tartott beiktatási ceremónia egy korábban elveszett hagyományt elevenített fel, jelképezve ezzel a tradíció és az innováció összefonódását az egyetem életében.

    Az egészségtudatosságra nevel a Semmelweis Egészségverseny

    Második alkalommal szervezték meg a középiskolásoknak szóló Semmelweis Egészségverseny döntőjét, amelynek március végén a Semmelweis Egyetem adott otthont. A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumból három csapat is indult, és az ÖKO-Párt nyert.

    A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar jól kezelhető - Fontos a korai felismerés

    A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar az iskoláskorú gyermekek 3-7 százalékát érinti Magyarországon. Nyolcvan százalékban genetikailag meghatározott, erősen öröklődő idegfejlődési zavarról van szó, amely kinőhető, ám az esetek 50-60 százalékában a tünetek egy része vagy egésze felnőttkorban is megmarad - mondja Dr. Bitter István.

    Szívbetegségeket vizsgáló kutatócsoport alakult a Semmelweis Egyetemen

    A Nemzeti Szívprogram keretében a heveny szívizominfarktus, valamint a szívelégtelenség új megelőzési és terápiás lehetőségeit kutatja a Semmelweis Egyetem (SE) orvoscsoportja - mondta Merkely Béla, a projekt vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

    II. Semmelweis Egészségverseny

    Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Semmelweis Egészségverseny, amely egyedülálló a középiskolás versenyek történetében, hiszen orvostanhallgatók kortárs oktatás segítségével népszerűsítik az egészségtudatos szemléletet és életmódot a fiatalok körében.

    Dr. Falus András: A genetika legfontosabb szava a valószínűség

    Játék. Az életben, így a munkában, a tudományban is nagyon fontos a játékosság - mondja a biológus végzettségű dr. Falus András, aki kutat, egyetemeken tanít, publikál, álnéven verseket ír, jelenleg pedig egy kötet szerkesztésén munkálkodik. Már maga a téma is figyelemfelkeltő: zene és egészség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.