Karácsony a Semmelweis Egyetemen

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az egyetem karácsonyi összejövetelén mindenki kapott ajándékba mézeskalácsot, valamint egy útravaló ünnepi történetet a rektortól, aki a WEBBetegnek is nyilatkozott a karácsonyról.

Amióta egyetemi oktató vagyok, a karácsony mindig csak rövid kikapcsolódást engedett nekem. Éveken keresztül dolgoztam éjszakai ügyeletesként egy körzeti orvosi rendelőben. Karácsonyeste szinte minden évben 7 órakor felkerekedtem az ünnepi asztaltól, bementem az ügyeletre, ahol „ünnepi hangulatban” este 8 és reggel 8 között 20-30 beteghez mentem ki a lakására, vagy láttam el őket a rendelőben – mesélte dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora.

karácsonyi ünnepség a Semmelweis Egyetemen„Felejthetetlenül izgalmas, de nagyon fárasztó élmény volt az a munka, ám büszke vagyok rá, hiszen az ünnepi estén a különösen riadt betegeknek nyújtott orvosi segítség kétszeres katarzist okozott. Ma is szívesen csinálnám! Később kutatóként és oktatóként az ünnepi este minden további nélkül szabaddá vált, hiszen a kísérleteket lehetett időzíteni, oktatási elfoglaltságokkal karácsony estéjén nem kellett számolni. Intézetigazgatóként már nyugtalanabbul teltek az ünnepi órák, hiszen bármilyen rendkívüli esemény bekövetkezésekor kötelességem lett volna a helyszínre menni, és szükség esetén intézkedni. Hála Istennek, ilyenre az elmúlt évtizedben nem került sor."

karácsonyi asztal"Rektorként még nem éltem át a karácsonyi ünnepeket, hiszen egyetemi vezetői kinevezésemet fél éve vettem át. A karácsony körüli ünnepi napok alatt biztosan most is dolgozni fogok, az elmúlt hetekben felhalmozódott adminisztratív feladataimat próbálom felgöngyölíteni. Remélem, hogy emellett az idén is belefér az ünnepi programba néhány kiadós kirándulás és biciklitúra, vagy futás és úszás.”

A rektor elmondta azt is, hogy az otthon töltött órák alatt családi körben, felszabadultan és lazán, zenehallgatás közben dogozhatunk, ami bizony nagyon különbözik a hétköznapok hajszolt munkájától. „A maradék időt persze kiadós olvasásra szeretném szentelni, remélem, hogy ebben a szakmai olvasmányok helyett a szépirodalom kaphat majd nagyobb hangsúlyt.”

Egy történet karácsonyra

Dionüsziosz türannosznak a fülébe jutott, hogy Platón kivételes gyöngyöket őriz otthonában, és mindenképpen meg akarta szerezni ezeket. Platon nem akarta odaadni neki a gyöngyöket, mert szerinte az uralkodó nem tudott volna mit kezdeni velük. Dionüsziosz végül összeszedte az összes kincsét, hogy cserébe megkapja a gyöngyöket, és elment Platónhoz. A filozófus azonban – mivel ő is kapta a gyöngyöket – már továbbadta azokat. Amikor a király arról érdeklődött, hogy sok aranyat kapott-e értük, Platón Thoaszhoz küldte Dionüszioszt. A király az athéni bölcsnek is felajánlotta a kincseit cserébe a gyöngyökért. Thoasz azt kérte, hogy az uralkodó előbb válaszoljon néhány kérdésére.
- Szeretnéd-e, hogy jó emberek legyenek a földön?
- Igen.
- Szeretnél-e te magad is jó ember lenni?
- Természetesen.
- Szeretnél-e tiszta szívvel kormányozni, uralkodni, döntéseket hozni?
A király erre is igennel felelt és már alig várta, hogy megkapja a gyöngyöket. Az utolsó kérdés után Thoasz azt mondta Dionüsziosznak: a gyöngyök már nálad vannak, ha megtartod mindazt, amit itt megfogadtál.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.