• A szén-monoxid mérgezés megelőzhető!

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Ahogy az utolsó őszi napsugarak is elbújnak, úgy záródnak egyre szorosabbra a szobák ablakai – a szobában keletkező mérgesgázoknak így esélyük sincs elhagyni a lakótért.

    A fűtési szezon beindulásával ráadásul egyre több az akár halállal is végződő szén-monoxid mérgezéses eset, amelyek legtöbbje megelőzhető volna. Olvassa el figyelmesen a tűzoltók, a gázszolgáltatók és a kéményseprők tanácsait!

    Csak a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság működési terletén november közepéig nyolcvanszor riasztották a tűzoltókat fűtőberendezéssel kapcsolatos esethez. Szén-monoxid mérgezés miatt csak idén három ember vesztette életét. Pedig ezeknek a mérgezéses eseteknek a nagy része megelőzhető volna, ha minden évben, még a fűtési szezon beindulása előtt gondoskodnánk arról, hogy készülékeink megfellelően működjenek.

    Hirdetés

    A kertkaputól a radiátorig

    Növeli a baleset kockázatát, ha nem gondokodunk a gázkészülék üzemeléséhez szükséges levegő utánpótlásáról, vagy a kémény elhanyagolt állapotban van. Gázzal működő készülékeinket, és lehetőleg a gázvezetékeket is, ezért évente egyszer szakemberrel vizsgáltassuk meg. A jogszabály egyébként ezt öt évenként közelezővé is teszi. Amíg tart a készülék garanciája, a gyártót is fel lehet hívni, ezt követően olyan szakembert válasszunk, aki fényképes igazolvánnyal és érvényes szakvizsgákkal rendelkezik – tanácsolta Száraz Gábor, a TIGÁZ Kft. szóvivője, hozzátéve: a legtöbb probléma a felújítások során otthon beszerelt készülékekkel adódik.

     

    Egy köbméter gázhoz 10 köbméter levegő!


    A mérgezések leggyakoribb oka, hogy a 20-30 évvel ezelőtt beépített gázkészülékekkel rendelkező otthonokban jól szigetelő nyílászárókra cserélik le a régieket vagy elszívó berendezéseket szerelnek fel. Ugyanígy komoly gondokat okozhat a kandallók vagy a központi porszívórendszerek kiépítése, ugyanis ezek a berendezések szintén elszívják a nyílt égésterű gázkészülékek zavartalan működéséhez szükséges levegőt.
    Kazánok: egy köbméter gázhoz 10 köbméter levegő!>>

    Nem elég egy jó készüléket venni, fontos, hogy azt szakember szerelje be, és minden esetben kérjük a hatóság engedélyét hozzá. Kevesen tudják például, hogy a szagelszívók a kéményből akár vissza is fordíthatják az égésterméket egyes gázkészülékek esetében. Ezek a konyhai elszívók olyan lakásban nem is használhatóak, ahol nyílt égésterű kazán üzemel, vagyis olyan, amely a helyiségből veszi el az oxigént – folytatta a szóvivő, aki azt is elmondta, az új, műanyag nyílászárók, utólagos szigetelések is sok problémát okozhatnak, ezek ugyanis már olyannyira szigetelnek, hogy minden oxigéncserét kizárnak a lakásból. Mindig szereltessünk biztosnági szellőzőt is az ablakokba, s ezeket rendszeresen tisztítsuk is– figyelmeztetett Száraz.

    Társasházi lakásoknál gyakori probléma, hogy az általban az alagsorban lévő gázvezetékeket senki nem ellenőrzi, azok rozsdásodnak, s ereszthetenek – ezért kérjük meg a közös képviselőt, hogy legalább évente egyszer nézzen rá a gázcsövekre is.

    Gázkészülékek vizsgálatát gázszerelők végzik, téritésídíj ellenében, a szolgáltatók nem!

    Szellőzzön a kémény!

    Elsősegély mérgezések esetén


    Mindig fel kell, hogy merüljön a mérgezés gyanúja, ha a beteg eszméletlen állapotban van. Mivel nem tudhatjuk, milyen káros anyaggal állunk szemben, minden esetben fontos a mentők értesítése. Elsősegély mérgezések esetén.>>

    A bejövő gáz biztonságának ellenőrzése után pedig nem árt a távozó égéstermékekkel is foglalatoskodni. A kémények állapotát a kéményseprők végzik: gázüzemű készülék használata esetén évente, keménytüzelésű berendezések esetén félévente. Szolgáltatásuk közszolgáltatásnak minősül, mégis fizetni kell érte. Az árak országszerte, a helyi képviselő-testület rendelete alapján változnak. Sokan éppen ezért nem engedik be a szerencsét hozó, kormos munkásokat.

    Ha azonban azon a 3-5 ezer forinton az életünk múlik, máris nem tűnik olyan drágának a pucolási díj. – A legtöbb probléma a romos, dőlt, kéményfedkő nélküli kéményekkel van. Korábban a tégla kéményekbe bekötötték a sima gázkazánt is. Az égéstermékkel pára is távozik, ez pedig tönkreteszi a falat, annak szerkezetét, így a füst akkor is szivároghat, ha ennek semmi jele nincs – mondta Perjés András, a Magyar Kémény Kft vezetője.

    A gázkészülékek és kémények átvizsgálásának meglétét jövő évtől egyébként a tűzoltók is ellenőrizhetik, s hatóságként eljárva akár büntethetnek is, ha elmulasztottuk a felülvizsgálatot, ráadásul ha hiba derül ki, addig amíg az nincs kijavítva a szolgáltató ki is kapcsolhatja a gázt.

    A tűzvédelem is fontos

    • Ne helyezzünk fűtőberendezést olyan padlóra, ami éghető. Ha tüzet kell gyújtanunk, a berendezés előtt legyen egy vastag fém lap.
    • Az a kémény biztonságos, melyben nincs éghető anyag. Az 1979-es kéményszabvány előtt épült házaknál ez előfordulhat.
    • A fűtőberendezés közelében ne legyen gyúlékony anyag, se tűzveszélyes folyadék!
    • Csak olyan szerrel gyújtsunk be, amely engedélyezett, erre a célra való. A benzin gyorsan párolog, és gőze is robbanásveszélyes, így már az előtt berobbanhat, hogy rádobnánk a gyufát.
    • A keletkezett salakanyagokat, hamut csak lehűlt állapotban tegyük a kukába, és olyan edényben tároljuk, ami nem gyúlékony

    Fel a mérővel!

    A szén-monoxid érgezéseket teljesen kivédeni nem lehet, de nagy biztonságot adhatnak a direkkt erre a célra gyártott mérőkészülékek. Olyan eszközt válasszunk melynek hitelessége megbízható!

    Szénmonoxid, a csendes gyilkos


    A szén-monodxid mérgezés a téli szezon egyik legjellemzőbb veszélye, amit a gázzal működő berendezéseink (kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, stb.) helytelen használata okoz. A szén-monodxid veszélye abban rejlik, hogy színtelen és teljesen szagtalan, így mérőberendezés nélkül lehetetlen észrevenni jelenlétét. A levegőnél alig könnyebb, nem irritáló gáz, amely a szervezetbe jutva megakadállyozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. Levegővétellel kerül a szervezetbe, és a vörösvérsejteket támadja meg. A magas szén-monodxid-koncentráció perceken belül halált okozhat. Áldozatát először rosszullét fogja el (fejfájás, hányinger, szédülés, tüsszentés, gyors szívdobogás, nehéz levegővétel), majd mozgásképtelenné válik, ezáltal már nem képes magán segíteni, még a helyiséget sem tudja elhagyni.

    (WEBBeteg – Kósa-Boda Veronika újságíró)

    Módosítva: 2012.11.23 12:41, Megjelenés: 2012.11.23 12:41
   • Cikkajánló

    Új koronavírus

    Új koronavírus

    MTI

    Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült a betegek fogadására.

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

    Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte elviselhetetlen? Nehezíti a kialvatlansággal terhelt napokat, ha gyötrő fejfájással, szédüléssel, koncentrációzavarral, hányingerrel társul a közérzetük. Ilyenkor a pirulák sem segítenek, csakis az alvás, a pihenés, az agysejtek regenerálódása. Figyelemért, egyenesen orvosi tanácsért kiált, ha valaki napokon át vagy annál hosszabb ideig sem képes pihentetően aludni, s ezzel párhuzamosan romlik az egészségi állapota is.

    Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

    A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

    A szén-monoxid-mérgezés tünetei és megelőzése

    A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

    A szén-monoxid mérgezés jelei

    Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan ismerjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?

    Gáz- és gyógyszermérgezés - Tünetek és elsősegély

    Bajbajutott embertársaink közül a mérgezettek azok, akik nagy valószínűséggel mindenképpen külső segítségre szorulnak. Magyarországon sajnálatosan igen magas az öngyilkosok száma, az elmúlt évtizedben az EU-n belül mindig benne voltunk az első ötben, világviszonylatban az első tízben. Az egyik leggyakoribb módszer a gyógyszerrel, vegyszerrel elkövetett szándékos mérgezés.

    Szén-monoxiddal a tüdőért?

    Nagyon alacsony mennyiségű szén-monoxid (az autók kipufogója és a rossz gázkazánok által termelt veszélyes gáz) segíthet az asztma és egyes krónikus tüdőbetegségek tüneteinek enyhítésében, állítja egy kutatás, melyet a hollandiai Groningen orvosi egyetemén végeztek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA