A szén-monoxid mérgezés megelőzhető!

Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Megjelent: 2012.11.23

Ahogy az utolsó őszi napsugarak is elbújnak, úgy záródnak egyre szorosabbra a szobák ablakai – a szobában keletkező mérgesgázoknak így esélyük sincs elhagyni a lakótért.

A fűtési szezon beindulásával ráadásul egyre több az akár halállal is végződő szén-monoxid mérgezéses eset, amelyek legtöbbje megelőzhető volna. Olvassa el figyelmesen a tűzoltók, a gázszolgáltatók és a kéményseprők tanácsait!

Csak a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság működési terletén november közepéig nyolcvanszor riasztották a tűzoltókat fűtőberendezéssel kapcsolatos esethez. Szén-monoxid mérgezés miatt csak idén három ember vesztette életét. Pedig ezeknek a mérgezéses eseteknek a nagy része megelőzhető volna, ha minden évben, még a fűtési szezon beindulása előtt gondoskodnánk arról, hogy készülékeink megfellelően működjenek.

A kertkaputól a radiátorig

Növeli a baleset kockázatát, ha nem gondokodunk a gázkészülék üzemeléséhez szükséges levegő utánpótlásáról, vagy a kémény elhanyagolt állapotban van. Gázzal működő készülékeinket, és lehetőleg a gázvezetékeket is, ezért évente egyszer szakemberrel vizsgáltassuk meg. A jogszabály egyébként ezt öt évenként közelezővé is teszi. Amíg tart a készülék garanciája, a gyártót is fel lehet hívni, ezt követően olyan szakembert válasszunk, aki fényképes igazolvánnyal és érvényes szakvizsgákkal rendelkezik – tanácsolta Száraz Gábor, a TIGÁZ Kft. szóvivője, hozzátéve: a legtöbb probléma a felújítások során otthon beszerelt készülékekkel adódik.

Egy köbméter gázhoz 10 köbméter levegő!

A mérgezések leggyakoribb oka, hogy a 20-30 évvel ezelőtt beépített gázkészülékekkel rendelkező otthonokban jól szigetelő nyílászárókra cserélik le a régieket vagy elszívó berendezéseket szerelnek fel. Ugyanígy komoly gondokat okozhat a kandallók vagy a központi porszívórendszerek kiépítése, ugyanis ezek a berendezések szintén elszívják a nyílt égésterű gázkészülékek zavartalan működéséhez szükséges levegőt.
Kazánok: egy köbméter gázhoz 10 köbméter levegő!

Nem elég egy jó készüléket venni, fontos, hogy azt szakember szerelje be, és minden esetben kérjük a hatóság engedélyét hozzá. Kevesen tudják például, hogy a szagelszívók a kéményből akár vissza is fordíthatják az égésterméket egyes gázkészülékek esetében. Ezek a konyhai elszívók olyan lakásban nem is használhatóak, ahol nyílt égésterű kazán üzemel, vagyis olyan, amely a helyiségből veszi el az oxigént – folytatta a szóvivő, aki azt is elmondta, az új, műanyag nyílászárók, utólagos szigetelések is sok problémát okozhatnak, ezek ugyanis már olyannyira szigetelnek, hogy minden oxigéncserét kizárnak a lakásból. Mindig szereltessünk biztosnági szellőzőt is az ablakokba, s ezeket rendszeresen tisztítsuk is– figyelmeztetett Száraz.

Társasházi lakásoknál gyakori probléma, hogy az általban az alagsorban lévő gázvezetékeket senki nem ellenőrzi, azok rozsdásodnak, s ereszthetenek – ezért kérjük meg a közös képviselőt, hogy legalább évente egyszer nézzen rá a gázcsövekre is.

Gázkészülékek vizsgálatát gázszerelők végzik, téritésídíj ellenében, a szolgáltatók nem!

Szellőzzön a kémény!

Elsősegély mérgezések esetén

Mindig fel kell, hogy merüljön a mérgezés gyanúja, ha a beteg eszméletlen állapotban van. Mivel nem tudhatjuk, milyen káros anyaggal állunk szemben, minden esetben fontos a mentők értesítése. Elsősegély mérgezések esetén.

A bejövő gáz biztonságának ellenőrzése után pedig nem árt a távozó égéstermékekkel is foglalatoskodni. A kémények állapotát a kéményseprők végzik: gázüzemű készülék használata esetén évente, keménytüzelésű berendezések esetén félévente. Szolgáltatásuk közszolgáltatásnak minősül, mégis fizetni kell érte. Az árak országszerte, a helyi képviselő-testület rendelete alapján változnak. Sokan éppen ezért nem engedik be a szerencsét hozó, kormos munkásokat.

Ha azonban azon a 3-5 ezer forinton az életünk múlik, máris nem tűnik olyan drágának a pucolási díj. – A legtöbb probléma a romos, dőlt, kéményfedkő nélküli kéményekkel van. Korábban a tégla kéményekbe bekötötték a sima gázkazánt is. Az égéstermékkel pára is távozik, ez pedig tönkreteszi a falat, annak szerkezetét, így a füst akkor is szivároghat, ha ennek semmi jele nincs – mondta Perjés András, a Magyar Kémény Kft vezetője.

A gázkészülékek és kémények átvizsgálásának meglétét jövő évtől egyébként a tűzoltók is ellenőrizhetik, s hatóságként eljárva akár büntethetnek is, ha elmulasztottuk a felülvizsgálatot, ráadásul ha hiba derül ki, addig amíg az nincs kijavítva a szolgáltató ki is kapcsolhatja a gázt.

A tűzvédelem is fontos

  • Ne helyezzünk fűtőberendezést olyan padlóra, ami éghető. Ha tüzet kell gyújtanunk, a berendezés előtt legyen egy vastag fém lap.
  • Az a kémény biztonságos, melyben nincs éghető anyag. Az 1979-es kéményszabvány előtt épült házaknál ez előfordulhat.
  • A fűtőberendezés közelében ne legyen gyúlékony anyag, se tűzveszélyes folyadék!
  • Csak olyan szerrel gyújtsunk be, amely engedélyezett, erre a célra való. A benzin gyorsan párolog, és gőze is robbanásveszélyes, így már az előtt berobbanhat, hogy rádobnánk a gyufát.
  • A keletkezett salakanyagokat, hamut csak lehűlt állapotban tegyük a kukába, és olyan edényben tároljuk, ami nem gyúlékony

Fel a mérővel!

A szén-monoxid érgezéseket teljesen kivédeni nem lehet, de nagy biztonságot adhatnak a direkkt erre a célra gyártott mérőkészülékek. Olyan eszközt válasszunk melynek hitelessége megbízható!

Szénmonoxid, a csendes gyilkos

A szén-monodxid mérgezés a téli szezon egyik legjellemzőbb veszélye, amit a gázzal működő berendezéseink (kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, stb.) helytelen használata okoz. A szén-monodxid veszélye abban rejlik, hogy színtelen és teljesen szagtalan, így mérőberendezés nélkül lehetetlen észrevenni jelenlétét. A levegőnél alig könnyebb, nem irritáló gáz, amely a szervezetbe jutva megakadállyozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. Levegővétellel kerül a szervezetbe, és a vörösvérsejteket támadja meg. A magas szén-monodxid-koncentráció perceken belül halált okozhat. Áldozatát először rosszullét fogja el (fejfájás, hányinger, szédülés, tüsszentés, gyors szívdobogás, nehéz levegővétel), majd mozgásképtelenné válik, ezáltal már nem képes magán segíteni, még a helyiséget sem tudja elhagyni.

(WEBBeteg – Kósa-Boda Veronika újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Színtelen, szagtalan, életveszélyes:...

Azoknak, akik kandallóval, kályhával vagy kazánnal tervezik átvészelni az idei fűtésszezont, a szén-monoxid mérgezés veszélyeire éppoly...

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Elsősegély mérgezések esetén

Mindig fel kell, hogy merüljön a mérgezés gyanúja, ha a beteg eszméletlen állapotban van. Mivel nem tudhatjuk, milyen káros anyaggal állunk szemben...

Gáz- és gyógyszermérgezés...

Bajba jutott embertársaink közül a mérgezettek azok, akik nagy valószínűséggel mindenképpen külső segítségre szorulnak. Magyarországon...

A szén-monoxid-mérgezés...

Az elmúlt évek során egyre többen ismerték fel a szén-monoxid veszélyeit és sokan szereltek fel otthonukban a veszélyes gáz kimutatására alkalmas...

A szén-monoxid-mérgezés tünetei és...

A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén...

A környezet-egészségügyi intézet...

A fűtési szezonban ügyelni kell a lakások megfelelő szellőztetésére, mert így elkerülhető a belső térben megtalálható allergének, valamint a...

A szén-monoxid mérgezés jelei

Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.