Őssejtbankok: mit hozhat a jövő?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A köldökzsinórvér levétele nem veszélyezteti sem az anyát, sem pedig a gyermeket. A szülők, ha tehetik, gyakran a fagyasztás mellett döntenek. Mi lesz a sorsa a mintának, miért lenne fontos a közösségi letét a családi őssejtbankok mellett, mit eredményezhet a Nobel-díjas Jamanaka Sinja felfedezése? Utánajártunk.

A köldökzsinórvér eredetű őssejteket jellemzően a vérképzőszervi megbetegedések, így például egyes leukémiák gyógyítására használják. Ígéretesnek mutatkoznak a cukorbetegség és az izomsorvadás kezelésében, illetve számos más szövettípus regenerációjában történő felhasználásukra is folynak kísérletek.

A levett őssejtek nem csak a mintát adó gyermeken segíthetnek, hanem bárkin, aki hasonló immunológiai tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis a legnagyobb valószínűséggel a közeli hozzátartozóin, így például saját testvérein is - tudtuk meg dr. Urbán Veronika biológustól, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Morfológiai és Fiziológiai Tanszék főiskolai docensétől.

Három beültetés itthon

Az első sikeres, privát őssejtbankból származó őssejt beültetését két éve hajtották végre Magyarországon egy leukémiás kislánynál. Azóta további két sikeres beültetésen vagyunk túl – tudtuk meg dr. Balogh Istvántól, a KRIO Intézet vezérigazgatójától.

2011-ben egy két éves kislánynál történt sikeres őssejtbeültetést. Ő születésétől kezdve vérlemezke hiányban szenvedett, amelyhez 10 hónapos korában egyéb vérképzőszervi rendellenességek is társultak. A betegség 13 hónapos korában akut leukémiává alakult át. A szokásos kezelés nem vezetett eredményre, ezért döntött a gyermek kezelőorvosa a testvére születésekor levett és megőrzött őssejtek beültetése mellett. Idén egy csontvelő elégtelenségben szenvedő két és fél éves kisfiú volt a harmadik beteg. A beültetések a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermek Onkológiai és Csontvelő-transzplantációs osztályán voltak.

Az őssejtek útja

A mintát a levételt követően laboratóriumba szállítják, ahol abból egy kimagasló hatékonyságú eljárás során kinyerik az őssejteket, ezt követi a kétlépcsős mennyiségi és minőségi vizsgálat. Az előkészített őssejteket végül folyékony nitrogén gőzében, -150 és -196 fok között tárolják. A magyarországi tárolás minimalizálja a szállítással járó kockázatokat, és biztosítja a minták gyors elérését.

A levétel, az analízis, a technikai előkészítés és fagyasztás 20 évre átlagosan 300 ezer forintba kerül.

Mi lesz a mintával? Amennyiben nem került felhasználásra, a 20 éves időtartam lejártakor a tulajdonosa döntheti el, mi lesz a sorsa. Az ügyfél az őssejt megtartását, felajánlását vagy megsemmisítését kérheti, illetve dönthet a további tárolás mellett - tájékoztatta a WEBBeteget az őssejtbank vezetője.

Urbán Veronika biológus kitért arra, hogy a köldökzsinórvérből kinyerhető vérképző őssejtek csontvelő-transzplantációra felhasználva akár a rászoruló gyermek életét is megmenthetik, általában 10-12 éves korig elegendő az a sejtszám, amit egy mintából ki lehet nyerni.

Közösségi bankokra lenne szükség

A jelenlegi megoldás megterhelő egy átlagos család számára, ezért nagyon jó lenne, ha a külföldi példák mintájára közösségi bankokat lehetne létrehozni. Ezek úgy működnek, mint a csontvelőbankok: a betegeket kompatibilis donorhoz juttatja.

A köldökzsinórvér minden szülésnél rendelkezésre áll, levétele nem jár orvosi kockázattal, így lényegesen több potenciális donorral számolhatunk, mint a csontvelő-transzplantációnál, különösen ha a tárolás ingyenes - mondta Urbán Veronika.

Idén ősszel megszületett a 15 ezredik gyermek, akinek őssejtjeit a KRIO Intézetben tárolják. Ez a mintaszám már elegendő lenne a teljes magyar lakosság ellátására, Magyarországon azonban még csupán családi őssejtbankok működnek, ezért a nálunk tárolt mintákat is csak a megrendelő családon belül előforduló betegségek kezelésére lehet igénybe venni, donációs célra jellemzően nem. Ilyen megoldásra itthon is szükség lenne, éppen ezért támogatjuk a közösségi őssejtbank létrehozását - mondta dr. Balogh István, az intézet vezérigazgatója.

Jelentős eredmény, de...

Nem tudjuk jelenleg, hová fejlődik majd az orvostudomány, azt sem tudhatjuk, szükség lesz-e 20 év múlva ilyen bankokra. A Nobel-díjas japán kutató, Jamanaka Sinja bebizonyította, hogy a már differenciálódott szöveti sejteket is vissza lehet programozni őssejtekké.

Dr. Balogh István ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az idén Nobel-díjjal elismert kutatók munkája mindenképpen jelentős, azonban annyira a kezdeti fázisban tart, hogy belátható időn belül nem fogják kiváltani a köldökzsinórvér eredetű őssejteket. Másrészt a köldökzsinórból származó őssejtek maguk is "újszülöttek", a felnőttkori szövetből majdan visszaprogramozott őssejtek azonban annyi idősek lesznek, ahány éves a donor, akiből azt kinyerik. Az átprogramozás lehetősége a jövőben elsősorban azoknak lehet hasznos, akik nem gondoskodtak az őssejtek születéskori levételéről és tárolásáról.

őssejtbank

Még sok a „ha”

Kíváncsiak voltunk az általunk megkérdezett kutatók véleményére is. Dr. Urbán Veronika is biztos benne, hogy a visszaprogramozott, úgynevezett indukált pluripotens sejtek (iPS) klinikai felhasználása még sokáig várat magára. Egyelőre szóba sem jöhet, hogy kiváltsák vagy kiszorítsák a köldökzsinórvérben található vérképző őssejteket az orvosi gyakorlatban. Már csak azért sem, mert az iPS sejtek sokkal inkább az embrionális őssejtekre hasonlítanak, mintsem a köldökzsinórvérben található szöveti őssejtekre.

őssejtminta kémcsőben

Az embrionális őssejtek eddig szintén nem váltották be a hozzájuk fűzött terápiás reményeket. Jól használhatóak viszont gyógyszertesztelésre, amiben az iPS sejtekre is lehet számítani. Külön előny, hogy a gyógyszertesztelés akár személyre szabottan is lehetővé válik, amennyiben az adott beteg szöveti sejtjéből állíthatóak elő.

Az a tény, hogy az embrionális őssejtek létrehozásához embriók elpusztítására van szükség, éles etikai vitákat váltott ki már az első embrionális őssejtvonal megalapításának pillanatától. Az iPS sejtekkel ezek az etikai aggályok bizonyosan áthidalhatók. A másik távoli ígéret, hogy ha egyszer mégis alkalmassá tehetőek lesznek sejtpótlásra is az iPS sejtek, akkor eleve kizárt a szöveti összeférhetetlenség, hiszen a donor és a recipiens egy és ugyanaz a személy lehet.

Dr. Szatmári István, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet docense elmondta: amennyiben azt feltételezzük, hogy a mindentudó pluripotens őssejtek a jövő sejtterápiájának kiindulási eszközei lesznek, akkor megkérdőjelezhetővé válik a köldökzsinórvér bankolása, az iPS sejteket ugyanis a felnőtt beteg bőrsejtjeiből is létre lehet hozni. Ugyanakkor ne feledjük, a leukémia gyógyítására használt vérképző őssejteket az iPS sejtek valószínűleg a jövőben sem fogják helyettesíteni, az őssejtbankolást tehát még nem lehet leírni.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.