Gördülékeny az átállás a központosított közbeszerzésre

szerző: Országh Kitti, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Költséghatékonyságot várnak a kórházak központosított közbeszerzését előíró új rendelettől és hogy más, fontos célok megvalósítására fordíthatják az így megspórolt összegeket.

Mekkora változás ez az egészségügyi intézményeknek, mennyire tekinthető bürokratikusnak az új folyamat - erről beszélt a GYEMSZI munkatársa, valamint Dr. Kálmán Sándor, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója.

Megkeresésünkre Kántor Katalin, az illetékes GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) sajtós munkatársa ismertette a rendelkezés tartalmát és a beszerzések megváltozott folyamatát:

A fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmények részére történő gyógyszer-, orvostechnikai eszköz és fertőtlenítőszer beszerzések országos központosított rendszeréről szóló 46/2012. (III. 28.) Korm. rendelet. az állami, vagy önkormányzati fenntartásban lévő fekvőbetegellátó intézményekre vonatkozik. Magában foglalja a jelenlegi központi beszerzési termékkör mellett a gyógyszerek, és orvostechnikai eszközök egyes, de természetesen nem teljes területét is.

Mindezek mellett a 59/2011 Korm. rendelet 2/A§ m): (A GYEMSZI) jogosult az irányítása alá tartozó intézmények vonatkozásában a közbeszerzéseket összevontan lefolytatni, valamint az intézmények közbeszerzési eljárásaival kapcsolatban a folyamatba épített és az utóellenőrzéseket végezni.

Központosított közbeszerzés

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által jegyzett kormányrendelet-tervezet szerint az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szervezetek gyógyszer- és eszközbeszerzésére a közbeszerzési eljárásokat - az Országos Gyógyszerterápiás Tanáccsal együttműködve - a jövőben központi közbeszerzőként a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) készítené elő és folytatná le.

A központosított közbeszerzések rendszerébe önkéntes alapon csatlakozhatnak a nem állami, önkormányzati fenntartású kórházak is, amelyek nem tartoznak a GYEMSZI fenntartása alá.

Gyógyszerlehívás igényfelmérés után

Változás az eddigi gyakorlattal szemben, hogy első lépésként egy kórházi igényfelmérés történik, milyen készítményeket, milyen volumenben és értékben szereztek be a kórházak.

Ezt követően - a beszerzések szakmai leírását tartalmazó alaplista készül el, amelyet a gyógyszerek vonatkozásában az Országos Gyógyszerterápiás Tanács - OGYTT - készít el, és frissít folyamatosan, így az alaplista évről évre bővülő kört fed majd le. A Tanácsot be kell vonni a beszerzések tervezésébe, az egyes közbeszerzési eljárások szakmai előkészítésébe és az eljárások lefolytatása során a szakmai bírálat és értékelés elvégzésébe.

Az orvostechnikai eszközök országos alaplistája az intézmények által felhasznált orvostechnikai eszközöket jelenti, amely generikus eszközcsoportokat tartalmaz, és amelyet az egészségügyi szakmai kollégium elnöke által kijelölt tagozatok hoznak létre.

Következő lépésben az adott gyógyszerhez, orvostechnikai eszközhöz illeszkedő legmegfelelőbb, a közbeszerzési törvényben szabályozott technikával, de jellemzően keretközbeszerzéseken keresztül történik meg a megfelelő verseny kialakítása, figyelembe véve az ellátásbiztonsági szempontok elsődlegességét. A nyertes készítményeket a kórházak az előzetes felmérés alapján jelentett igények szerint hívhatják le “ - tudtuk meg a GYEMSZI munkatársától.

Mi a helyzet a sürgős esetekkel, a logikusan rövidebb átfutási idővel beszerzendő kellékekkel?

Természetesen nem cél, és nem is terjedhet ki minden egyes hatóanyagra, orvostechnikai eszközre a központi beszerzési kör, hiszen vannak olyan akár mennyiségbeli, tervezhetőségbeli, sürgősségi és természetesen szakmai szempontok, amelyek alapján indokolt az intézményi beszerzés megtartása - tudta meg a WeBBeteg.hu.

Kíváncsiak voltunk, okozott-e gondot a kórházaknak az átállás, így megkerestük a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatóját, Dr. Kálmán Sándort, aki szerint gördülékenység jellemezte az elmúlt heteket.

A BEK Zrt. menedzselésében eddig is működött a közbeszerzés a fővárosi kórházak esetében, a jelenlegi rendelettel a beszerzendő termékek, szolgálatatások palettája bővült.

Ellátási hiányt mindezidáig nem észleltek a rendelet következtében, az eddig elindított eljárások pedig csak adatszolgáltatást igényeltek, mely egyébként is a közbeszerzési rutin része, így fokozott adminisztrációs terheket nem tapasztaltak a kórház dolgozói.

(WEBBeteg - Országh Kitti, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.