A teljes arcátültetés orvosi háttere

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

2011 márciusában a Dr. Bohdan Pomahac által vezetett transzplantációs team végezte az USA történetében az első teljes arcátültetést, amikor transzplantálták az orrot, az ajkakat, az arc bőrét, az arc mimikai izmait és az idegeket.

Az arcátültetés fogalma

Az arcátültetés fogalma azt jelenti, hogy egy elhunyt személy arcának szövetit egy olyan embernek ültetik át, akinek arca súlyosan roncsolódott. Ez egy új eljárás a rekonstrukciós műtétek között, a műtét következtében a beteg életminősége jelentős mértékben javul a korábbiakhoz képest

2011 áprilisában - tehát egy hónapon belül az Egyesült Államok történetében az első teljes arcátültetéshez képest - ugyanez a transzplantációs team elvégezte a második ilyen beavatkozást.

Előzménynek tekinthető, hogy 2009 áprilisában sikeresen végrehajtották az első részleges arcátültetést, mely az USA történetében a második, a világon a hetedik ilyen beavatkozásnak számított. A világon az első teljes arcátültetést Spanyolországban hajtották végre 2010-ben.

A transzplantációs teamben 30 sebész, nővér, aneszteziológus vett részt, a beavatkozás több mint 14 órán át tartott. A teljes arcátültetés során az orrot, a szemhéjakat, az arc mimikai izomzatát és az idegeket is transzplantálták.

Az arcátültetés nagyon nagy felkészültséget igényel

Az arcátültetés óriási jelentőségű beavatkozás, mely nagyon nagy felkészültséget igényel mind szakmailag, mind technikailag. A műtétnek köszönhetően a beteg életminősége, mind mentálisan, mind fizikálisan óriásit javul. Fontos megjegyezni, hogy csakúgy, mint minden más transzplantációs beavatkozás esetében, ezen műtétnél is szükséges olyan immunrendszerre ható gyógyszereket alkalmazni, melyek az immunrendszer működését gyengítik, és megakadályozzák a kilökődést.

A hagyományos arcrekonstrukciós műtétek eredménye funkcionális és esztétikai szempontból nem volt optimális azoknál a betegeknél, akik arcdeformitása súlyos volt. Az arcátültetés mind funkcionálisan, mind esztétikailag kedvezőbb eredménnyel jár. Ennek az eljárásnak köszönhetően a beteg közvetlenül a műtét után tud orron át lélegezni, és érthetően beszélni.

Egy idő után a beteg képes lesz nevetni, és egyéb érzelmek kifejezésére is az arc mimikai izmai segítségével. Az esztétikai megjelenése közel normális lehet, melynek számos pszichikai előnye van, a beteg szociális kapcsolatai sem sérülnek, viszonylag könnyen visszailleszkedhet a közösségbe.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, Forrás és bővebb leírás: brighamandwomens, MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.