• A teljes arcátültetés orvosi háttere

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    2011 márciusában a Dr. Bohdan Pomahac által vezetett transzplantációs team végezte az USA történetében az első teljes arcátültetést, amikor transzplantálták az orrot, az ajkakat, az arc bőrét, az arc mimikai izmait és az idegeket.

     Az arcátültetés fogalma


    Az arcátültetés fogalma azt jelenti, hogy egy elhunyt személy arcának szövetit egy olyan embernek ültetik át, akinek arca súlyosan roncsolódott. Ez egy új eljárás a rekonstrukciós műtétek között, a műtét következtében a beteg életminősége jelentős mértékben javul a korábbiakhoz képest

    2011 áprilisában - tehát egy hónapon belül az Egyesült Államok történetében az első teljes arcátültetéshez képest - ugyanez a transzplantációs team elvégezte a második ilyen beavatkozást.

    Előzménynek tekinthető, hogy 2009 áprilisában sikeresen végrehajtották az első részleges arcátültetést, mely az USA történetében a második, a világon a hetedik ilyen beavatkozásnak számított. A világon az első teljes arcátültetést Spanyolországban hajtották végre 2010-ben.

    A transzplantációs teamben 30 sebész, nővér, aneszteziológus vett részt, a beavatkozás több mint 14 órán át tartott. A teljes arcátültetés során az orrot, a szemhéjakat, az arc mimikai izomzatát és az idegeket is transzplantálták. 

    Hirdetés

    Az arcátültetés nagyon nagy felkészültséget igényel

    Az arcátültetés óriási jelentőségű beavatkozás, mely nagyon nagy felkészültséget igényel mind szakmailag, mind technikailag. A műtétnek köszönhetően a beteg életminősége, mind mentálisan, mind fizikálisan óriásit javul. Fontos megjegyezni, hogy csakúgy, mint minden más transzplantációs beavatkozás esetében, ezen műtétnél is szükséges olyan immunrendszerre ható gyógyszereket alkalmazni, melyek az immunrendszer működését gyengítik, és megakadályozzák a kilökődést.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hagyományos arcrekonstrukciós műtétek eredménye funkcionális és esztétikai szempontból nem volt optimális azoknál a betegeknél, akik arcdeformitása súlyos volt. Az arcátültetés mind funkcionálisan, mind esztétikailag kedvezőbb eredménnyel jár. Ennek az eljárásnak köszönhetően a beteg közvetlenül a műtét után tud orron át lélegezni, és érthetően beszélni.

    Egy idő után a beteg képes lesz nevetni, és egyéb érzelmek kifejezésére is az arc mimikai izmai segítségével. Az esztétikai megjelenése közel normális lehet, melynek számos pszichikai előnye van, a beteg szociális kapcsolatai sem sérülnek, viszonylag könnyen visszailleszkedhet a közösségbe.

    Arcátültetés előtt és után
    Forrás: webmd.com

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, Forrás és bővebb leírás: www.brighamandwomens.org>>, MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.05.11 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Charla Nash arcátültetése - Fotóval!

    A Brigham and Women’s Hospital (BWH) plasztikai és ortopédiai sebész csapata Dr. Bohdan Pomahac vezetésével teljes arcátültetést végzett Charla Nash-en, a connecticuti nőn, akit 2009-ben marcangolt szét egy csimpánz.

    A biztosítás hiánya sok ezer gyerek halálát okozza Amerikában

    A kórházba kerülő és társadalombiztosítással nem rendelkező gyerekeknél 60 százalékkal magasabb a halálozás, mint a biztosítottaknál.

    Sikeres arcátültetés egy 43 éves férfin

    Sikeres arcátültetést hajtottak végre Spanyolországban - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szerdán. Ez volt eddig a világon a nyolcadik ilyen operáció.

    Csaknem teljes arcátültetés - Megrázó fotókkal a gyógyulásról!

    Jól van az az amerikai asszony, akin májusban a világ első csaknem teljes arcátültetését végezték - közölték orvosai a Lancet című brit orvosi lap legújabb számában.

    Elhunyt az arc- és kézátültetett férfi

    Elhunyt az a francia férfi, akin a világ első arc- és kétoldali kézátültetését hajtották végre idén áprilisban - jelentették be a Párizs egyik külvárosában lévő Henri Mondor kórház illetékesei.

    Bemutatták az első amerikai arcátültetésest - Fotóval!

    Magyar idő szerint szerdára virradóan bemutatták azt az asszonyt, akin az első amerikai arcátültetést végezték. A 46 éves kétgyermekes Connie Culp tavaly decemberben kapta meg egy elhunyt nő arcát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.