• Okostelefonok és egészségügyi lehetőségek

    Szerző: MTI

    Mind több és több ember egészségügyi ellátásában játszanak fontos szerepet a számítógépek és a szoftverek. Egy sor kisméretű eszköznek és okostelefonos alkalmazásnak köszönhetően a betegek egyre aktívabb szerephez jutnak saját kezelésükben. Ez gyakran még krónikus esetekben és akut megbetegedések megelőzésére is igaz - anélkül, hogy egy orvos közvetlen segítséget nyújtana.

    Mind az egészségügyi szolgáltatók, mind a betegek körében egyre általánosabb az okostelefonoknak az egészségügyi ellátás javítását szolgáló alkalmazása - állítja Ralf-Gordon Jahns, a mobilipar trendjeit elemző research2guidance vezetője. A cég kutatási eredményei azt támasztják alá, hogy megvalósulni látszik az egészségügyben régóta várt mobilforradalom.

    Úgy látják, hogy bár a világ egyes részein a népesség gyors elöregedése figyelhető meg, ami maga után vonja a kormányzati kiadások növekedését, a megelőző orvostudomány programjának részeként alkalmazott számítógépes eszközök, online megoldások ígéretes fejlődés előtt állnak.

    A Parks Associates idén februárban publikált jelentésének becslései szerint a digitális egészségügyi technológiákból és szolgáltatásokból származó bevétel nagysága 2015-re csupán az Egyesült Államokban meghaladhatja az 5,7 milliárd dollárt, szemben a 2010-es évre jellemző 1,7 milliárd dollárral. Ebbe a körbe beletartoznak a krónikus betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) monitorozására szolgáló készülékek éppúgy, mint a wellness- és fitness-alkalmazások, illetve programok.

    Hirdetés

    Google Health és Microsoft HealthVault

    Online patikák nyílhatnak?


    Az internetes gyógyszer-értékesítésekre vonatkozó teljes körű tilalom részleges feloldásával megnyitná az utat az online patikák előtt a francia Egészségügyi Minisztérium. A helyi gyógyszertárakat tömörítő érdekvédelmi szervezet azonban ellenzi az elképzeléseket. Online patikák nyílhatnak?>>

    Idén januárban egy Withings nevű induló francia vállalkozás mutatott be egy olyan Wi-Fi-képes mandzsettát, amelyik - miután megméri a vérnyomást és a pulzust - egy iPhone-hoz csatlakoztatva összeveti a kapott értékeket a beteg online nyilvántartott adataival. Az adatok biztonságosan tárolhatók a Withings webhelyén vagy olyan, a személyes egészségügyi nyilvántartásra szolgáló más oldalakon, mint amilyen például a Google Health vagy a Microsoft HealthVault. Ezeken a helyeken aztán elérhető az orvosi segítség is.

    Idén februárban az Entra Health Systems jelentette be a svéd Doro nevű mobilcéggel közös MyGlucoHealth szolgáltatását az idősekre optimalizált mobilkészülékekre. A vércukorszintet mérő kis készülékről szöveges üzenet küldhető a biztonságos MyGlucoHealth portálra, amely azonnali tanácsokat ad a betegeknek arra vonatkozóan, hogy mit szabad enniük. A 2008-ban bevezetett MyGlucoHealth ugyancsak képes az együttműködésre a Google Healthszel és a HealthVaulttal.

    Bár a MyGlucoHealth már a világon sokfelé elérhető különféle okos- és egyszerű bluetooth-os mobiltelefonokon, a bevezetés elsősorban Nagy-Britanniára, Ausztráliára, Németországra, az Egyesült Államokra és Indiára összpontosult, a szolgáltatás azonban hamarosan Ázsia más részeiben is megjelenik. John Hendel, az Entra Health Systems elnöke Hongkongban március végére tervezi az indulást, a következő három hónapban pedig Szingapúrban, Tajvanon és Dél-Koreában is bevezetik a szolgáltatást.

    Mint mondta, Ázsiában igen nagyszámú embernek van mobiltelefonja, a diabétesz pedig ténylegesen - genetikai okokból is - népbetegségnek minősül, ugyanakkor az egészségügyi rendszer általában alulfinanszírozott. Mindez igencsak kedvez a MyGlucoHealth-hez hasonló költséghatékony megoldások elterjedésének.

    "Kulcslyuksebészet" - Hogyan zajlik?


    Endoszkópos agyműtéteket mutatott be két professzor Debrecenben az orvoscentrum idegsebészeti klinikáján, miközben a hazaiak mellett 12 országból érkezett orvosok és orvostanhallgatók figyelték a beavatkozásokat online közvetítéssel a helyszínen. Neuroendoszkopia>>

    A research2guidance 2010 novemberében készült jelentésének becslései szerint már több mint 17 000 mobil egészségügyi alkalmazás készült okostelefonokra, azzal a céllal, hogy elfogadottá váljék az egészségügyi szakemberek körében. Az előrejelzések szerint 2015-re a mobil- és vezeték nélküli egészségügyi szolgáltatások 500 millió mobiltelefon-használót érhetnek el, ez a világszerte okostelefont használók hozzávetőleg 30 százalékának felel meg.

    Az Egyesült Államokban 2007-ben bevezetett Microsoft-féle HealthVault, illetve a 2008-ban elindult Google Health egyaránt nyílt platform: a személyes egészségügyi információk (védőoltások, kórtörténet, receptek) biztonságos tárolására és kezelésére szolgálnak. Az adatokhoz való hozzáférés különféle eszközökkel vagy mobilalkalmazásokkal lehetséges.

    A személyes adatok biztonságos, titkosított adatbázisban tárolódnak, mindenki maga állíthatja be ezek védelmének biztonsági szintjét, meghatározva azt, hogy mi kerülhet az adatbázisba, és azt is, hogy ki tekintheti meg azokat.

    A MyGlucoHealth azért döntött a Google Health-szel és a HeathVaulttal történő integráció mellett, mivel így rengeteg ember használhatja célzottan az alkalmazást, anélkül, hogy be kellene jelentkeznie a cég weboldalára vagy ide-oda kellene kattintgatnia, míg eljut személyes egészségügyi adataihoz. A HealthVault már 170 egészségügyi alkalmazást fog össze, az integrációhoz szükséges szoftverfejlesztő készletet pedig 30 000-en töltötték le.

    Nemzetközi platform helyi partnerekkel

    Míg a Google Health használata egyelőre leginkább az Egyesült Államokban terjedt el, a HealthVault a helyi partnerek bekapcsolódásával lassan nemzetközi platformmá válik. Kanadában már 2009-től él az együttműködés a Telusszal, az elmúlt évtől Németországban a Siemens, Nagy-Britanniában pedig a Nuffield Health a Microsoft partnere.

    Tavaly októberben a HealthVault az iSoftStone nevű nagy kínai rendszerintegrátor céggel is együttműködési megállapodást írt alá, ennek értelmében a két cég közösen dolgozik egy kormányzati program megvalósításán a Csiangszu tartománybeli Vuhsziban.

    A magas szintű felhasználói bizalom kialakításával a lehető legtöbb diabéteszes és magasvérnyomás-betegségben szenvedő pácienst igyekeznek bevonni a programba. A HealthVault a kezdetektől a betegek hosszú távú életfeltételeinek javítására koncentrál, beleértve azt is, hogy együtt tudjanak élni krónikus betegségeikkel.

    Egyelőre mérsékelt az elfogadottság

    Tünetellenőrző


    Tudni szeretné, hogy a szervezetében tapasztalt tünetekkel mi a teendője, mi okozhatja azokat és milyen szakorvoshoz érdemes velül fordulni? Tünetellenőrzőnk segítségével egyszerűen kiválaszthatja érzékeny testrészét, majd a tapasztalt tünetre kattintva megtekintheti a lehetséges okokat, kiindulási pontként a további információszerzéshez. Tünetellenőrző a WEBBetegen>>

    Mindeddig azonban igen mérsékelt az online személyes egészségügyi információk alkalmazásának elfogadottsága a felhasználók körében. A Knowledge Networks tavaly végzett felmérést az Egyesült Államokban, és ennek tanúsága szerint a 2008-ban regisztrált 3 százalékról csupán 10 százalékra nőtt a lakosságon belül azok aránya, akik online kezelik ilyen információikat. A megkérdezett orvosok is hasonló arányban nyilatkoztak: minden tizedik javasolta betegeinek az ehhez szükséges eszközök használatát.

    Jay Chandran, a Frost & Sullivan kutatási igazgatója szerint ösztönözni kell a betegeket arra, hogy naprakészen tartsák egészségügyi adataik nyilvántartását. Meggyőződése, hogy az adatok tárolására és kezelésére szolgáló eszközök akkor válnak igazán sikeressé, ha a személyes egészségügyi információk a valós idejű adatokat szolgáltató elektronikus egészségügyi nyilvántartás részhalmazává válnak. Ha ugyanis az adatok bekerülnek az egészségügyi szolgáltatók által karbantartott rendszerbe, hitelesebbnek és hasznosabbnak fogadja el azokat valamennyi érintett.

    (MTI)
     

    Módosítva: 2011.03.26 11:07, Megjelenés: 2011.03.26 11:07
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

    Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

    Öngyógyítás: hol a határ?

    Nincs időnk az egészségünkre, azonnali megoldást várunk, általában ezért kezdünk öngyógyításba, sajnos leginkább akkor, amikor nem kellene - véli dr. Bélteczki János, aneszteziológus. A felgyorsult világ, vagy éppen az egészségtudatosság hiánya áll a háttérben?

    Az öngyógyítás veszélyei

    Az internet használata mindennapjaink természetes részévé vált. Hasznossága vitathatatlan: több milliónyi információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy gyors válaszokat kapjunk kérdéseinkre, legyen szó az élet bármely területéről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA