"Kulcslyuksebészet" - Hogyan zajlik?

MTI
megjelent:

A neuroendoszkópiával minimálisra csökkenthető a szövődmények kockázata, ezért elsősorban olyan rendkívül súlyos betegségeknél alkalmazzák, mint például az elzáródásos kamratágulat, a fejlődési rendellenességből származó agykamratágulat, a koponyaalapi tumorok, de az agyalapi mirigyek jóindulatú daganatai és az agyalapi verőértágulat is operálható ezzel a módszerrel.

Endoszkópos agyműtéteket mutatott be kedden két professzor Debrecenben, az orvoscentrum idegsebészeti klinikáján, miközben a hazaiak mellett 12 országból érkezett orvosok és orvostanhallgatók figyelték a beavatkozásokat, online közvetítéssel a helyszínen.

Bognár László idegsebész professzor, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) idegsebészeti klinikájának igazgatója, sajtótájékozatóján elmondta: a koponyán belüli neuroendoszkópos műtéti eljárást öt éve vezették be Debrecenben, és több száz ilyen beavatkozást végeznek évente. Példakánt említette, hogy az évi 200 gyermek idegsebészeti beavatkozás fele, már endoszkópos eljárással történik.

A debreceni klinika évek óta együttműködik a Zürichben dolgozó Robert Reisch professzorral, a technológia egyik kidolgozójával, a keddre tervezett hat bemutató műtét egyik résztvevőjével. Robert Reisch megjegyezte: a speciális eljárás során, a hagyományosnál kisebb metszést ejtenek a koponyán, és az endoszkópos kamera segítségével tárják fel az operálni kívánt területet.

"Kulcslyuksebészet" - Hogyan zajlik?

A svájci professzor szerint, a "kulcslyuksebészetben" minden beavatkozást betegre szabottan készítenek elő. A műtéti tervezés ebben az esetben legalább olyan fontos, mint maga az operáció - mondta, hozzátéve: nem a tumor fajtája, hanem elhelyezkedése alapján döntik el, hogy alkalmazható-e adott esetben ez az eljárás. A neuroendoszkópos műtétek során különösen vigyázni kell, hogy ne sérüljenek az életminőséget meghatározó centrumok, idegek, miközben ezzel az eljárással a betegek lényegesen kisebb terhelésnek vannak kitéve, mint a hagyományos agyműtéteknél - mondta Robert Reisch.

Bognár László hozzátette: a neuroendoszkópiával minimálisra csökkenthető a szövődmények kockázata, ezért elsősorban olyan rendkívül súlyos betegségeknél alkalmazzák, mint például az elzáródásos kamratágulat, a fejlődési rendellenességből származó agykamratágulat, a koponyaalapi tumorok, de az agyalapi mirigyek jóindulatú daganatai, és az agyalapi verőértágulat is operálható ezzel a módszerrel.

A DEOEC idegsebészeti klinikáján, az elmúlt öt évben megszerzett jelentős szakmai tapasztalat tette lehetővé, hogy az Aesculap Akadémia által meghirdetett kurzusra, a világ minden tájáról érkezzen tanulni vágyó nemzetközi hallgatóság Debrecenbe - közölte Bognár László. Robert Reisch világviszonylatban is egyedülállónak nevezte azt a szakmai munkát, ami a debreceni idegsebészeten a speciális neuroendoszkópos műtéti eljárás alkalmazásával folyik.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.