Viselkedészavart okozó ételszínezékek

Szerző: FH

Viselkedészavart okozhat a gyerekeknél hat féle gyakran használt ételszínezék - állítják angol egyetemi kutatók. A brit élelmiszerbiztonsági hatóság ezért felszólította az illetékes minisztert, hogy 2009-től tiltassa be ezeket az adalékokat a szigetországban.

A színezékek sok, Magyarországon is kapható édességben is megvannak, de a magyar szakemberek szerint nincs ok a pánikra - számolt be az RTL Híradója.

Az angliai Southampton egyetemének kutatói szerint viszont hat fajta ételszínezék nem veszélytelen. 1970 óta végeznek megfigyeléses kísérleteket gyerekeken. Azoknál, akik ezekkel az adalékokkal színezett édességeket ettek és üdítőket ittak, sok esetben hiperaktív viselkedészavar alakult ki. A brit élelmiszerbiztonsági hivatal ezért 2009-re tiltást szeretne.

Internetes levelükben azt írták: "Azt javasoljuk az illetékes miniszternek, hogy szólítsa fel a gyártókat és a forgalmazókat, hogy önként szüntessék meg az említett hat színezék használatát. Továbbá, hogy erre tegyen javaslatot az Európai Unió megfelelő bizottságaiban is.

Kapcsolódó cikkek - Hogyan kezeljük hiperaktív gyermekünket?
- Élelmiszer-adalékanyagok

A magyar élelmiszerbiztonsági hatóság szerint ezek egy része itthon is kapható, de nincs ok a pánikra. Szeitzné dr. Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója kiemelte, hogy ezek az anyagok nem rákkeltőek. Magyarország egyelőre az Európai Unió vizsgálatára vár. Amíg nincs eredmény, biztosan a boltokban maradnak a termékek.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Viselkedészavaros gyermekek - nemcsak...

Az ADHD vagyis a hiperkinetikus figyelemzavar kialakulására számos teória létezik, de a kutatások alapján megjelenésében az öröklődés közel 70...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.