Viselkedészavart okozó ételszínezékek

Független Hírügynökség
megjelent:

Viselkedészavart okozhat a gyerekeknél hat féle gyakran használt ételszínezék - állítják angol egyetemi kutatók. A brit élelmiszerbiztonsági hatóság ezért felszólította az illetékes minisztert, hogy 2009-től tiltassa be ezeket az adalékokat a szigetországban.

A színezékek sok, Magyarországon is kapható édességben is megvannak, de a magyar szakemberek szerint nincs ok a pánikra - számolt be az RTL Híradója.

Az angliai Southampton egyetemének kutatói szerint viszont hat fajta ételszínezék nem veszélytelen. 1970 óta végeznek megfigyeléses kísérleteket gyerekeken. Azoknál, akik ezekkel az adalékokkal színezett édességeket ettek és üdítőket ittak, sok esetben hiperaktív viselkedészavar alakult ki. A brit élelmiszerbiztonsági hivatal ezért 2009-re tiltást szeretne.

Internetes levelükben azt írták: "Azt javasoljuk az illetékes miniszternek, hogy szólítsa fel a gyártókat és a forgalmazókat, hogy önként szüntessék meg az említett hat színezék használatát. Továbbá, hogy erre tegyen javaslatot az Európai Unió megfelelő bizottságaiban is.

Kapcsolódó cikkek - Hogyan kezeljük hiperaktív gyermekünket?
- Élelmiszer-adalékanyagok

A magyar élelmiszerbiztonsági hatóság szerint ezek egy része itthon is kapható, de nincs ok a pánikra. Szeitzné dr. Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója kiemelte, hogy ezek az anyagok nem rákkeltőek. Magyarország egyelőre az Európai Unió vizsgálatára vár. Amíg nincs eredmény, biztosan a boltokban maradnak a termékek.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.