• Viselkedészavart okozó ételszínezékek

    Szerző: FH

    Viselkedészavart okozhat a gyerekeknél hat féle gyakran használt ételszínezék - állítják angol egyetemi kutatók. A brit élelmiszerbiztonsági hatóság ezért felszólította az illetékes minisztert, hogy 2009-től tiltassa be ezeket az adalékokat a szigetországban.

    A színezékek sok, Magyarországon is kapható édességben is megvannak, de a magyar szakemberek szerint nincs ok a pánikra - számolt be az RTL Híradója.

    Az angliai Southampton egyetemének kutatói szerint viszont hat fajta ételszínezék nem veszélytelen. 1970 óta végeznek megfigyeléses kísérleteket gyerekeken. Azoknál, akik ezekkel az adalékokkal színezett édességeket ettek és üdítőket ittak, sok esetben hiperaktív viselkedészavar alakult ki. A brit élelmiszerbiztonsági hivatal ezért 2009-re tiltást szeretne.

    Hirdetés

    Internetes levelükben azt írták: "Azt javasoljuk az illetékes miniszternek, hogy szólítsa fel a gyártókat és a forgalmazókat, hogy önként szüntessék meg az említett hat színezék használatát. Továbbá, hogy erre tegyen javaslatot az Európai Unió megfelelő bizottságaiban is.

      Kapcsolódó cikkek
      - Hogyan kezeljük hiperaktív gyermekünket?
      - Élelmiszer-adalékanyagok

    A magyar élelmiszerbiztonsági hatóság szerint ezek egy része itthon is kapható, de nincs ok a pánikra. Szeitzné dr. Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója kiemelte, hogy ezek az anyagok nem rákkeltőek. Magyarország egyelőre az Európai Unió vizsgálatára vár. Amíg nincs eredmény, biztosan a boltokban maradnak a termékek.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.15 08:46, Megjelenés: 2008.04.15 08:46
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA