Gyermekkor: A passzív dohányzás magas vérnyomást okozhat

Medipress
megjelent:

A dohányzó szülőkkel együtt élő kisgyerekek körében drasztikusan megnövekszik a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, állapította meg egy új tanulmány. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a passzív dohányzás következtében kialakult gyerekkori magas vérnyomás felnőttkorban komoly szív-érrendszeri problémákat okozhat.

„A felnőttkori stroke és szívinfarktus megelőzése már a gyerekkorban megkezdődhet” - mondja Dr. Giacomo D. Simonetti, a tanulmány vezetője, a Berni Egyetem gyerekkórházának docense. Szerinte a kockázati tényezők minél korábbi kiiktatása vagy minimalizálása a legjobb módszer az egészségünk megőrzése érdekében.

Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a szívbetegségek elsődleges rizikófaktora a magas vérnyomás, továbbá az Amerikai Rák Társaság felmérése szerint évente mintegy 46 ezer nemdohányzó amerikai hal meg különféle szívbetegségekben, akik dohányzókkal éltek együtt. A Dél-Németországban végzett kutatás eredményeként megállapították, hogy a gyerekkori passzív dohányzás 21 százalékkal növeli meg a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

„Azt korábban is tudtuk, hogy a passzív dohányzás milyen káros hatással van a gyerekek tüdejére és érhálózatára, az új kutatás eredménye, miszerint magas vérnyomást is okoz, megerősít bennünket, hogy semmilyen körülmények között nem elfogadható a gyerekeket dohányfüstnek kitenni” - véli Dr. Gregg C. Fonarow, a Kalifornia Egyetem kardiológusprofesszora.

Medipress

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.