• Diabétesz és társkeresés - Mondjam el vagy sem?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Az első randira készül és nem tudja, hogy el kéne-e mondania partnerének, hogy cukorbeteg vagy sem?

    Mielőtt döntene, fontolja meg az alábbiakat

    • Étkezés – Lehet, hogy könnyebb tartania magát az étrendjéhez, ha partnere tud arról, hogy Ön cukorbeteg.
    • Hipoglikémia – Mi történik, ha leesik a vércukorszintje a randin?
    Hirdetés
    • Vércukorszint mérés és öninjekciózás – Vegye figyelembe, hogy előfordulhat, hogy meg kell mérnie a vércukorszintjét, esetleg inzulin injekciót kell adnia magának a randi alatt.
    • Sport – Előfordulhat, hogy partnere rajong az olyan fizikai tevékenységek iránt, mint a túrázás vagy sport, úszás, melyek gyakoribb vércukorszint vizsgálatot igényelnek.

    Amennyiben úgy dönt, hogy elmondja partnerének, hogy Ön cukorbeteg, legyen rövid és kedves. Ezután egy kis tervezéssel már koncentrálhat a szórakozásra is.

    Íme néhány tipp, hogy növelje az önbizalmát

    • Tervezzen előre – Ne maradjon sokáig étkezés nélkül! Mérje meg vércukorszintjét még mielőtt randira megy, és mindig legyen Önnél sürgős esetre egy kis rágcsálnivaló vagy megfelelő gyógyszer.
    • Injekció – Ha étkezés előtt inzulin injekciót kell adnia magának, az inzulin toll diszkrét és könnyen használható.
    • Szájhigiénia – A 250mg/dl (13.9mmol/L) vagy annál magasabb vércukorszint  kellemetlen szájszagot okoz. Normalizálja a vércukorszintet, így a szájhigiéniáját is. Rendszeresen mosson fogat és használjon fogselymet, valamint évente kétszer menjen fogorvoshoz akkor is, ha nincs panasza.
    • Korlátozza az alkoholfogyasztást – Az alkohol gyorsan csökkenti a vércukorszintet, mely nagyban növeli a hipoglikémia kockázatát, különösen, ha inzulint használ. Mérje meg a vércukorszintjét, ami segíthet eldönteni, hogy ihat-e vagy sem. Ha az alkoholfogyasztás mellett dönt, limitálja annak mennyiségét, és mindig csak úgy igyon, hogy ellenőrzés alatt tartja a vércukorszintjét. Kérdezze meg orvosát, hogy gyógyszere mellé fogyaszthat-e alkoholt. Az alkohol, a fizikai aktivitás, és az inzulin mind csökkenti a vércukorszintet. Ez a kombináció veszélyes lehet az egészségére.

    A vércukorszintet befolyásoló tényezők


    A vércukorszint kiszámíthatatlannak tűnő módon változékony, ismertek viszont azok a hatások, amelyek befolyásolják.
    • Étkezés. Az, hogy mit és mennyit eszik, befolyásolja a vércukorszintet. A vércukorszint jellemzően étkezés után egy-két órával a legmagasabb.
    • Fizikai aktivitás. A mozgás csökkenti az izmok inzulinigényét, így minél aktívabb életet él, annál alacsonyabb lehet a vércukorszintje.
    • Gyógyszerek. Sok gyógyszer befolyásolja a vércukorszintet, ezáltal időről időre felül kell vizsgálni a cukorbeteg által szedett összes gyógyszert ebből a szempontból.
    • Betegségek. Egy megfázás vagy más betegség a szervezetben olyan hormonok felszabadulásához vezethet, amelyek emelik a vércukorszintet.
    • Alkohol. A máj az alkohol lebontásához glükózt használ fel, amelyet külső glükózforrás hiányában saját raktára terhére biztosít. Emiatt az alkohol önmagában fogyasztva kimerítheti a máj glükózraktárát, amivel órákra csökkentheti a vércukorszintet. Ez veszélyes mértéket általában csak alultáplált egyéneken illetve 1-es típusú cukorbetegeken érhet el. Az alkohol ugyanakkor energiahordozó, ezért szénhidrátgazdag (a szénhidrátok cukrokból állnak) táplálékkal együtt fogyasztva az alkohol tovább növeli a kalóriabevitelt, így növeli a vércukorszintet. Jelentős mennyiségű alkohol (fent említett összetett hatása miatt) kiszámíthatatlanná teszi a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek hatását, cukorbetegségben tehát különösen fontos az alkoholfogyasztás mérséklése.
    • Stressz. Huzamosabb ideig fennálló stressz hatására a szervezetben felszabaduló hormonok (adrenalin, noradrenalin) gátolják az inzulin hatását és növelik a vércukorszintet.
    • Nők esetén a hormonszint változása. A női hormonok szintjének változása a menstruációs ciklus során befolyásolhatja a vércukorszintet, ez különösen feltűnő lehet a menstruáció előtti héten. A gyógyszerelésen gyakran menopauza után is változtatni kell.

    (WEBBeteg - Cs.K.)

    Módosítva: 2013.07.06 07:37, Megjelenés: 2013.07.06 07:37
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

    A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

    A nem kezelt neuropátia következményei

    Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.

    Gyermek és diabétesz: szabad sportolni?

    Gyermekéről, aki igazi kis örökmozgó, nemrég derült ki, hogy cukorbeteg? Bizonyára felmerül Önben a kérdés, hogyan folytathatja továbbra is biztonságosan az eddigi sporttevékenységét.

    Cukorbetegség és alkoholfogyasztás

    Az alkohol feldolgozása a szervezetben nagymértékben hasonlít ahhoz, ahogyan a zsírt bontja le, és majdnem ugyanannyi kalóriát is tartalmaz! Ezért a cukorbetegek számára az alkoholfogyasztás vércukorszint emelkedést okozhat.

    A diabetes insipidus és tünetei

    Kezdetben nem tudták, hogy az igen nagy mennyiségű vizeletürítéssel járó kórállapotot valójában két teljesen különböző betegség okozhatja. Az egyik a diabetes mellitus (a cukorbetegség), a másik a lényegesen ritkább diabetes insipidus. Az utóbbinál a vizelet nem tartalmaz cukrot.

    Ezért veszélyes az éjszakai műszak

    A szervezet belső órájának felborítását okozó éjszakai műszakban való munka növeli a diabétesz és az elhízás kialakulásának esélyét - állítják amerikai kutatók.

    A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

    A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek fele nem is tudja magáról, hogy diabéteszes.

    Cukorbetegeknek! Mit takar az egyénre szabott étrend?

    A többszöri kis étkezések beiktatása mérsékli az étkezést követő vércukorszint-emelkedést - mondta Varga Dóra, a Cukorbetegközpont dietetikusa a táplálkozásterápiáról és annak újdonságairól tartott előadásában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.