Diabétesz és társkeresés - Mondjam el vagy sem?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító
Megjelent: 2013.07.06

Az első randira készül és nem tudja, hogy el kéne-e mondania partnerének, hogy cukorbeteg vagy sem?

Mielőtt döntene, fontolja meg az alábbiakat

 • Étkezés – Lehet, hogy könnyebb tartania magát az étrendjéhez, ha partnere tud arról, hogy Ön cukorbeteg.
 • Hipoglikémia – Mi történik, ha leesik a vércukorszintje a randin?
 • Vércukorszint mérés és öninjekciózás – Vegye figyelembe, hogy előfordulhat, hogy meg kell mérnie a vércukorszintjét, esetleg inzulin injekciót kell adnia magának a randi alatt.
 • Sport – Előfordulhat, hogy partnere rajong az olyan fizikai tevékenységek iránt, mint a túrázás vagy sport, úszás, melyek gyakoribb vércukorszint vizsgálatot igényelnek.

Amennyiben úgy dönt, hogy elmondja partnerének, hogy Ön cukorbeteg, legyen rövid és kedves. Ezután egy kis tervezéssel már koncentrálhat a szórakozásra is.

Íme néhány tipp, hogy növelje az önbizalmát

 • Tervezzen előre – Ne maradjon sokáig étkezés nélkül! Mérje meg vércukorszintjét még mielőtt randira megy, és mindig legyen Önnél sürgős esetre egy kis rágcsálnivaló vagy megfelelő gyógyszer.
 • Injekció – Ha étkezés előtt inzulin injekciót kell adnia magának, az inzulin toll diszkrét és könnyen használható.
 • Szájhigiénia – A 250mg/dl (13.9mmol/L) vagy annál magasabb vércukorszint kellemetlen szájszagot okoz. Normalizálja a vércukorszintet, így a szájhigiéniáját is. Rendszeresen mosson fogat és használjon fogselymet, valamint évente kétszer menjen fogorvoshoz akkor is, ha nincs panasza.
 • Korlátozza az alkoholfogyasztást – Az alkohol gyorsan csökkenti a vércukorszintet, mely nagyban növeli a hipoglikémia kockázatát, különösen, ha inzulint használ. Mérje meg a vércukorszintjét, ami segíthet eldönteni, hogy ihat-e vagy sem. Ha az alkoholfogyasztás mellett dönt, limitálja annak mennyiségét, és mindig csak úgy igyon, hogy ellenőrzés alatt tartja a vércukorszintjét. Kérdezze meg orvosát, hogy gyógyszere mellé fogyaszthat-e alkoholt. Az alkohol, a fizikai aktivitás, és az inzulin mind csökkenti a vércukorszintet. Ez a kombináció veszélyes lehet az egészségére.

A vércukorszintet befolyásoló tényezők

A vércukorszint kiszámíthatatlannak tűnő módon változékony, ismertek viszont azok a hatások, amelyek befolyásolják.
 • Étkezés. Az, hogy mit és mennyit eszik, befolyásolja a vércukorszintet. A vércukorszint jellemzően étkezés után egy-két órával a legmagasabb.
 • Fizikai aktivitás. A mozgás csökkenti az izmok inzulinigényét, így minél aktívabb életet él, annál alacsonyabb lehet a vércukorszintje.
 • Gyógyszerek. Sok gyógyszer befolyásolja a vércukorszintet, ezáltal időről időre felül kell vizsgálni a cukorbeteg által szedett összes gyógyszert ebből a szempontból.
 • Betegségek. Egy megfázás vagy más betegség a szervezetben olyan hormonok felszabadulásához vezethet, amelyek emelik a vércukorszintet.
 • Alkohol. Jelentős mennyiségű alkohol (fent említett összetett hatása miatt) kiszámíthatatlanná teszi a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek hatását, cukorbetegségben tehát különösen fontos az alkoholfogyasztás mérséklése.
 • Stressz. Huzamosabb ideig fennálló stressz hatására a szervezetben felszabaduló hormonok (adrenalin, noradrenalin) gátolják az inzulin hatását és növelik a vércukorszintet.
 • Nők esetén a hormonszint változása. A női hormonok szintjének változása a menstruációs ciklus során befolyásolhatja a vércukorszintet, ez különösen feltűnő lehet a menstruáció előtti héten. A gyógyszerelésen gyakran menopauza után is változtatni kell.

(WEBBeteg - Cs.K.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

HgbA1c - Mit jelent az értéke a...

Az A1c-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát...

Diabéteszes láb: Nyári veszélyek

A nyár fokozott veszélyt jelenthet a diabéteszes láb szindróma kialakulásában, súlyosbodásában, ami a cukorbetegség szövődményeinek egyik...

A diabéteszes láb kialakulása, a...

A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom)...

A diabéteszes retinopátia okai és...

A diabéteszes retinopátia fő oka a rosszul beállított vércukorszint és a magas vérnyomás. Ezek mellett vannak azonban más rizikófaktorok is, amelyek...

Inzulinkezelési sémák

Általában napi kétszeri előkevert (premix) inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja...

A diabéteszes neuropátia...

A cukorbetegségnek igen sok neurológiai szövődménye van. Jellegzetes és igen gyakori szövődmény az úgynevezett diabéteszes neuropátia, ami sokszor...

Diabéteszes ketoacidózis...

A cukorbeteg figyeljen a diétájára, és a pontos inzulinadagolásra. Hogyan lehet megelőzni a diabéteszes ketoacidózist? Melyek a leghatásosabb...

Cukorbetegség és alkoholfogyasztás

Az alkohol feldolgozása a szervezetben nagymértékben hasonlít ahhoz, ahogyan a zsírt bontja le, és majdnem ugyanannyi kalóriát is tartalmaz! Ezért a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.