• Diabétesz és társkeresés - Mondjam el vagy sem?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Az első randira készül és nem tudja, hogy el kéne-e mondania partnerének, hogy cukorbeteg vagy sem?

    Mielőtt döntene, fontolja meg az alábbiakat

    • Étkezés – Lehet, hogy könnyebb tartania magát az étrendjéhez, ha partnere tud arról, hogy Ön cukorbeteg.
    • Hipoglikémia – Mi történik, ha leesik a vércukorszintje a randin?
    Hirdetés
    • Vércukorszint mérés és öninjekciózás – Vegye figyelembe, hogy előfordulhat, hogy meg kell mérnie a vércukorszintjét, esetleg inzulin injekciót kell adnia magának a randi alatt.
    • Sport – Előfordulhat, hogy partnere rajong az olyan fizikai tevékenységek iránt, mint a túrázás vagy sport, úszás, melyek gyakoribb vércukorszint vizsgálatot igényelnek.

    Amennyiben úgy dönt, hogy elmondja partnerének, hogy Ön cukorbeteg, legyen rövid és kedves. Ezután egy kis tervezéssel már koncentrálhat a szórakozásra is.

    Íme néhány tipp, hogy növelje az önbizalmát

    A vércukorszintet befolyásoló tényezők


    A vércukorszint kiszámíthatatlannak tűnő módon változékony, ismertek viszont azok a hatások, amelyek befolyásolják.
    • Étkezés. Az, hogy mit és mennyit eszik, befolyásolja a vércukorszintet. A vércukorszint jellemzően étkezés után egy-két órával a legmagasabb.
    • Fizikai aktivitás. A mozgás csökkenti az izmok inzulinigényét, így minél aktívabb életet él, annál alacsonyabb lehet a vércukorszintje.
    • Gyógyszerek. Sok gyógyszer befolyásolja a vércukorszintet, ezáltal időről időre felül kell vizsgálni a cukorbeteg által szedett összes gyógyszert ebből a szempontból.
    • Betegségek. Egy megfázás vagy más betegség a szervezetben olyan hormonok felszabadulásához vezethet, amelyek emelik a vércukorszintet.
    • Alkohol. A máj az alkohol lebontásához glükózt használ fel, amelyet külső glükózforrás hiányában saját raktára terhére biztosít. Emiatt az alkohol önmagában fogyasztva kimerítheti a máj glükózraktárát, amivel órákra csökkentheti a vércukorszintet. Ez veszélyes mértéket általában csak alultáplált egyéneken illetve 1-es típusú cukorbetegeken érhet el. Az alkohol ugyanakkor energiahordozó, ezért szénhidrátgazdag (a szénhidrátok cukrokból állnak) táplálékkal együtt fogyasztva az alkohol tovább növeli a kalóriabevitelt, így növeli a vércukorszintet. Jelentős mennyiségű alkohol (fent említett összetett hatása miatt) kiszámíthatatlanná teszi a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek hatását, cukorbetegségben tehát különösen fontos az alkoholfogyasztás mérséklése.
    • Stressz. Huzamosabb ideig fennálló stressz hatására a szervezetben felszabaduló hormonok (adrenalin, noradrenalin) gátolják az inzulin hatását és növelik a vércukorszintet.
    • Nők esetén a hormonszint változása. A női hormonok szintjének változása a menstruációs ciklus során befolyásolhatja a vércukorszintet, ez különösen feltűnő lehet a menstruáció előtti héten. A gyógyszerelésen gyakran menopauza után is változtatni kell.

    (WEBBeteg - Cs.K.)

    Legutóbb frissült: 2013.07.06 07:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Cukorbetegen a személyi edzőnél - Mire számítson?

    A cukorbetegség terápiájának egyik lényeges oszlopa a rendszeres, személyre szabott testmozgás. Bár sokan vannak, akik önmaguktól állnak neki a sportolásnak, ám azt tudni kell, hogy a nem megfelelően összeállított edzésterv igen veszélyes lehet. Nem csupán ezért, mert így kisebb mértékű javulás érhető el, hanem számolni kell az esetleges hipoglikémia bekövetkeztével is.

    Diaeuro - Nemzetközi Diabétesz Futsal-bajnokság

    A futballpályán minden játékos egyenlő esélyekkel küzd a győzelemért. A program célja pozitív példát mutatni mindenkinek - elsősorban a cukorbetegséggel élőknek -, hangsúlyozni a tudatos életmód és a hátrányos megkülönböztetés csökkentésének fontosságát.

    Ez az eddigi legjobb magyar eredmény a nemzetközi versenysorozat történetében

    Az elődöntőig jutott és végül az előkelő negyedik helyen végzett a cukorbeteg serdülő válogatott a Az elődöntőig jutott és végül az előkelő negyedik helyen végzett a cukorbeteg serdülő válogatott a Diabétesz Junior Kupánán.

    2014-ben Magyarország rendezi a cukorbeteg labdarúgó Európa-bajnokságot

    Szeptember 1. és 5. között rendezik a 2014-es DiaEuroNemzetköziDiabéteszLabdarúgó-bajnokságot Balatonfüreden.Magyarország annak köszönhetően nyerte el az egyre népszerűbb sportesemény rendezési jogát, hogy az idén a tornán először szereplő hazai válogatott aranyérmet szerzett a horvátországi döntőben.

    Gyermek és diabétesz: szabad sportolni?

    Gyermekéről, aki igazi kis örökmozgó, nemrég derült ki, hogy cukorbeteg? Bizonyára felmerül Önben a kérdés, hogyan folytathatja továbbra is biztonságosan az eddigi sporttevékenységét.

    A személyre szabott testmozgás javítja a cukorbetegek állapotát

    A cukorbetegek állapota akkor javult a legtöbbet, ha legalább heti 150 percben irányítás mellett végeztek személyre szabott testmozgást - közölték megállapításukat brazil kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.