Diabétesz és társkeresés - Mondjam el vagy sem?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Az első randira készül és nem tudja, hogy el kéne-e mondania partnerének, hogy cukorbeteg vagy sem?

Mielőtt döntene, fontolja meg az alábbiakat

 • Étkezés – Lehet, hogy könnyebb tartania magát az étrendjéhez, ha partnere tud arról, hogy Ön cukorbeteg.
 • Hipoglikémia – Mi történik, ha leesik a vércukorszintje a randin?

 • Vércukorszint mérés és öninjekciózás – Vegye figyelembe, hogy előfordulhat, hogy meg kell mérnie a vércukorszintjét, esetleg inzulin injekciót kell adnia magának a randi alatt.
 • Sport – Előfordulhat, hogy partnere rajong az olyan fizikai tevékenységek iránt, mint a túrázás vagy sport, úszás, melyek gyakoribb vércukorszint vizsgálatot igényelnek.

Amennyiben úgy dönt, hogy elmondja partnerének, hogy Ön cukorbeteg, legyen rövid és kedves. Ezután egy kis tervezéssel már koncentrálhat a szórakozásra is.

Íme néhány tipp, hogy növelje az önbizalmát

 • Tervezzen előre – Ne maradjon sokáig étkezés nélkül! Mérje meg vércukorszintjét még mielőtt randira megy, és mindig legyen Önnél sürgős esetre egy kis rágcsálnivaló vagy megfelelő gyógyszer.
 • Injekció – Ha étkezés előtt inzulin injekciót kell adnia magának, az inzulin toll diszkrét és könnyen használható.
 • Szájhigiénia – A 250mg/dl (13.9mmol/L) vagy annál magasabb vércukorszint kellemetlen szájszagot okoz. Normalizálja a vércukorszintet, így a szájhigiéniáját is. Rendszeresen mosson fogat és használjon fogselymet, valamint évente kétszer menjen fogorvoshoz akkor is, ha nincs panasza.
 • Korlátozza az alkoholfogyasztást – Az alkohol gyorsan csökkenti a vércukorszintet, mely nagyban növeli a hipoglikémia kockázatát, különösen, ha inzulint használ. Mérje meg a vércukorszintjét, ami segíthet eldönteni, hogy ihat-e vagy sem. Ha az alkoholfogyasztás mellett dönt, limitálja annak mennyiségét, és mindig csak úgy igyon, hogy ellenőrzés alatt tartja a vércukorszintjét. Kérdezze meg orvosát, hogy gyógyszere mellé fogyaszthat-e alkoholt. Az alkohol, a fizikai aktivitás, és az inzulin mind csökkenti a vércukorszintet. Ez a kombináció veszélyes lehet az egészségére.

A vércukorszintet befolyásoló tényezők

A vércukorszint kiszámíthatatlannak tűnő módon változékony, ismertek viszont azok a hatások, amelyek befolyásolják.
 • Étkezés. Az, hogy mit és mennyit eszik, befolyásolja a vércukorszintet. A vércukorszint jellemzően étkezés után egy-két órával a legmagasabb.
 • Fizikai aktivitás. A mozgás csökkenti az izmok inzulinigényét, így minél aktívabb életet él, annál alacsonyabb lehet a vércukorszintje.
 • Gyógyszerek. Sok gyógyszer befolyásolja a vércukorszintet, ezáltal időről időre felül kell vizsgálni a cukorbeteg által szedett összes gyógyszert ebből a szempontból.
 • Betegségek. Egy megfázás vagy más betegség a szervezetben olyan hormonok felszabadulásához vezethet, amelyek emelik a vércukorszintet.
 • Alkohol. A máj az alkohol lebontásához glükózt használ fel, amelyet külső glükózforrás hiányában saját raktára terhére biztosít. Emiatt az alkohol önmagában fogyasztva kimerítheti a máj glükózraktárát, amivel órákra csökkentheti a vércukorszintet. Ez veszélyes mértéket általában csak alultáplált egyéneken illetve 1-es típusú cukorbetegeken érhet el. Az alkohol ugyanakkor energiahordozó, ezért szénhidrátgazdag (a szénhidrátok cukrokból állnak) táplálékkal együtt fogyasztva az alkohol tovább növeli a kalóriabevitelt, így növeli a vércukorszintet. Jelentős mennyiségű alkohol (fent említett összetett hatása miatt) kiszámíthatatlanná teszi a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek hatását, cukorbetegségben tehát különösen fontos az alkoholfogyasztás mérséklése.
 • Stressz. Huzamosabb ideig fennálló stressz hatására a szervezetben felszabaduló hormonok (adrenalin, noradrenalin) gátolják az inzulin hatását és növelik a vércukorszintet.
 • Nők esetén a hormonszint változása. A női hormonok szintjének változása a menstruációs ciklus során befolyásolhatja a vércukorszintet, ez különösen feltűnő lehet a menstruáció előtti héten. A gyógyszerelésen gyakran menopauza után is változtatni kell.

(WEBBeteg - Cs.K.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

D-vitamin teszt D-vitamin teszt

Önt fenyegeti D-vitamin-hiány, vagy elegendő D-vitaminhoz jut?

A diabéteszes kóma előjelei és...

A diabéteszes kómát a vércukorszint túl alacsony vagy túl magas szintje okozhatja. Kialakulása előtt jellegzetes tüneteket lehet észlelni.

A cukorbetegség elhanyagolt...

A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-...

Gyermek és diabétesz: szabad...

Gyermekéről, aki igazi kis örökmozgó, nemrég derült ki, hogy cukorbeteg? Bizonyára felmerül Önben a kérdés, hogyan folytathatja továbbra is...

Cukorbetegség és alkoholfogyasztás

Az alkohol feldolgozása a szervezetben nagymértékben hasonlít ahhoz, ahogyan a zsírt bontja le, és majdnem ugyanannyi kalóriát is tartalmaz! Ezért a...

A terhességi cukorbetegség...

Az esetek többségében a terhességi diabétesz visszafejlődik a szülés után, ám - mivel a kismama cukorbetegsége a magzatra is hatással van - fontos...

A cukorbetegség szív- és...

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek...

Az inzulinadagolás módja, helye...

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.