Az antidepresszánsok nem szüntetik meg a depresszió összes tünetét

Medipress
megjelent:

Egy új tanulmány szerint az antidepresszánsok nem minden esetben szüntetik meg a depresszió összes tünetét.

Az amerikai kutatók több mint 4 ezer ember adatainak felhasználásával vizsgálták a depresszió elleni kezeléseket, így kutatásuk a legszélesebb körű vizsgálatnak számít a kérdésben.

A Journal of Clinical Psychopharmacology áprilisi számában megjelent tanulmányból kiderül, hogy az antidepresszáns gyógyszerek általánosságban beváltak, az összes ilyen gyógyszert szedő páciens arról számolt be, hogy 3-13 megmaradt tünetet tapasztalt, 75 százalékuk pedig ötnél is több megmaradt tünetről számolt be.

Az öngyilkossági gondolatok ellen hatásos

A dallasi UT Southwestern Medical Center kutatóinak beszámolója szerint e tünetek közé tartozott az álmatlanság (79 százalék), a szomorúság (71 százalék), valamint a koncentrációs és döntéshozási nehézségek (70 százalék).

A széles körben elterjedt antidepresszáns gyógyszerek általánosságban jól beválnak ugyan, de ezeket a tüneteket nem szüntetik meg. Ha a betegeknek makacs megmaradó tüneteik vannak, e személyek esetében nagy az esélye a nem teljes felépülésnek – állítja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Shawn McClintock.

Az öngyilkossági gondolatok azonban szinte az összes esetben megszűntek. McClintock úgy véli, fontos lenne olyan antidepresszánsokat kifejleszteni, amelyek csökkentik a többi depressziós tünetet, és fel kellene deríteni a depresszió és a koncentráció közötti összefüggést.

A depresszió a szívbetegség, a cukorbetegség, az asztma és az elhízás kockázatát is növelheti.

Nem mindenki reagál egyformán

A legtöbb antidepresszánsnak hasonló mértékű hatékonysága van, de előfordulhat, hogy egy gyógyszer, ami Önnek jó, nem hat kellően másnál. Az orvos az antidepresszánst az Ön családi anamnézise és az Ön speciális tünetei, illetve a gyógyszer mellékhatásai alapján speciálisan Ön számára választja. Így például ha Ön álmatlanságban szenved egy aluszékonyságot okozó antidepresszáns segíthet Önnek. De ha ön letargiás, akkor inkább egy élénkítő antidepresszáns jó hatású.
8-12 hétre is szükség lehet a hatás teljes kifejlődéséhez, bár bizonyos változásokat már hamarabb is tapasztalhat. Még így is előfordulhat, hogy több szert is ki kell próbálnia, ráadásul mindegyiket több héten keresztül, mire sikerül megtalálni a megfelelő szert. A depresszió alternatív kezelési lehetőségei

Medipress

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.