Agydaganat gyermekkorban - valójában kétféle rákbetegség

MTI
megjelent:

A gyerekkori agytumor, a medulloblasztoma kétféle daganatos betegséget takar – közölték amerikai kutatók. A medulloblasztoma általában gyógyítható, ám az általa érintett gyerekek élete véglegesen megváltozhat a rákkezelések hatására.

Richard Gilbertson kutatásvezető, a memphisi St. Jude gyerekkórház munkatársa és nemzetközi csoportja szerint azonban egérkísérleteikből az a következtetés vonható le, hogy a daganat valójában kétféle ráktípust takar, melyek közül az egyik jóval kevesebb kezelést igényel.

A megállapításoknak "mélyreható következményei vannak e fontos gyerekkori rák jövőbeli kutatására és kezelésére" - írták a szerzők a Nature tudományos magazinban megjelent közleményükben. A tanulmány újabb adalék a szaporodó kutatási eredményekhez, melyek azt demonstrálják, hogy a rákbetegség sokkal bonyolultabb, mint azt korábban az orvosok hitték. A daganatokat egykor aszerint diagnosztizálták és kezelték, hogy a test mely részében alakultak ki. Egyre több bizonyíték utal azonban arra, hogy a tumor helye csak kiindulópontot jelent, jóval fontosabb lehet a daganat genetikai típusának megállapítása.

A medulloblasztoma esetében a tumorban két, egymástól igen eltérő genetikai aktivitást találtak a kutatók. E két gén mutációi felelnek a becslések szerint az összes ilyen típusú gyerekkori agydaganat 40 százalékáért. Az SHH jelű altípus általában igen kicsi gyerekeket érint, túlélési aránya 80 százalékos. Ezzel szemben a rák WNT jelű altípusa jóval nagyobb gyerekeknél fejlődik ki, és jól gyógyítható. Az állatkísérletekben a génmódosított egereknél megállapították, hogy a kétféle daganat az agy kissé eltérő helyéről indul ki, és más típusú sejteket érint. Ez azt is jelenti, hogy a későbbiekben az érintett gyerekeknél a gyógyításhoz szükséges kezelések mennyiségét és minőségét a daganat tipizálása alapján dönthetik el.

Daganatos betegség gyanúja: a gyors diagnózis életet menthet!

Az aspirációs citológia szakrendelés olyan betegeknek képes gyors diagnosztikus segítséget adni, akiknél tapintással vagy megelőző képalkotó diagnosztikai vizsgálattal (pl. ultrahang) olyan csomót vagy göböt találtak, amely rosszindulatú elváltozásra is utalhat. Ilyenek lehetnek a pajzsmirigyben, az emlőben, a nyálmirigyben, a nyirokcsomókban, a bőr alatti szövetekben található elváltozások.

(MTI)

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.