• Nagyobb békében elmenni...

    Szerző: MTI

    Nagyobb békében halnak meg otthonukban a rákbetegek, gondozóik pedig érzelmileg könnyebben dolgozzák fel a távozást - állapították meg hétfőn megjelent tanulmányukban amerikai kutatók.

    A Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban megjelent cikk szerzői 342 végstádiumú rákbeteg utolsó hónapjainak, majd a hozzátartozók életének követése alapján úgy vélik, az otthoni ápolás nem csupán anyagilag kedvezőbb, de a fizikai és érzelmi fájdalmat is csökkenti.

    Hirdetés

    Alexi Wright, a bostoni Dana-Farber Rákintézet munkatársa és csoportja átlagosan négy és fél hónapig követte nyomon a haldokló páciensek és szeretteik sorsát. "Bár a legtöbb rákbeteg inkább otthon szeretne meghalni, 36 százalékuk mégis kórházban hal meg, 8 százalékuk pedig valamely intenzív ápolási egységben" - írták a kutatók tanulmányukban.

    A "jó" gyász


    Mit tehet azért, hogy jól gyászoljon? Az itt következő tanácsokban leírtakat már sokan kipróbálták, és segítséget nyújtanak bárkinek, aki elvesztette szerettét. Noha úgy érezhetjük, beleőrülünk a fájdalomba, nem kell tehetetlenül szenvednünk.
    A "jó" gyász>>

    A vizsgálatban az intenzív egységekben meghalt betegek körében nagyobb fizikai és érzelmi stresszt figyeltek meg, valamint rosszabb életminőséget életük végén, mint az otthonukban ápoltaknál. Mint a kutatók megállapították, az intenzív osztályon meghalt páciensek szerettei körében ötször gyakrabban - az összes ilyen hozzátartozó 21 százalékánál - diagnosztizáltak később poszttraumás stressz-szindrómát (PTDS), mint az otthon ápolt betegek hozzátartozói között (4,4 százalék). "Ez az első olyan tanulmány, amely megmutatta, hogy az intenzív osztályokon meghalt páciensek gondviselői a PTDS kialakulása szempontjából nagyobb kockázatnak vannak kitéve" - hangsúlyozták a szakemberek. Mint kiderült, a kórházban elhunyt betegek családtagjai és szerettei körében is gyakoribb a hosszan, hat hónapon túl elhúzódó, életvitelt akadályozó gyász.

    Amikor a családtag halálos beteg


    Mindenki másként reagál, mikor megtudja, hogy halálos kórban szenved. A reakció függ a személyiségtől, a kapcsolatok minőségétől, a vallási hiedelmektől illetve attól, hogyan reagáltak korábban a nehézségekre. Természetes, hogy mindenki szeretne segíteni a barátjának vagy szerettének szavakkal és tettekkel is. Azonban nem könnyű hozzátartozónkkal annak haláláról beszélni. Ugyanakkor ez szorosabbá is teheti kapcsolatunkat, hiszen hasonló érzéseket oszthatunk meg egymással. A kultúrának is nagy szerepe van a halálról való beszélgetésben. Vannak kultúrák, ahol nem elfogadott az ilyen jellegű beszélgetés, mert úgy vélik, azzal közelebb hozzák a halált, illetve elveszi a betegtől a reményt. Ennek ellenére a legtöbb ember szeretne beszélgetni valamilyen formában arról, ami történik velük.
    Amikor a családtag halálos beteg>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.09.14 23:22
    • WEBBeteg.hu
   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások