Új gyógyszer a melanoma kezelésére

Medipress
megjelent:

Egy új gyógyszer egy vizsgálat során növelte a melanomás betegek túlélését. Bár a növekedés csak pár hónapos, a rendkívül agresszív bőrdaganat esetén nincs igazán hatásos gyógyszer, így a kis eredmény is jelentőséggel bír.

A New England Journal of Medicine augusztus 19-i számában megjelent tanulmányban ipilimumab segítségével az áttétes melanomás betegek átlagos túlélése 6,4-ről 10 hónapra volt növelhető. A Dr. F. Stephen Hodi és a bostoni Dana Farber Rákközpont munkatársai által végzett vizsgálat az első, mely javulást tud felmutatni a gyilkos kór kezelésében.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) jelenleg csak két gyógyszer alkalmazását teszi lehetővé melanomás betegek esetén: az interleukin-2-t, mely az immunrendszer működését növeli, valamint a dacarbazine-t, mely hagyományos kemoterápiás szer. Az FDA már több, mint egy évtizede nem adott engedélyt új gyógyszer használatára.

Az ipilimumab egy antitest, mely a CTLA-4 nevű molekulát ismeri fel. A CTLA-4 az immunrendszer T-sejtjeinek felszínén fordul elő, gyakorlatilag féken tartja a sejteket. Az antitest kikapcsolja a CTLA-4-et, ezáltal szabadítva fel az immunsejteket a gátlás alól.

A tanulmányban 676 előrehaladott melanomás vett részt, akiket véletlenszerűen három csoportra osztottak, az első az iplimumab mellett gp100-terápiában is részesült (egy vakcina, mely korábbi eredmények szerint előnyös melanoma esetén), a másik csoport csak ipilimumabot, míg a harmadik csak gp100-at kapott, rövid, intravénás kezelésekben. A vizsgálatban kezeletlen kontroll nem volt.

Mindkét iplimumabot kapó csoport átlagos túlélése 10 hónap körül volt, míg a csak gp100-ban részesülő csoporté mindössze 6,4 hónap – ez 68 százalékos javulást jelent. Azonban a kezelés következtében az ipilimumabos csoportoknál 15 százalékban lépett fel mellékhatás, szemben a gp100-as 3 százalékkal. 14 haláleset köthető a gyógyszerek alkalmazásához, ezen esetekben az immunrendszer működése nem volt kielégítő.

Voltak olyan betegek, akik túlélése legalább hat év volt, a kutatók a jövőben ezt a csoportot szeretnék alaposabban tanulmányozni.

Lásd még:

(Medipress)

Cikkajánló

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

Dr. Kónya Judit, családorvos
Bőrrák
A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.