Bőrrák és autóvezetés

MTI
megjelent:

Akik naponta sok órát töltenek a volánnál joggal idegeskednek közlekedési dugók vagy baleseti helyzetek miatt, pedig szerencsétlen esetben az arcuk baloldalán a napfény okozta rosszindulatú daganat az előbbieknél is nagyobb veszélyt jelent.

Az eddigieknél több figyelmet igénylő szempontról amerikai bőrgyógyászok cikkét a Journal of the American Academy of Dermatology közölte.

B?rrák
Bőrrák gyakorlatilag bárkinél kialakulhat. Egyes fajtájánál ugyan megfigyelhető életkor szerinti gyakoriságváltozás, de jellemzően mindenki veszélyeztetett - különösen azok, akik munkájuk révén - vagy önszántukból - sokat tartózkodnak a napon, vagy túlzásba viszik a szoláriumozást.
A jóindulatú bőrdaganatokról bővebben>>

Az ultraibolya sugárzás teszi barnává bőrünket, de tudnunk kell azt is, hogy - kiváltképp, ha eltúlozzuk - ugyanennek a sugárzásnak egyes elemei elindíthatják a bőrrák legveszélyesebb formáit is. Az UV-sugárzás három részből áll. Az UV-A fény hiányának következménye az angolkór, mivel ez segíti a szervezetben a D-vitamin előállítását. Az UV-B hatására barnul a bőr, de ha túlzott mértékű a sugárzás, akkor ráncosodik a bőr, sőt bőrrák is keletkezhet. Az ibolyántúli sugárzás harmadik komponensét elnyeli a Föld légköre.

Egészségügyi problémát az UV-B sugárzás okoz, amely akkor is veszélyes, ha mesterséges fényforrásból származik: ezért tiltják sok országban fiatal életkorban a szolárium használatát. Az UV-B az oka az autóvezetők bőrfelületének baloldalán kifejlődő bőrrák kifejlődése.

Scott Fosko és munkatársai bőrgyógyászati klinikájuk kórlapjaiból ezernél is több bőrrákesetet gyűjtöttek össze. Kiderült, hogy férfiak és nők arcán, karján egyaránt leggyakrabban a bal oldalon kezdődött a rosszindulatú bőrfolyamat. A legfélelmetesebb rosszindulatú betegség, a gyakran halálos melanoma 74 százalékban a bal testfélen jelent meg és csak 26 százalékban volt jobboldalt.

A bőrrák az esetek 82 százalékában a napsütötte bőrfelületen keletkezett: a fejen, arcon, nyaktájon. Ez különösen a férfiakra volt igaz, a nők esetében az oldalkülönbség nem volt annyira kifejezett. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a férfiak gyakrabban vezetnek autót.

A vizsgálatot végző bőrgyógyászok hangsúlyozzák, hogy az autóban sokat ülők igyekezzenek arcukat, karjukat megfelelően fedni, mert a bőrrák veszélye lényegesen nagyobb, mint azt korábban hitték.

(MTI)

Frissítve: 2010.05.27. 09:33, Megjelent: 2010.05.27. 09:33
Címkék: Bőrrák téma

Cikkajánló

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

Dr. Kónya Judit, családorvos
Bőrrák
A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.