Mit jelez a tumormarker?

Szerző: MTI

Az agydaganatok sejtfelületén található egy fehérje, amelyhez a kemoterapeutikumok kapcsolódnak: a gyógyszerek így okozzák a rákos sejtek pusztulását. A rosszindulatú agydaganatok azonban gyakran nem reagálnak a sokat ígérő új szerekre.

Egy új marker tájékoztathat arról, hogy egy agydaganat előreláthatóan reagál-e majd a kemoterápiára.

Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?


A kemoterápiás kezelés során a betegeket olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a daganatos sejteket elpusztítják, vagy legalább szaporodásukat gátolják.
Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít? >>

Wolf Müller heidelbergi neuropatológus csapatával kimutatta, hogy bizonyos agydaganatok (astrocytomák) a kulcsfontosságú fehérjét, a sejt úgynevezett halálreceptorát képesek hatástalanítani.

Az érintetlen "halálreceptor" ezért markerként jelezheti, hogy a terápiának van-e esélye.

Sejteken végzett laboratóriumi kísérletek során a kutatóknak már sikerült újra üzemképessé tenniük a hatástalanított receptort.

Mire jutottak a kutatók?

A rákos sejtek pedig ezt követően újra reagáltak a gyógykezelésre, és elhaltak - írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at), ismertetve a Clinical Cancer Research című szaklapban megjelent cikket.

Jelenleg még nem lehetséges kizárólag egyes géneket ezzel a manipulációval, terápiás úton úgy aktiválni, hogy maguk végezzék el a receptor "javítását". A tumormarkerek ismerete azonban útmutató lehet új terápiák kifejlesztéséhez, amelyek végső célja egy ilyen génmanipuláció.

A daganatos szöveten végzett célzott vizsgálatok azonban már most képesek kideríteni, hogy a karcinómán belül érintetlen-e a fontos receptor. E betegek a kutatók szerint ezt követően jó eséllyel profitálhatnak egy kemoterápiás kezelésből.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Rákkutatás és rákgyógyítás:...

Az onkológia területét érintő kérdésekben - a kutatás, gyógyítás ügyeiben - illetékes Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society...

Miért halnak meg egyre többen...

Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta...

Kemoterápiás hányinger és hányás

A hányinger és a hányás a kemoterápiás kezelés gyakori mellékhatása. A legtöbb esetben azonban ezek a mellékhatások gyógyszeres kezeléssel...

Kemoterápia és szex

A szexuális aktivitás megengedett a kezelés alatt? Biztonságos a férjemmel szeretkeznem, miközben kemoterápiás kezelés alatt állok?

A kemoterápia mellékhatásainak...

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a terápiás terv szerint mennyi ideig fog tartani a kemoterápiás kezelés, s az adott gyógyszer, illetve...

Rákgyógyítás: gyógyszeres...

A gyógyszeres kezeléseknél kemoterápiáról és hormonterápiáról beszélhetünk leggyakrabban, de a gyógyszeres kezelési formák közé tartoznak a...

Szedhető C-vitamin a kemoterápia...

Ön szerint a C-vitamin hasznos,vagy káros daganatos megbetegedések esetén? Illetve mit jelent az, hogy a kemoterápia alatt nem lehet szedni, ha tényleg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.