Mit jelez a tumormarker?

MTI
megjelent:

Az agydaganatok sejtfelületén található egy fehérje, amelyhez a kemoterapeutikumok kapcsolódnak: a gyógyszerek így okozzák a rákos sejtek pusztulását. A rosszindulatú agydaganatok azonban gyakran nem reagálnak a sokat ígérő új szerekre.

Egy új marker tájékoztathat arról, hogy egy agydaganat előreláthatóan reagál-e majd a kemoterápiára.

Wolf Müller heidelbergi neuropatológus csapatával kimutatta, hogy bizonyos agydaganatok (astrocytomák) a kulcsfontosságú fehérjét, a sejt úgynevezett halálreceptorát képesek hatástalanítani.

Az érintetlen "halálreceptor" ezért markerként jelezheti, hogy a terápiának van-e esélye.

Sejteken végzett laboratóriumi kísérletek során a kutatóknak már sikerült újra üzemképessé tenniük a hatástalanított receptort.

Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?

A kemoterápiás kezelés során a betegeket olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a daganatos sejteket elpusztítják, vagy legalább szaporodásukat gátolják.
Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?

Mire jutottak a kutatók?

A rákos sejtek pedig ezt követően újra reagáltak a gyógykezelésre, és elhaltak - írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása, ismertetve a Clinical Cancer Research című szaklapban megjelent cikket.

Jelenleg még nem lehetséges kizárólag egyes géneket ezzel a manipulációval, terápiás úton úgy aktiválni, hogy maguk végezzék el a receptor "javítását". A tumormarkerek ismerete azonban útmutató lehet új terápiák kifejlesztéséhez, amelyek végső célja egy ilyen génmanipuláció.

A daganatos szöveten végzett célzott vizsgálatok azonban már most képesek kideríteni, hogy a karcinómán belül érintetlen-e a fontos receptor. E betegek a kutatók szerint ezt követően jó eséllyel profitálhatnak egy kemoterápiás kezelésből.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.