Agydaganat okozta Bajor Imre halálát

WEBBeteg
megjelent:

Életének 58. évében elhunyt Bajor Imre színművész, akinél 2014 elején agydaganatot diagnosztizáltak. Gyógykezelés miatt még Kínába is elutazott, de a humoristát végül nem tudták meggyógyítani.

Bajor Imre 1957. 03.09. – 2014.08.06.

Bajor Imre 1957. március 9-én született Budapesten. Színi pályáját 1976-ban az Állami Déryné Színháznál kezdte gyakorlószínészként. 1984-től kisebb szerepeket játszott a színházban, innen 1989-ben szerződött a Játékszínhez, 1999 óta szabadúszó. Főbb színpadi szerepei: Beck (Zsolt: Erzsébetváros), Bill (Maugham: Örökké téged), dr. Spórum (Molnár: A jó tündér), Miska, a lovászfiú (Szirmai: Mágnás Miska).

A közönség a Szomszédok című teleregény Oli nevű fodrászfiújaként ismerte és szerette meg. Itt hangzott el a "Csóközön" köszönés, amely olyan nagy tetszést aratott, hogy országjáró önálló estjének is ezt a címet adta. Bajor Imre a kilencvenes évektől elmaradhatatlan résztvevője volt a Rádiókabaréknak, nagy sikerű magánszámának refrénjét máig emlegetik: "Én, a Gyula, meg az Ottó, a Tóth Ottó".

Szerette a filmezést is, ő játszott a harmincas évek két nagy sikerű filmvígjátékának új változatában, a Meseautóban (2000) és az Egy szoknya, egy nadrágban (2005). Tímár Péter 2004-es Le a fejjel! című produkciójában Hernádi Judit és Gálvölgyi János partnereként bolondozott.

A művész 1999-től rendszeres vendége volt az RTL Klub Heti Hetes című humoros műsorának. Az ezredfordulóra az ország egyik legnépszerűbb komikusa lett. Művészetét díjakkal is elismerték: 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét vehette át, 1999-ben Karinthy-gyűrűt kapott, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

Közismert sztár volt, magánélete nyitott könyv volt a rajongók számára. Évekig élt együtt Hámori Eszter színésznővel, két gyermeke anyjával. Fellépései előtt egész életében lámpalázas volt, mert fontosnak tartotta, hogy minden este megnyerje a közönség szívét. A fellépés előtti stresszről így nyilatkozott: "Ha már nem lenne, akkor abba kéne hagynom a pályát".

Milyen tünetei lehetnek az agydaganatnak?

Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.

Az alábbi tünetek esetén kell gyanakodni:

  • Újkeletű fejfájás, vagy a fejfájás jellegének megváltozása
  • Fokozatosan súlyosbodó, egyre gyakrabban megjelenő fejfájás
  • Indokolatlan émelygés és hányás
  • A látás zavarai, így homályos látás, kettős látás, látótérkiesés
  • Valamely végtag gyengesége, zsibbadása, érzéketlensége
  • Egyensúlybizonytalanság
  • Beszédzavar
  • A személyiség, vagy a viselkedés megváltozása
  • Epilepsziás rosszullétek megjelenése, elsősorban olyan betegeknél, akiknek korábban nem volt ilyen betegsége
  • Halláscsökkenés
  • Hormonális (endokrin) zavarok

Ha felsorolt tüneteket tapasztalja, forduljon neurológus szakorvoshoz! A cikkben említett tünetek általánosak, ezek alapján ne állítson fel öndiagnózist! Nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. Vannak olyan esetek is, melyeknél egyáltalán nem jelentkezik fejfájás. Panaszaival keressen fel szakorvost!

Hogyan diagnosztizálható?

Az agydaganat diagnózisának felállítása általában egy többlépcsős folyamat eredménye. Neurológiai vizsgálat segítségével megállapítható, hogy van-e rendellenesség a látást, a hallást, az izomerőt, az hő, tapintás és fájdalomérzetet, az egyensúlyt, a koordinációt és a reflexeket valamint az izomerőt illetően.

A vizsgálat eredményei alapját az alábbi képalkotó vizsgálatot végezhetik el:

  • Computer tomográfiás (CT) vizsgálat.
  • Mágneses rezonancia vizsgálat (MR vizsgálat).
  • Angiográfiás vizsgálat.
  • Egyéb képalkotó vizsgálatok.

A terápia a daganat típusától és a tumor helyétől, elhelyezkedésétől függ.

Az agydaganat tüneteiről és kezeléséről részletesebben ebben a cikkünkben olvashat.

(WEBBeteg - Forrás: MTI)

Frissítve: 2014.08.07. 16:01, Megjelent: 2014.08.07. 16:01
Címkék: Agydaganat téma

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Lality Sára
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.