„Meg kell szólítani a fiatalokat is” - Interjú Bánfi Ildikóval

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Megjelent: 2013.10.01

Azt mondják a szakemberek, ha valamelyik orvos vagy más egészségügyi dolgozó átesett már valamilyen daganatos betegségen, másképpen közelít a páciensekhez. Megszűnnek a különbségek, közelebb kerül az ember sorstársaihoz és saját magához is. Bánfi Ildikó mentálhigiénés szakemberrel beszélgetek.

A daganatos betegek körében sokan ismerik Bánfi Ildikót, aki fáradságot nem ismerve teszi dolgát, programokat szervez, telefonál, segít, ahol tud. Azt hirdeti, nem vagy egyedül.

Honnan jött az ötlet, hogy egyesületet hozzon létre, amelynek üzenete a már említett: „Nem vagy egyedül”?

Bánfi IldikóÉn is átestem a betegségen, túljutottam egy emlőrákon. Ez 2003-ban történt. Budapestre kellett járnom kiegészítő terápiákra és rehabilitációs programokra, mert ez a régió akkoriban nagyon elmaradott volt.

Nem értettem, hogy miért kell egy nyíregyházi vagy debreceni betegnek több száz kilométert utaznia ahhoz, hogy komplex, lelki támogatást is magába foglaló terápiát találjon. Ekkor eldöntöttem, teszek valamit, hogy változzon ez a helyzet.

Négy év küzdelmes munka vezetett ahhoz, hogy 2008 őszén elindult egy segítő szolgálat a cívisvárosban, 2010-ben pedig barátaimmal és kollégáimmal együtt létrehoztuk a Holnapom Egyesületet.

Az alapító tagok mindegyike elismert, nagy tapasztalattal rendelkező szakember, így például dr. Tóth Judit klinikai onkológus, dr. Mailáth Mónika pszichiáter, Kökény Tibor pszichológus és jógaoktató, valamint Béres Ilona pedagógus, néprajzkutató.

Ahogy önök is megfogalmazták és számos kutatás is igazolja, a területi, iskolázottsági, szociális, gazdasági és társadalmi deprivációnak messze kiható negatív következményei vannak az egészségre és életminőségre. Ezekből is következik, hogy hazánk nagyon rossz helyen áll a daganatos halálozások statisztikájában, uniós szinten és sajnos területi, régiós szinten is.

Ennek egyik oka az, hogy későn fedezik fel például az emlődaganatot, mert nem végeznek a nők emlő önvizsgálatot, pedig ez mindösszesen havi tíz perces elfoglaltságot jelent. Ráadásul nem szükséges ezért orvoshoz mennie, otthon, egyedül elvégezheti a vizsgálatot, természetesen amennyiben bármilyen elváltozást észlel magán, azonnal orvoshoz kell fordulnia.

Létrehoztunk néhány éve egy tájékoztató programot az egyik nagy debreceni bevásárló központban „Tégy ma a holnapodért!” címmel. Az egynapos eseménysorozat keretében felhívjuk a figyelmet az emlőrák elleni küzdelem fontosságára. A program idén, október 4-én folytatódik. A megcélzott korosztály a tizennyolc és negyvenöt év közötti nők, akiknek jelenleg nincs szervezett emlőrák szűrési program Magyarországon.

flora

Igen nehéz megszólítani a fiatalokat. Mivel készülnek?

Ez egy nyílt nap, amely éppen nyitottságával, fiatalos lendületével kedvelt program évek óta. Katus Attila mozgásformák bemutatásával és táplálkozási tanácsokkal érkezik, emellett az emlő önvizsgálatának, a sokszor ingyenes szűrések fontosságának hangsúlyozásával felhívjuk a fiatalok, rajtuk keresztül pedig az édesanyák és a nagymamák figyelmét a megelőzésre. Nagyon fontos a gyors cselekvés, hiszen csak az időben felfedezett elváltozás gyógyítható.

A gyógyulás folyamatában nagyon fontos állomás az onko-pszichológia. A klinikán egy team segíti a betegek lelki felépülését, ön is részt vesz a munkában. Problémát jelent, hogy milyen a daganatos betegségek megítélése a társadalomban?

Sajnos, még ma is negatív kicsengése van a betegségnek, félreértések kísérik a problémát, a szégyenlősséggel párosul. A csoport ebben is, és abban is támogatást nyújt, hogy például hogyan fogadjuk el és dolgozzuk fel a betegségünket, miként közöljük szeretteinkkel, hogy betegek vagyunk, mit tehetünk azért, hogy javuljon az életminőségünk. A gyógyítás szerves részeként kell kezelni az onko-pszichológiát, de ebben még fejlődnünk kell.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Neuroendokrin daganatok - hazánkban is...

A neuroendokrin daganatok előfordulása az egész világon gyorsan növekvő tendenciát mutat. A gyomor-bél-hasnyálmirigy kiindulású neuroendokrin...

Gyorsabb rákdiagnózist eredményezhet...

A HCEMM kutatócsoportja olyan orvosdiagnosztikai eljárást fejleszt, amely lehetővé teszi a nagyon korai fázisban lévő tumoros elváltozások...

MR-mammográfia - Az emlő mágneses...

MR-emlővizsgálatokat 1986-tól végeznek, s a technika azóta tovább fejlődik. Emlődaganatok diagnosztizálására kontrasztanyagot, általában...

A mellrák rizikófaktorai

A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza. Bár megéri egészséges életmódot folytatni, hogy csökkentsük a kockázatot, azonban sajnos...

Nőgyógyászati daganatok és...

A legtöbb fogamzásgátló, elsősorban a hormonális módszerek a női ivarszerveken fejtik ki hatásukat, ezért ezen szerveket érintő elváltozások...

Jóindulatú emlődaganat - Figyeljünk...

A jóindulatú emlőbetegség (más néven mastopathia vagy fibrocystás emlőbetegség) a leggyakoribb jóindulatú emlőelváltozás a változókor előtti...

Okozhat-e mellrákot a melltartó...

A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az...

A jó- és rosszindulatú...

Az emlődaganat egy multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy több tényező együttes jelenléte szükséges a betegség kialakulásához, és ennek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.