• „Meg kell szólítani a fiatalokat is” - Interjú Bánfi Ildikóval

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Azt mondják a szakemberek, ha valamelyik orvos vagy más egészségügyi dolgozó átesett már valamilyen daganatos betegségen, másképpen közelít a páciensekhez. Megszűnnek a különbségek, közelebb kerül az ember sorstársaihoz és saját magához is. Bánfi Ildikó mentálhigiénés szakemberrel beszélgetek.

    A daganatos betegek körében sokan ismerik Bánfi Ildikót, aki fáradságot nem ismerve teszi dolgát, programokat szervez, telefonál, segít, ahol tud. Azt hirdeti, nem vagy egyedül.

    Hirdetés

    Honnan jött az ötlet, hogy egyesületet hozzon létre, amelynek üzenete a már említett: „Nem vagy egyedül”?

    Én is átestem a betegségen, túljutottam egy emlőrákon. Ez 2003-ban történt. Budapestre kellett járnom kiegészítő terápiákra és rehabilitációs programokra, mert ez a régió akkoriban nagyon elmaradott volt.

    Nem értettem, hogy miért kell egy nyíregyházi vagy debreceni betegnek több száz kilométert utaznia ahhoz, hogy komplex, lelki támogatást is magába foglaló terápiát találjon. Ekkor eldöntöttem, teszek valamit, hogy változzon ez a helyzet.

    Négy év küzdelmes munka vezetett ahhoz, hogy 2008 őszén elindult egy segítő szolgálat a cívisvárosban, 2010-ben pedig barátaimmal és kollégáimmal együtt létrehoztuk a Holnapom Egyesületet.

    Az alapító tagok mindegyike elismert, nagy tapasztalattal rendelkező szakember, így például dr. Tóth Judit klinikai onkológus, dr. Mailáth Mónika pszichiáter, Kökény Tibor pszichológus és jógaoktató, valamint Béres Ilona pedagógus, néprajzkutató.

    Ahogy önök is megfogalmazták és számos kutatás is igazolja, a területi, iskolázottsági, szociális, gazdasági és társadalmi deprivációnak messze kiható negatív következményei vannak az egészségre és életminőségre. Ezekből is következik, hogy hazánk nagyon rossz helyen áll a daganatos halálozások statisztikájában, uniós szinten és sajnos területi, régiós szinten is.

    Ennek egyik oka az, hogy későn fedezik fel például az emlődaganatot, mert nem végeznek a nők emlő önvizsgálatot, pedig ez mindösszesen havi tíz perces elfoglaltságot jelent. Ráadásul nem szükséges ezért orvoshoz mennie, otthon, egyedül elvégezheti a vizsgálatot, természetesen amennyiben bármilyen elváltozást észlel magán, azonnal orvoshoz kell fordulnia.

    Létrehoztunk néhány éve egy tájékoztató programot az egyik nagy debreceni bevásárló központban „Tégy ma a holnapodért!” címmel. Az egynapos eseménysorozat keretében felhívjuk a figyelmet az emlőrák elleni küzdelem fontosságára. A program idén, október 4-én folytatódik. A megcélzott korosztály a tizennyolc és negyvenöt év közötti nők, akiknek jelenleg nincs szervezett emlőrák szűrési program Magyarországon.

    Igen nehéz megszólítani a fiatalokat. Mivel készülnek?

    Ez egy nyílt nap, amely éppen nyitottságával, fiatalos lendületével kedvelt program évek óta. Katus Attila mozgásformák bemutatásával és táplálkozási tanácsokkal érkezik, emellett az emlő önvizsgálatának, a sokszor ingyenes szűrések fontosságának hangsúlyozásával felhívjuk a fiatalok, rajtuk keresztül pedig az édesanyák és a nagymamák figyelmét a megelőzésre. Nagyon fontos a gyors cselekvés, hiszen csak az időben felfedezett elváltozás gyógyítható.

    A gyógyulás folyamatában nagyon fontos állomás az onko-pszichológia. A klinikán egy team segíti a betegek lelki felépülését, ön is részt vesz a munkában. Problémát jelent, hogy milyen a daganatos betegségek megítélése a társadalomban?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sajnos, még ma is negatív kicsengése van a betegségnek, félreértések kísérik a problémát, a szégyenlősséggel párosul. A csoport ebben is, és abban is támogatást nyújt, hogy például hogyan fogadjuk el és dolgozzuk fel a betegségünket, miként közöljük szeretteinkkel, hogy betegek vagyunk, mit tehetünk azért, hogy javuljon az életminőségünk. A gyógyítás szerves részeként kell kezelni az onko-pszichológiát, de ebben még fejlődnünk kell.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2013.10.01 16:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Részletesen a fizioterápiáról

    A fizioterápia az orvostudomány olyan kezelési ága, amely fizikai energiákkal való gyógyítást jelent. Használjuk a fizioterápiát, mint tágabb fogalmat, ami az összes, természetben is létező energiák orvosi célú felhasználását jelöli, valamint a szűkebb, pusztán fizikai energiákat használó fizikoterápia fogalmát.

    Örökletes emlő- és petefészek daganatok

    Az emlő- és petefészek daganatok a nőket érintő leggyakoribb daganattípusok közé tartoznak. Ezen betegségek 20-30%-a örökletes (familiáris típusok). Mi mindent tudhatunk a familiáris emlő- és petefészek daganat genetikai hátteréről, diagnosztizálásáról és kezelési lehetőségeiről?

    K2-vitamin hatása a csontritkulás kezelésében

    Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

    A jó- és rosszindulatú emlődaganatok szövettani típusai

    Az emlődaganat egy multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy több tényező együttes jelenléte szükséges a betegség kialakulásához, és ennek fényében többféle szövettani típust különböztetünk meg egymástól. Ezen típusok elkülönítésében és diagnosztizálásában nagyon fontos szereplő a patológiai szövettani diagnózisalkotás.

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat.

    Elérhetővé vált Magyarországon a jóindulatú emlődaganat műtét nélküli eltávolítása

    A régióban elsőként Magyarországon elérhetővé vált a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusának műtét nélküli eltávolítása fagyasztásos eljárással, krioablációval - közölte az eljárást végző egészségközpont az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.