Kemoterápia és a rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

Szerző: Rákgyógyítás

A kemoterápián és sugárkezelésen áteső betegeknél sokszor hányinger, hányás alakul ki, sokan ezt tartják az egyik legkínzóbb mellékhatásnak. A hányáscsillapító gyógyszerek mellett léteznek olyan házi praktikák, amelyek segíthetnek csillapítani vagy elkerülni a gyötrő tüneteket.

A hányás következtében a szervezet folyadékot, sót, elektrolitokat veszít, csökken a vérnyomás, izomgörcsök léphetnek fel. Ha a szervezet nem jut elég táplálékhoz, rövid időn belül testi leromlás, súlyvesztés, általános legyengülés következik be.

A hányingert és a hányást számos ok kiválthatja. A háttérben meghúzódó tényezőket alapvetően három csoportra oszthatjuk: természetes okok, betegséghez társuló állapotok és kezelés következtében kialakuló hányás.

Miként lehet a hányás természetes? Nos annak kell tekintenünk azt, amikor valamilyen fizikai behatás miatt következik be, azaz nem áll hátterében semmilyen kóros folyamat. Ilyen a tengeri betegség vagy a repülőgépen jelentkező hányinger, ám a természetes kiváltók közé sorolhatjuk a terhesség korai időszakában fellépő hányingert is.

A betegséghez kapcsolódó hányások hátterében nagyon sokféle ok állhat: fertőzések, bélelzáródás, agyödéma, stb.

A harmadik nagy csoportba, azaz a kezelés következtében kialakuló hányások közé sorolhatjuk a kemoterápiát, a sugárterápiát vagy éppen a sebészi beavatkozást, pontosabban az altatást követően jelentkező panaszokat.

Minden egyes esetben nagyon fontos, hogy a – lehetőségekhez mérten – kiderüljön: adott szituációban mi áll a hányás háttérben, hiszen ezen múlik a kezelés is.

Mit tehet a beteg a hányás ellen?

Tanácsos kerülni a nagy étkezéseket, hogy ne terhelje túl a gyomrát: inkább egyen gyakran keveset a három fő étkezés helyett. Folyadékot egy órával az étkezés előtt vagy azt követően fogyasszunk, az étkezés közben inkább kerüljük. Együnk és igyunk lassan, kerüljük a csömör édességet, a zsírban sült és zsíros ételeket.

A zavaró illatok elkerülése érdekében az ételeket hidegen vagy szobahőmérsékleten tanácsos fogyasztani, valamint a jobb emésztés érdekében alaposan meg kell rágni a falatot.

A teljes cikksorozatot partnerünk, a Rakgyogyitas.hu weboldalán olvashatja: Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

Olvasson tovább! Kemoterápiás kezelés - Életmód és táplálékkiegészítők

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

MRNS: a koronavírus után a rák az...

A koronavírus elleni mRNS-vakcinát kifejlesztő tudósok azt tervezik, visszatérnek eredeti kutatásukhoz, s a jövőben újra a rák ellen bevethető...

Étkezési nehézségek a rákkezelés...

Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott...

Mit kell tudni a TNM-rendszerről?

Minden daganatos betegség kezelésének alapvető követelménye a pontosan meghatározott TNM-besorolás, mivel csak az ismert és precízen besorolt...

Molekuláris diagnosztika - Hogyan...

A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos...

Mikor fejeződik be az aktív...

Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre...

A rákos beteg gyorsan elfelejti az...

Rossz hírt hallani és azt feldolgozni soha nem könnyű. Különösen nehéz akkor, ha a hallottak nagymértékben befolyásolják további életünket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.