A nanoszálak rákot okozhatnak

Szerző: Független Hírügynökség

A tudósok félreverték a harangokat, mert kísérleti egereken azt találták, hogy a mikroszkopikus nanoszálak hasonló elváltozásokat okoznak, mint a rákkeltő azbeszt.

A skóciai Edinburgh-i Egyetem kutatói milliomod-milliméter nagyságú, tűszerű szálaknak tett ki mesotheliális sejteket. A mesothelium a különböző testüregeket, a tüdő, a szív belső felületét borító réteg. A nanoszálak ugyanolyan gyulladásos hegesedéseket, granulómákat okoztak, mint az azbeszt. Márpedig a granulómák kialakulása nagyon erős jele a mesothelium rákosodásának.

A nanoszálak esetleges tüdőkárosító hatásával már sokan foglalkoznak, de ez az első tanulmány, amely kimutatja, hogy nanoszálak egyik fajtájának, a karbon nanocsövecskéknek ugyanolyan pusztító hatásuk lehet a mesotheliumra, mint az azbesztnek.

A nanocsövecskékről...

A nanocsövecskék csőszerű alakba rendezett szénmolekulák. Átmérőjük nanométer, azaz milliárdod méter nagyságrendű. A hajszálnál 50 ezerszer vékonyabbak, a hosszuk viszont lehet akár néhány milliméter is. Rendkívül szilárdak, különleges elektromos tulajdonságokkal, jó hővezetési képességgel rendelkeznek.

A nanocsövek ígéretes anyagok, minden jel szerint szédületes pályát fognak befutni a gyógyászatban, az elektronikában. Szakértők becslése szerint 5-6 év múlva már több milliárd dollár értékben fogják forgalmazni a nanocsöveket hasznosító termékeket. Mivel még a kevés a tapasztalat, senki sem tudja, hogy mit okozhatnak a nanocsövecskék, ha kijutnak a környezetbe, és légzés útján bekerülnek a tüdőbe.

Az emberekre a munkahelyükön leselkedhet a legnagyobb veszély, de a nanocsövecskéket tartalmazó tárgyak előbb-utóbb kiköthetnek szeméttelepeken is.

A skót kutatók egyelőre azt találták, hogy csak a hosszú karboncsövek okoznak granulómákat, a rövidek nem. De további kísérletekkel lehet csak eldönteni, hogy a rövidek átalmatlanok-e. A skót kísérletekről a Nature Nanotechnology című brit tudományos lap internetes változata számolt be.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magyarországon minden nyolcadik...

Magyarországon egy a nyolchoz az esélye, hogy egy nőt az élete során mellrákkal diagnosztizáljanak. Nagyon fontos a megelőzés, a kétévenkénti...

Tanácskoztak az urológus szakorvosok...

Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legkorszerűbb műtéti eljárásokról tanácskoztak a szakemberek Debrecenben...

Miben segíthet egy betegklub a...

A Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban működő Harcosok Klubja a tüdőrákbetegek és hozzátartozóik rendszeres összejövetele, minden...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.