• A nanoszálak rákot okozhatnak

    Szerző: Független Hírügynökség

    A tudósok félreverték a harangokat, mert kísérleti egereken azt találták, hogy a mikroszkopikus nanoszálak hasonló elváltozásokat okoznak, mint a rákkeltő azbeszt.

    A skóciai Edinburgh-i Egyetem kutatói milliomod-milliméter nagyságú, tűszerű szálaknak tett ki mesotheliális sejteket. A mesothelium a különböző testüregeket, a tüdő, a szív belső felületét borító réteg. A nanoszálak ugyanolyan gyulladásos hegesedéseket, granulómákat okoztak, mint az azbeszt. Márpedig a granulómák kialakulása nagyon erős jele a mesothelium rákosodásának.

    Hirdetés

    A nanoszálak esetleges tüdőkárosító hatásával már sokan foglalkoznak, de ez az első tanulmány, amely kimutatja, hogy nanoszálak egyik fajtájának, a karbon nanocsövecskéknek ugyanolyan pusztító hatásuk lehet a mesotheliumra, mint az azbesztnek. 

    A nanocsövecskékről...

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nanocsövecskék csőszerű alakba rendezett szénmolekulák. Átmérőjük nanométer, azaz milliárdod méter nagyságrendű. A hajszálnál 50 ezerszer vékonyabbak, a hosszuk viszont lehet akár néhány milliméter is. Rendkívül szilárdak, különleges elektromos tulajdonságokkal, jó hővezetési képességgel rendelkeznek.

    A nanocsövek ígéretes anyagok, minden jel szerint szédületes pályát fognak befutni a gyógyászatban, az elektronikában. Szakértők becslése szerint 5-6 év múlva már több milliárd dollár értékben fogják forgalmazni a nanocsöveket hasznosító termékeket. Mivel még a kevés a tapasztalat, senki sem tudja, hogy mit okozhatnak a nanocsövecskék, ha kijutnak a környezetbe, és légzés útján bekerülnek a tüdőbe.

    Az emberekre a munkahelyükön leselkedhet a legnagyobb veszély, de a nanocsövecskéket tartalmazó tárgyak előbb-utóbb kiköthetnek szeméttelepeken is.

    A skót kutatók egyelőre azt találták, hogy csak a hosszú karboncsövek okoznak granulómákat, a rövidek nem. De további kísérletekkel lehet csak eldönteni, hogy a rövidek átalmatlanok-e. A skót kísérletekről a Nature Nanotechnology című brit tudományos lap internetes változata számolt be.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.05.21 14:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos megbetegedés

    Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.

    Életmódtanácsok tüdőrákkal küzdő betegeknek

    A tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegek életminőségét és gyógyulási esélyeit jelentősen befolyásolhatja a gyógyszeres-sebészeti és sugárkezelésen kívül a betegek kezelések alatti és utáni életmódja.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    A tüdőrák típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata- és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.