Előítélet-mentes sorstársak a Tűzmadárban

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

Az egészséges ember a jelent, de jövőjét is csak egészségesként tudja elképzelni. Hárít, minden kórság gondolatától irtózik, még akkor is, ha él a környezetében beteg. Ám amikor váratlanul kiderül, hogy ő a soros, mert már nem egészséges, sőt, a diagnózis szerint súlyos beteg – egyik pillanatról a másikra egy másik világ kapujában találja magát.

Nem tud, nem képes megbirkózni a helyzettel, mély depresszióba zuhan – mondja saját tapasztalatai alapján egy fiatal rákbeteg nő a tájékoztató résztvevőinek, ahol a Szent László Kórházban pszicho-onkológiai szolgáltatást nyújtó Tűzmadár Alapítvány bemutatása a téma. Zachar Ilona azt akarja érzékeltetni velünk, és rajtunk keresztül a ma még nem is érintett egyénekkel, mit is jelent a (fel)készületlenség. Az új tudástól lesújtott betegnek fogalma sincs, hogy azért még van holnap is, arról meg különösen nincs, miként kell tovább élnie, illetve hogyan lehet ezt majd végigcsinálni.

A rák és a lélek csatája

A daganatos megbetegedés nemcsak a test számára jelent óriási megterhelést, hanem a léleknek is. Ha a betegség kezelése alatt a páciens érzései és gondolatai is kitüntetett figyelmet kapnak, az nagymértékben javíthatja a gyógyulás esélyeit. Attól a pillanattól kezdve, hogy felismerik a szervezet rákos elváltozását a beteg különböző lelki stádiumokon megy keresztül egészen a gyógyulásáig vagy az elhalálozásáig. Elisabeth Kübler-Ross svájci pszichiáter nyomán öt állapotszakaszt különböztetnek meg: tagadás, düh, alkudozás, depresszió és elfogadás. Sokat segíthet, ha bármelyik szakaszban egy onkopszichiáter is támogatja a beteget. Hazánkban jelenleg nagyon kevés ilyen szakember dolgozik.
A rák és a lélek csatája >>

"Főnököm helyett az onkológusommal lesz dolgom, akár naponta. A kollégák mosolygós, vagy közömbös arca helyett családtagjaim aggódó, nehezen vagy nem is leplezetten kétségbeesett arckifejezése van előttem. Én magam meg, folyton a túlélés esélyeit latolgatom. Az interneten összeolvasok mindenfélét, sokszor egymásnak ellentmondó dolgokat, és a sokféle információ csak összezavar. Ilyenkor segít a szerencse, egy jó pillanatban megtalált szórólap, például a Tűzmadáré, mint az én esetemben. A sorstársak példája aztán engem is kitartásra sarkallt, s betegségem tudomásul vétele (elfogadása? - ha lehet ezt mondani!) után aktív részese akartam lenni a gyógyulásomnak. Mert hiszem azt, hogy jó közérzettel, kiegyensúlyozott tudattal nagyobb esély van a gyógyulásra."

A megértő, előítélet-mentes sorstársak közé szinte véletlenül került Ilona szerencsésnek tartja magát, hiszen orvosa nem beszélt az alapítványról, a kezelések során megismert betegtársak meg nem is tudtak róla. Pedig, milyen jó volna, ha ismernék és megtanulnák ők is, hogy a megfelelő közegnek gyógyító ereje van, foglalja össze mondandóját a beteg, és viszi tovább a gondolatot a résztvevő onkológus, pszichológus.

Becslések szerint a gyógyulásban mintegy 30%-nyi hozzáadott értéket jelent a pszichológus segítsége. A kezelés hatékonyságában különösen nagy annak jelentősége, ha a beteg tudja, érti, mi miért történik, ha felkészítik, beavatják őt a fejleményekbe, a várható következményekbe, a gyógyszerek, eljárások hatásaiba, ha úgy érzi, mindig van mellette értő és megértő segítő szakember – ha nem kell egyedül harcolnia az amúgy esetleg leküzdhetetlennel.

A lélek fájdalomcsillapítása

Nemcsak testi, hanem lelki fájdalom is létezik, ami legalább olyan gyötrő tud lenni mint a szervi tünetek, ráadásul nem elég egy pirula ahhoz, hogy a panaszok enyhüljenek.
Gyógyír a lélek panaszaira>>

Különösen így van ez a tumorosoknál, akik közül sokan az egyenesen halálos ítéletükként megélt letaglózó diagnózis után próbálják meg legyőzni a rettegett betegséget. Az első, meg a további sokkon kívánják tehát átsegíteni a rákbetegeket azok a szakemberek, akik hisznek abban, hogy a pszicho-szociális rehabilitáció növelni képes az onkológiai terápia hatékonyságát. Ez a hit hozta létre két évvel ezelőtt és tartja életben a Szent László kórház szakmai támogatásával működtetett Tűzmadár Házat.

A rákbeteg depressziójának mélysége, súlya és túlélésének ideje között - fordított arányú - erős összefüggést jeleznek a tudományos igénnyel, módszerekkel készült felmérések. Szoros a kapcsolat a stressz szint és a daganat növekedési üteme között. Azt is igazolták, hogy a fizikai aktivitás képes csökkenteni a tumor miatt bekövetkező halálozást. A centrum betegeinek harmada azonban a létminimum alatt él, akik pedig munkanélküliek, nem számíthatnak a jó kedvvel végzett, értelmes munka terápiás hatására sem. Ez a helyzet tovább ronthatja pszichés állapotukat, és a szegénység a gyógyulás szempontjából fontos szerepet játszó megfelelő táplálkozást sem teszi lehetővé. A Ház alapítói ezért tartják a szociális és jogi támogatást is fontosnak az életvitel és a pszichés támogatás mellett.

Az ott dolgozó szakemberek az őket felkereső évi mintegy ezer beteg küzdőképességét kívánják fejleszteni. Emellett önkénteseket és szociális munkásokat is képeznek.

Meg kellene százszorozni amit a Tűzmadár csinál

"Meg kellene százszorozni, amit a Tűzmadár csinál", mondja bejátszásról egy beteg, s kívánsága létjogosultságát támasztja alá mindaz, amit dr. Bodoky György, az onkológiai centrum vezetője mond arról, hogy mind az előfordulásban, mind a halálozási mutatókban hazánk milyen rosszul áll az európai régióban. "Miközben a gyógyszerekhez való hozzáférés nálunk is olyan, mint másutt az EU-ban, ám az életvitel, a környezet, az egészségtudatosság terén baj van, így az eredményesség nem az elvártak szerint alakul", mondja Bodoky doktor. "Hiszen a gyógyszeres kezelések mellett a beteg pszichés hozzáállása, lelki jólléte is segíti az orvosi munka hatékonyságát. Azonban ez a szegmens mintha elkerülné a finanszírozók figyelmét."

"A tehetetlenség, kiszolgáltatottság, halálfélelem helyett a kihívást, a győzni akarást érezze a beteg, ebben akarjuk őt segíteni", összegzi az onkopszichológusok célját Rohánszky Magda. A szorongó, rossz lelki állapotban lévő nehezebben működik együtt kezelőjével. De nem csak a betegnek kell lelki támogatás, hanem az őt gondozó orvosnak is, mert különben érzelmileg elfárad, kiég, lemerül.

A lelkiállapotot javítja minden bentlakásos tábor is, ahol a betegségével épp csak ismerkedőnek elmagyarázzák a terápia válfajait, lényegét, a lehetséges mellékhatásokat. Megtanítják nekik a stressz kezelést, az öngyógyító erők felszabadítását, megismertetik őket a mozgás szerepével, a tankonyha receptjeivel.

Jó lenne folyamatosan kapcsolatban maradni, véli Zachar Ilona, és ehhez fűzi hozzá Rohánszky Magda, hogy azért is, mert az első diagnózis utáni mélységnél is mélyebbre tud zuhanni a beteg, ha úgy véli, ő mindent megtett, betartott minden utasítást, alávetette magát a legkellemetlenebb kezelésnek is, mégsem javulnak az eredményei. Ilyenkor látszik igazán, összegzi dr. Bodoky György, milyen nagy szerep jut a Tűzmadár Alapítványhoz hasonló segítőknek. A modell íme készen áll, már csak másolni kell a programot. A rászoruló rákbetegek száma pedig, sajnos, egyre jobban indokolja a segítő program terjedését.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Megtörtént az első hazai izotóp...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Kábító fájdalomcsillapító...

A kábító fájdalomcsillapító tapaszok felírása csak akkor javasolt, ha már másféle módon nem tudjuk csillapítani a beteg fájdalmát. A tapaszok...

Mikor fejeződik be az aktív...

Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre...

Hogyan éljük túl a...

Az onkológia fejlődésének hála ma már a rák nem feltétlenül egy végzetes, gyors lefolyású betegség. Természetesen sajnos ez is előfordul, de nem...

Étkezési nehézségek a rákkezelés...

Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott...

Mit kell tudni a TNM-rendszerről?

Minden daganatos betegség kezelésének alapvető követelménye a pontosan meghatározott TNM-besorolás, mivel csak az ismert és precízen besorolt...

Molekuláris diagnosztika - Hogyan...

A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.