Cukorbetegség: Ne írjanak fel roziglitazon hatóanyagot tartalmazó szert!

Szerző: MTI
Megjelent: 2010.10.04

Mivel az Európai Bizottság még nem döntött a 2-es típusú cukorbetegségre adható roziglitazon hatóanyagot tartalmazó Avandia gyógyszer forgalmazásának felfüggesztéséről, a magyarországi patikákban kaphatóak a készítmények, de a magyar hatóság azt ajánlja, az orvosok ne írjanak fel ilyen készítményeket.

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája
A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szeptember közepén azt javasolta, hogy a roziglitazon hatóanyagú Avandia mellett, függesszék fel az Avandamet és az Avaglim nevű gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét - olvasható az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján. A Vasárnapi Hírek című hetilap cikke szerint - amelyet szombaton eljuttattak az MTI-hez - több budai gyógyszertárban még kapható a gyógyszer, a patikusok azonban tudják, minden ilyen recepttel érkezőt értesíteni kell arról, hogy a gyógyszert kivonják a forgalomból, és a háziorvoshoz kell irányítani a pácienseket. A gyártóktól kapott közleményből nem derül ki számukra, hogy mikortól kell eltüntetni a terméket a polcokról - olvasható a lapban.

Az EMA azt ajánlja, hogy azok a betegek, akik jelenleg ezeket a készítményeket szedik, konzultáljanak kezelőorvosukkal az egyéb lehetséges kezelési módokról. A gyógyszerügynökség azt is javasolja, hogy senki ne hagyja abba a kezelést anélkül, hogy kezelőorvosával megbeszélte volna, az orvosoknak pedig azt, hogy ne írják fel a készítményt. A közlés szerint a roziglitazon hatóanyag jelenlegi felülvizsgálatát, az ügynökség Embergyógyászati Készítményeket Értékelő Bizottsága kezdeményezte még 2010. július 9-én, miután a gyógyszer kardiovaszkuláris biztonságosságát megkérdőjelező új vizsgálatok láttak napvilágot.

A téma cikkei

Az OGYI honlapján arról tájékoztat, hogy az intézet kizárólag az Európai Bizottság határozatában foglaltaknak megfelelően tehet bármilyen lépést. Addig - összhangban az EMA-val - azt ajánlja, hogy az orvosok ne írják fel a roziglitazon hatóanyagú orvosságokat, az ilyen gyógyszert szedő betegek kezelését felül kell vizsgálni és módosítani kell. A gyógyszertárak a roziglitazon tartalmú készítményeket az Európai Bizottság határozatának kiadásáig továbbra is kiadhatják a betegeknek. Az újságnak nyilatkozó diabetológus szerint a 2-es típusú cukorbetegség Magyarországon 800 ezer embert érint. Vannak közöttük, akiket inzulinnal kezelnek, a többieket tablettával. Ez utóbbiaknál a most felfüggesztett készítmény a második leggyakrabban használt gyógyszer. A szakember hangsúlyozta, nem kell pánikot kelteni, hiszen "nem mérget szedtek" a betegek.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Gyakori hibák, melyeket a legtöbben...

A 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapot, az inzulinrezisztencia (IR) kezelésének alapja a megfelelő étrend követése a...

A kettes típusú cukorbetegség...

Az elmúlt három évtizedben a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása világszerte drámaian megnőtt. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.