Diabétesz és fehér rizs - Van összefüggés?

MTI
megjelent:

Összefüggést talált a fehér rizs fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázata között egy hétfőn közzétett amerikai tanulmány.

Az eredmény alátámasztja azt a korábbi vélekedést, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér változat.

A Harvard Egyetem közegészségügyi szakértőinek mostani megállapítása szerint azoknál az embereknél, akik hetente legalább öt adag fehér rizst ettek, 17 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a cukorbetegség kifejlődésének, mint azoknál, akik havonta legfeljebb egy adagot fogyasztottak.

Heti két vagy több adag barna rizs étrendbe iktatása 11 százalékkal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik havonta egy adagnál is kevesebbet ettek belőle.

Az Archives of Internal Medicine című szaklapban közzétett tanulmányukban a bostoni szakemberek 197 ezer felnőtt - 40 ezer férfi és 157 ezer nő - adatait elemezték, melyek három hosszú távú vizsgálatban gyűltek 22 éven át. Mint Qi Sun kutatásvezető megjegyezte, az amerikaiak rizsfogyasztása folyamatosan emelkedik, ráadásul több mint 70 százalékát a fehér rizs teszi ki.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a fehér rizs és a többi finomított gabona helyettesítése az étrendben teljes értékű gabonákra jelentősen csökkenthetné a felnőttkori cukorbetegség előfordulását.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.