Ötéves lányomról kiderült, hogy cukorbeteg, meggyógyulhat? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Ötéves kislányomnál most derült ki, hogy cukorbeteg. Meggyógyulhat még vagy egész életen át szurkálnia kell magát? Mit tanácsol nekem, hogyan tudom segíteni a lányomat? A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Az 5 éves kislányomnál most derült ki, hogy cukorbeteg. Az utóbbi időben gyakran érezte magát rosszul, sokat ivott és fogyott. Most elkezdtük az inzulinkezelést, de azt mondták, hogy a hasnyálmirigyben még van egy kis tartalék, mert néha napokig teljesen jól van, és nem kell inzulint adni. Nagyon meg vagyok ijedve, hogy mi várható.
Azt hallottam, hogy az inzulin hosszú távon adva veszélyes, igaz ez? Meggyógyulhat még vagy egész életen át szurkálnia kell magát? Mit tanácsol nekem, hogyan tudom segíteni a lányomat?

Kedves Kérdező!

A kislánya 1-es típusú cukorbeteg, sajnos ez a betegség jelenleg nem gyógyítható. Az inzulint termelő sejtek ellen termelődnek ellenanyagok, amelyek ezeket a sejteket teljesen elpusztítják.

Egy idő múlva elfogy a tartalék, minden nap kivülről bevitt inzulin szükséges az életfolyamatok megfelelően tartásához. Élete végéig inzulin kezelés szükséges. Az inzulin adása nem veszélyes sem rövid, sem hosszú távon.

A rossz vércukorértékek miatt kialakuló szövődmények lehetnek veszélyesek mind rövid, mind hosszútávon.

Sajnos, amikor a betegség kiderül, az nagyon sokkoló, traumatikus, a feldolgozásához idő kell.

Mivel a kislánya még nem tudja megtanulni és önmagát kezelni, ezért ezt önnek kell megtennie helyette. Mindent meg kell tanulnia a cukorbetegségről.

Az inzulin hatóidejét, hatáscsúcsát, az ételek szénhidráttartalmát és folytathatnám. Fokozatosan mindent meg kell tanulnia, hogy döntéseket tudjon hozni a lánya inzulinkezelésével kapcsolatban és majd ezeket az ismereteket játékosan át tudja adni a kislányának.

Fontos még, hogy ne tekintse a cukorbetegséget sorscsapásnak, inkább egy tényezőnek, amely korlátokat állít, azonban amely mellett teljes életet lehet élni. Sok sikert!

(WEBBeteg - Dr. Laczkó Andrea, diabetológus)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.