• Segítség, cukorbeteg a gyerekem

    Szerző: Kovács Kata, Semmelweis Egyetem ÁOK

    Gyermekünk betegségéről értesülni mindig nehéz. Különösen az, ha krónikus, egész életen át fennálló, folyamatos figyelmet és kezelést kívánó betegségről van szó.

    Ilyenkor a számunkra legkedvesebb egészségéért, jól-létéért, életéért érzett aggodalom mellett azzal is számolnunk kell, hogy a betegség a család mindennapjait is befolyásolni fogja, mégpedig hosszú távon. Mindezek miatt a gyermekkori cukorbetegség diagnózisával szembesülő szülő első reakciója gyakran a kétségbeesés – pedig erre nincsen ok, és a legérintettebbnek: gyermekünknek sem segítünk vele.

    Hirdetés

    Mit tegyünk, miután túlestünk az első sokkon?

    Próbáljunk megnyugodni, hiszen gyermekünknek nagy szüksége van arra, hogy higgadt támaszként számíthasson ránk ebben a számára sem könnyű helyzetben. Jó, ha tudjuk: a gyerek sokkal rugalmasabb, mint a felnőtt, és az első ijedelem után viszonylag könnyen beleszokik az új élethelyzetbe, különösen, ha ebben segítünk neki.

    A cukorbetegeknek számos szabályt kell betartaniuk, ha tünetmentesek szeretnének maradni. A cukorbeteg gyerek viszont gyerek, nem várhatjuk el tőle, hogy felelősen cselekedjen az egészségéért. Hosszú évekig a szülő feladata lesz, hogy gondosan felügyelje: gyermeke valóban megtesz mindent, ami ahhoz szükséges, hogy cukorbetegen is teljes életet élhessen.

    Éppen ezért nekünk is meg kell tanulnunk mindazt, ami a cukorbeteg helyes életviteléhez szükséges. Ezek elsősorban:

    • a rendszeres (akár napi többszöri) vércukorszint-ellenőrzés,
    • a rendszeres inzulin-injekciózás,
    • a rendszeres orvosi ellenőrzés,
    • a megfelelő étrend (diéta) és életmód kialakítása és betartása.

    Nagyon fontos, hogy az életében bekövetkezett drasztikus változásról hogyan beszélgetünk a leginkább érintettel: a gyermekünkkel - nyugodtan, derűsen, ám nem tagadva el az igazat, soha nem hazudva, ferdítve.

    Bővebben Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

    Az a szülő, aki a látszólag könnyebb megoldást választva ezt mondja

    „Most egy darabig minden nap meg kell szúrnod magad, de ha ügyesen csinálod, majd meggyógyulsz” – azt kockáztatja, hogy elveszíti gyermeke bizalmát. A cukorszint-ellenőrzéssel és inzulin-adagolással járó szuri nagyon kis kellemetlenséggel jár. Mondjuk inkább ezt:

    „Ezentúl a cukor-ellenőrzés és az inzulin pont úgy a napi rutinod része lesz, mint a fogmosás. Az ellen is nagyon tiltakoztál, amikor pici voltál, mégis hamar megszoktad. Ez is természetes lesz. És, szerencsére, alig érezni.”

    A cukorbetegek kötelező diétáját sem kell tragikusan felfogni. Egyetlen gyerek sem örülne, ha ezt hallaná: „Mostantól soha többé nem ehetsz semmit, amiben cukor van. Csoki, süti, ezeket felejtsd el!” Kínáljuk meg inkább olyasmivel, amit ehet és szeret is, és meséljük el, hogy bár a cukrot kerülnie kell majd, de szerencsére ma már csoki, fagyi, szaloncukor és süti is kapható olyan, ami neki való, mert cukorpótlóval készült.

    Ha okosan vezettük be őket, a szabályok hamar a gyermek életének részévé válnak és mire beköszönt a kamaszkor, e tekintetben is fokozatosan egyre nagyobb önállóságot adhatunk – és adjunk is - gyermekünknek.

    Mit tegyünk, ha néhány éretlen osztálytárs vagy a suliban elcsípett szánakozó pillantások miatt csemeténk sírva érkezik haza?

    Ilyenkor megnyugtathatjuk: a kortársak csúfolódása szinte minden gyereket utolér. Mesélhetünk saját, hasonló élményeinkről. És beszélgethetünk arról is, hogy bár a cukorbetegség nem öröm, de mint szinte mindennek, ennek is lehetnek pozitív következményei, jó oldalai. Nem vitatható, hogy (ön)fegyelemre, felelősségteljes viselkedésre szoktat, ennek pedig számos hasznos hozadéka lehet a későbbiekben. A cukorbeteg kamasz valószínűleg nem fog közelebbi ismertséget kötni az alkohollal, hiszen az alkoholfogyasztás és a cukorbetegség köztudottan nem férnek össze. A cukorbetegek diétája alapvetően egészséges, kiegyensúlyozott étrend, így a túlsúly és elhízás veszélye is csökken. Sőt a cukorbetegség ténye egyfajta „szűrőként” is működhet – az a barát/barátnő, későbbiekben társ, partner, aki ezt gond nélkül elfogadja, már át is ment egy tesztvizsgán.

    (Kovács Kata, Semmelweis Egyetem ÁOK, Lektorálta: dr. Beke Eleonóra, belgyógyász, diabetológus)

    Módosítva: 2020.10.12 03:06, Megjelenés: 2018.11.21 08:38
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

    A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1-es típusú diabétesz a gyakoribb, míg idősebb korban inkább a 2-es típusú fordul elő, azonban emellett más diabétesztípusok (terhességi, gyógyszer okozta vagy az úgynevezett MODY stb.) is ismertek.

    A diabetes insipidus és tünetei

    Kezdetben nem tudták, hogy az igen nagy mennyiségű vizeletürítéssel járó kórállapotot valójában két teljesen különböző betegség okozhatja. Az egyik a diabetes mellitus (a cukorbetegség), a másik a lényegesen ritkább diabetes insipidus. Az utóbbinál a vizelet nem tartalmaz cukrot.

    Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

    A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

    Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelemfelhívó tünet lehet a szomjúság, a nehezen gyógyuló seb, de a diabétesz az esetek többségében kezdetben tünetszegény, a panaszok alapján nehezen felismerhető.

    Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

    A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

    Kevés szülő ismeri a gyermekkori diabétesz jeleit

    A cukorbetegek száma évről évre nő, ezt azonban nem feltétlenül követi a betegség korai jobb felismerése. Az Egyesült Királyság területén készült felmérés szerint a szülők mindössze 14 százaléka képes beazonosítani a betegség tüneteit.

    A gyermekkori diabétesz incidenciájának növekedése

    Mit jelent a diabéteszincidencia? Milyenek a hazai adatok? Cikkünkből kiderül, továbbá a kisgyermekkori inzulinkezelés nehézségeiről és módjairól is olvashat.

    Cukorbetegséghez társuló vesebetegség jelentősége a gyermekkorban

    A cukorbetegség (diabétesz mellitusz, DM) napjainkban már járványszerű méreteket ölt. A nemzetközi adatok szerint több mint 371 millió cukorbeteg él világszerte, számuk 2030-ra meg is duplázódhat. Magyarországon közel 8 százalék a cukorbetegek aránya. Hasonló a helyzet gyermekkorban is; az 1-es típusú cukorbetegek száma a világon közel félmillió, a betegség gyakorisága évről évre nő, főként az 5 év alatti korosztályban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.