Segítség, cukorbeteg a gyerekem

Szerző: Kovács Kata, Semmelweis Egyetem ÁOK

Gyermekünk betegségéről értesülni mindig nehéz. Különösen az, ha krónikus, egész életen át fennálló, folyamatos figyelmet és kezelést kívánó betegségről van szó.

Ilyenkor a számunkra legkedvesebb egészségéért, jóllétéért, életéért érzett aggodalom mellett azzal is számolnunk kell, hogy a betegség a család mindennapjait is befolyásolni fogja, mégpedig hosszú távon. Mindezek miatt a gyermekkori cukorbetegség diagnózisával szembesülő szülő első reakciója gyakran a kétségbeesés – pedig erre nincsen ok, és a legérintettebbnek: gyermekünknek sem segítünk vele.

Mit tegyünk, miután túlestünk az első sokkon?

Próbáljunk megnyugodni, hiszen gyermekünknek nagy szüksége van arra, hogy higgadt támaszként számíthasson ránk ebben a számára sem könnyű helyzetben. Jó, ha tudjuk: a gyerek sokkal rugalmasabb, mint a felnőtt, és az első ijedelem után viszonylag könnyen beleszokik az új élethelyzetbe, különösen, ha ebben segítünk neki.

A cukorbetegeknek számos szabályt kell betartaniuk, ha tünetmentesek szeretnének maradni. A cukorbeteg gyerek viszont gyerek, nem várhatjuk el tőle, hogy felelősen cselekedjen az egészségéért. Hosszú évekig a szülő feladata lesz, hogy gondosan felügyelje: gyermeke valóban megtesz mindent, ami ahhoz szükséges, hogy cukorbetegen is teljes életet élhessen.

Éppen ezért nekünk is meg kell tanulnunk mindazt, ami a cukorbeteg helyes életviteléhez szükséges. Ezek elsősorban:

  • a rendszeres (akár napi többszöri) vércukorszint-ellenőrzés,
  • a rendszeres inzulin-injekciózás,
  • a rendszeres orvosi ellenőrzés,
  • a megfelelő étrend (diéta) és életmód kialakítása és betartása.

Nagyon fontos, hogy az életében bekövetkezett drasztikus változásról hogyan beszélgetünk a leginkább érintettel: a gyermekünkkel - nyugodtan, derűsen, ám nem tagadva el az igazat, soha nem hazudva, ferdítve.

Bővebben Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Az a szülő, aki a látszólag könnyebb megoldást választva ezt mondja

„Most egy darabig minden nap meg kell szúrnod magad, de ha ügyesen csinálod, majd meggyógyulsz” – azt kockáztatja, hogy elveszíti gyermeke bizalmát. A cukorszint-ellenőrzéssel és inzulin-adagolással járó szuri nagyon kis kellemetlenséggel jár. Mondjuk inkább ezt:

„Ezentúl a cukor-ellenőrzés és az inzulin pont úgy a napi rutinod része lesz, mint a fogmosás. Az ellen is nagyon tiltakoztál, amikor pici voltál, mégis hamar megszoktad. Ez is természetes lesz. És, szerencsére, alig érezni.”

A cukorbetegek kötelező diétáját sem kell tragikusan felfogni. Egyetlen gyerek sem örülne, ha ezt hallaná: „Mostantól soha többé nem ehetsz semmit, amiben cukor van. Csoki, süti, ezeket felejtsd el!” Kínáljuk meg inkább olyasmivel, amit ehet és szeret is, és meséljük el, hogy bár a cukrot kerülnie kell majd, de szerencsére ma már csoki, fagyi, szaloncukor és süti is kapható olyan, ami neki való, mert cukorpótlóval készült.

Ha okosan vezettük be őket, a szabályok hamar a gyermek életének részévé válnak és mire beköszönt a kamaszkor, e tekintetben is fokozatosan egyre nagyobb önállóságot adhatunk – és adjunk is - gyermekünknek.

Mit tegyünk, ha néhány éretlen osztálytárs vagy a suliban elcsípett szánakozó pillantások miatt csemeténk sírva érkezik haza?

Ilyenkor megnyugtathatjuk: a kortársak csúfolódása szinte minden gyereket utolér. Mesélhetünk saját, hasonló élményeinkről. És beszélgethetünk arról is, hogy bár a cukorbetegség nem öröm, de mint szinte mindennek, ennek is lehetnek pozitív következményei, jó oldalai. Nem vitatható, hogy (ön)fegyelemre, felelősségteljes viselkedésre szoktat, ennek pedig számos hasznos hozadéka lehet a későbbiekben. A cukorbeteg kamasz valószínűleg nem fog közelebbi ismertséget kötni az alkohollal, hiszen az alkoholfogyasztás és a cukorbetegség köztudottan nem férnek össze. A cukorbetegek diétája alapvetően egészséges, kiegyensúlyozott étrend, így a túlsúly és elhízás veszélye is csökken. Sőt a cukorbetegség ténye egyfajta „szűrőként” is működhet – az a barát/barátnő, későbbiekben társ, partner, aki ezt gond nélkül elfogadja, már át is ment egy tesztvizsgán.

(Kovács Kata, Semmelweis Egyetem ÁOK, Lektorálta: dr. Beke Eleonóra, belgyógyász, diabetológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

Az édesítőszerek szerepe a...

Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik...

A diabéteszes retinopátia okai és...

A diabéteszes retinopátia fő oka a rosszul beállított vércukorszint és a magas vérnyomás. Ezek mellett vannak azonban más rizikófaktorok is, amelyek...

Inzulinkezelési sémák

Általában napi kétszeri előkevert (premix) inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja...

A gyermekkori diabétesz...

Mit jelent a diabéteszincidencia? Milyenek a hazai adatok? Cikkünkből kiderül, továbbá a kisgyermekkori inzulinkezelés nehézségeiről és módjairól...

Kevés szülő ismeri a gyermekkori...

A cukorbetegek száma évről évre nő, ezt azonban nem feltétlenül követi a betegség korai jobb felismerése. Az Egyesült Királyság területén...

Cukorbetegséghez társuló...

A cukorbetegség (diabétesz mellitusz, DM) napjainkban már járványszerű méreteket ölt. A nemzetközi adatok szerint több mint 371 millió cukorbeteg...

Nem biztos, hogy felfázás: gondoljon...

Sokan nem is gondolnának arra, hogy amikor a gyermek éjszaka felkel, és sokat jár vécére, akkor nem biztos, hogy felfázásról, hanem elképzelhető...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.