3-as típusú cukorbetegség: hormonális okok és vírusfertőzés

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó frissítve: 2021.10.18.

A 3-as típusú cukorbetegségről szóló cikksorozatunk harmadik részében a betegség hátterében álló különféle okok közül a hormonális okokat és a vírusfertőzéseket tekintjük át.

A téma cikkei
3/1 3-as típusú cukorbetegség
3/2 Genetikai okok miatt kialakuló 3-as típusú cukorbetegség
3/3 3-as típusú cukorbetegség: hormonális okok és vírusfertőzés

A 3-as típusú diabétesz hormonális okai

A 3-as típusú cukorbetegség olyan hormonbetegségek következtében is felléphet, amelyeknél a szervezet szabályozó rendszere sérült. Ilyen például a Cushing-szindróma és az akromegália.

3-as típusú cukorbetegség Cushing-szindróma mellett

Cushing-szindrómában a páciens szervezete túltermeli a kortizon hormont. A kortizon egy létfontosságú hormon, ami stresszhelyzetben nagyobb mennyiségben választódik ki. A kortizon hatására megemelkedik a vércukorszint, illetve stimulálja a zsírok és fehérjék lebontását (lipolízis és proteolízis), azaz készenlétbe helyezi a szervezet energiatartalékait. A megemelkedett vércukorszint a hasnyálmirigyet inzulintermelésre készteti, kortizontúltermelés esetén állandó inzulintermelésre. Ez pedig egy idő után ahhoz vezet, hogy a sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ami 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

A vér kortizonszintjének megemelkedése bizonyos gyógyszerek szedésének következménye is lehet. A kortizont, illetve a belőle készült készítményeket sok gyulladásos kórkép és az immunrendszer számos betegségének kezelésére használják. Alacsony dózisban rövid idejű alkalmazás mellett általában semmiféle mellékhatást nem okoznak, azonban hosszú távon nagy dózisban szedve már számos mellékhatással kell számolni. Ezek közé tartozik többek között a 3-as típusú cukorbetegség is.

A kortizontartalmú gyógyszer szedésének elhagyása után gyakran helyreáll a cukoranyagcsere, a diabéteszes állapot megszűnik. De figyelem!: A hosszú távon szedett kortizon szedését sohasem szabad hirtelen abbahagyni, hanem csak lassan, fokozatosan szabad elhagyni. Különben az életveszélyes mellékvesekéreg-elégtelenség kialakulásának veszélye fenyeget.

3-as típusú cukorbetegség akromegália mellett

Az akromegáliát a növekedési hormon túltermelődése okozza. Ez a hormon fokozott cukortermelést indukál a májban (glükoneogenezis), aminek következtében a vércukorszint emelkedik. Ráadásul a növekedési hormon a sejtek inzulinrezisztenciájának kialakulásához is hozzájárul, ami szintén 3-as típusú cukorbetegséghez vezethet. A legtöbb esetben az agyalapi mirigy (hipofízis) jóindulatú daganata felelős a növekedési hormon túltermeléséért.

Vírusfertőzések következtében kialakuló 3-as típusú cukorbetegség

Ritkán bizonyos vírusfertőzések is okozhatnak 3-as típusú cukorbetegséget. Ez elsősorban a magzatokat veszélyezteti, akik a várandós kismama betegsége esetén a terhesség során a méhlepényen keresztül megfertőződhetnek. Az e vírusok által okozott fertőzések a hasnyálmirigyet támadják meg.

Veleszületett rubeolafertőzés

Veleszületett (kongenitális) rubeolafertőzésnek nevezik a rubeolavírusok (rózsahimlőt okozzák) átterjedését az anyáról a gyermekre a terhesség során. Ha a magzat a terhesség első trimesztere után fertőződik meg, akkor az egyes szervek funkciózavarai alakulhatnak ki nála, a rubeolavírusok a hasnyálmirigy (pancreas) gyulladását okozhatják és ezzel inzulinhiány kialakulásához vezethetnek, ami emelkedett vércukorszinttel jár és 3-as típusú diabéteszt okoz.

Cytomegalovirus-fertőzés

A cytomegalovirus-fertőzés (cytomegália vírus, CMV, humán herpeszvírus 5) a herpeszvírusok csoportjába tartozik és világszerte nagyon elterjedt. A CMV-fertőzés a hasnyálmirigy gyulladását (pancreatitis) okozhatja. A hasnyálmirigy-gyulladás a szerv sejtjeinek pusztulásával járhat inzulinhiányhoz és ebből kifolyólag 3-as típusú cukorbetegséghez vezetve.

Coxsackie-vírus-fertőzés

A Coxsackie-vírus-fertőzés következtében a vírus ellen a szervezet antitesteket termel. Mivel a Coxsackie-vírus nagy szerkezeti hasonlóságot mutat a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei által előállított glutaminsav-dekarboxiláz (GAD) nevű enzimmel, az antitestek a hasnyálmirigy béta-sejtjeit is megtámadhatják és inzulinhiánnyal járó 3-as típusú cukorbetegséget okozhatnak.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Fáradt? Rosszkedvű? Cushing-szindrómája is lehet

A hűvösebb napok, a korai sötétedés beköszöntével fáradtabb a kelleténél, és legszívesebben egész nap csak aludna? Ráadásul kedvtelen...

Genetikai okok miatt kialakuló 3-as típusú cukorbetegség

Cikksorozatunk második részében azokkal a genetikai okokkal foglalkozunk, melyek következtében 3-as típusú diabétesz alakulhat ki.

A 3-as típusú cukorbetegség

A 3-as típusú cukorbetegség elnevezéssel a diabétesz mellitusz különböző formáit foglalják össze, amelyek nem sorolhatóak be egyértelműen sem az...

A magas vérnyomás hátterében hormonzavar is állhat

A magas vérnyomás korunk egyik népbetegségének számít, és egy bizonyos kor felett egyre gyakrabban diagnosztizálják. A néma gyilkosnak is nevezett...

A Cushing-szindróma

Sokszor küldenek betegeket endokrinológiai szakrendelésre Cushing-szindróma gyanúja miatt, ha a beteg túlsúlyos és striái vannak. A gyanú felvetése...

Magas vérnyomás és Cushing-szindróma

A magas vérnyomás az esetek döntő többségében esszenciális, de fontos megemlíteni a hypertonia secunder formáit is, melyek különböző...

Hormonális probléma is okozhatja, ha túlsúlyos a gyerek

A testsúly mind a felnőtteknél, mind a gyermekeknél igen kényes téma, hiszen nagy befolyással van az ember egészségére, életkilátására és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.