3-as típusú cukorbetegség: hormonális okok és vírusfertőzés

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó frissítve:

A 3-as típusú cukorbetegségről szóló cikksorozatunk harmadik részében a betegség hátterében álló különféle okok közül a hormonális okokat és a vírusfertőzéseket tekintjük át.

A téma cikkei
3/1 3-as típusú cukorbetegség
3/2 Genetikai okok miatt kialakuló 3-as típusú cukorbetegség
3/3 3-as típusú cukorbetegség: hormonális okok és vírusfertőzés

A 3-as típusú diabétesz hormonális okai

A 3-as típusú cukorbetegség olyan hormonbetegségek következtében is felléphet, amelyeknél a szervezet szabályozó rendszere sérült. Ilyen például a Cushing-szindróma és az akromegália.

3-as típusú cukorbetegség Cushing-szindróma mellett

Cushing-szindrómában a páciens szervezete túltermeli a kortizon hormont. A kortizon egy létfontosságú hormon, ami stresszhelyzetben nagyobb mennyiségben választódik ki. A kortizon hatására megemelkedik a vércukorszint, illetve stimulálja a zsírok és fehérjék lebontását (lipolízis és proteolízis), azaz készenlétbe helyezi a szervezet energiatartalékait. A megemelkedett vércukorszint a hasnyálmirigyet inzulintermelésre készteti, kortizontúltermelés esetén állandó inzulintermelésre. Ez pedig egy idő után ahhoz vezet, hogy a sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ami 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

A vér kortizonszintjének megemelkedése bizonyos gyógyszerek szedésének következménye is lehet. A kortizont, illetve a belőle készült készítményeket sok gyulladásos kórkép és az immunrendszer számos betegségének kezelésére használják. Alacsony dózisban rövid idejű alkalmazás mellett általában semmiféle mellékhatást nem okoznak, azonban hosszú távon nagy dózisban szedve már számos mellékhatással kell számolni. Ezek közé tartozik többek között a 3-as típusú cukorbetegség is.

A kortizontartalmú gyógyszer szedésének elhagyása után gyakran helyreáll a cukoranyagcsere, a diabéteszes állapot megszűnik. De figyelem!: A hosszú távon szedett kortizon szedését sohasem szabad hirtelen abbahagyni, hanem csak lassan, fokozatosan szabad elhagyni. Különben az életveszélyes mellékvesekéreg-elégtelenség kialakulásának veszélye fenyeget.

3-as típusú cukorbetegség akromegália mellett

Az akromegáliát a növekedési hormon túltermelődése okozza. Ez a hormon fokozott cukortermelést indukál a májban (glükoneogenezis), aminek következtében a vércukorszint emelkedik. Ráadásul a növekedési hormon a sejtek inzulinrezisztenciájának kialakulásához is hozzájárul, ami szintén 3-as típusú cukorbetegséghez vezethet. A legtöbb esetben az agyalapi mirigy (hipofízis) jóindulatú daganata felelős a növekedési hormon túltermeléséért.

Vírusfertőzések következtében kialakuló 3-as típusú cukorbetegség

Ritkán bizonyos vírusfertőzések is okozhatnak 3-as típusú cukorbetegséget. Ez elsősorban a magzatokat veszélyezteti, akik a várandós kismama betegsége esetén a terhesség során a méhlepényen keresztül megfertőződhetnek. Az e vírusok által okozott fertőzések a hasnyálmirigyet támadják meg.

Veleszületett rubeolafertőzés

Veleszületett (kongenitális) rubeolafertőzésnek nevezik a rubeolavírusok (rózsahimlőt okozzák) átterjedését az anyáról a gyermekre a terhesség során. Ha a magzat a terhesség első trimesztere után fertőződik meg, akkor az egyes szervek funkciózavarai alakulhatnak ki nála, a rubeolavírusok a hasnyálmirigy (pancreas) gyulladását okozhatják és ezzel inzulinhiány kialakulásához vezethetnek, ami emelkedett vércukorszinttel jár és 3-as típusú diabéteszt okoz.

Cytomegalovirus-fertőzés

A cytomegalovirus-fertőzés (cytomegália vírus, CMV, humán herpeszvírus 5) a herpeszvírusok csoportjába tartozik és világszerte nagyon elterjedt. A CMV-fertőzés a hasnyálmirigy gyulladását (pancreatitis) okozhatja. A hasnyálmirigy-gyulladás a szerv sejtjeinek pusztulásával járhat inzulinhiányhoz és ebből kifolyólag 3-as típusú cukorbetegséghez vezetve.

Coxsackie-vírus-fertőzés

A Coxsackie-vírus-fertőzés következtében a vírus ellen a szervezet antitesteket termel. Mivel a Coxsackie-vírus nagy szerkezeti hasonlóságot mutat a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei által előállított glutaminsav-dekarboxiláz (GAD) nevű enzimmel, az antitestek a hasnyálmirigy béta-sejtjeit is megtámadhatják és inzulinhiánnyal járó 3-as típusú cukorbetegséget okozhatnak.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Bélflóra
Bélflóra

Befolyásolja egészségünk, közérzetünk alakulását.

Bárányhimlő
Bárányhimlő

Tünetei, kezelése és megelőzése.

Budai Endokrinközpont - Dr. Bérczy Judit, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.