Fiatal magyar cukorbetegek sikere Kanadában

WEBBeteg
megjelent:

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) ifjúsági vezetői képzése (Young Leaders in Diabetes Programme), illetve az ezt követő Diabétesz Világkonferencia november 23-tól december 5-ig tartott a kanadai Vancouverben. 2011 (Dubai), majd 2013 (Melbourne) után a tavalyi volt a 3. Young Leaders képzés, amelynek magyar résztvevője is volt.

A rendezvényen több mint 80 ország 150 diabétesszel élő fiatalja találkozott, és 1 héten keresztül reggeltől estig különböző programokon vehettek részt, valamint számos nemzetközi projektet és előadást is meghallgathattak.


Magyar vezetőt választottak

Dr. Végh Dániel tavaly nyár óta nem csak a magyar, hanem az európai ifjúsági diabétesz közösségnek (DYA Europe) is tagja, ezért már megtapasztalhatta, hogy mit jelent minden héten kapcsolatot tartani, projekteket vezetni, illetve bizonyos diabtéteszes eseményeken képviselni a közösséget. Feladatkörei 2015-től tovább bővültek: Vancouverben a Young Leaders Program európai régiójának vezetésére is megválasztották a következő 4 évre.

Magyarország ezzel bekerült abba a szűk körbe, akik a nemzetközi diabéteszes projektek irányításában jelentősebb szerepet játszanak. Dr. Végh Dániel szerint ezentúl lehetőség nyílik megfogalmazni véleményünket, és rengeteget tanulhatunk majd más országok képviselőitől – legyen az egy diabétesz tábor megszervezése, vagy információk szerzése arról, hogy kinek milyen tapasztalata van egy inzulinról, inzulinpumpáról vagy szenzorról.

Elmondása szerint további nagy előnye az ilyen táboroknak, hogy 150 különböző diabéteszes fiataltól lehet ellesni, hogy ki milyen inzulint, vércukormérőt, pumpát és technológiát használ, ki hogyan koordinálja a napjait, és rengeteg egyéb lehetőség is nyílik a tanulásra.

Dr. Végh Dániel a konferencián több magyar és nemzetközi projektről is tartott előadást, és bemutathatta a több mint 1 éve aktívan folyó projektek képes beszámolóját. A későbbiekben is részt fog venni az európai ifjúsági projektek felügyeletében, együtt fog dolgozni több külföldi ifjúsági szervezettel, és folytatják közös projektjeiket, valamint a diabétesz találkozókat.

(WEBBeteg - Forrás: Dr. Végh Dániel, az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom alapítójának és önkéntesének blogbejegyzése)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.