• Csökkent a combnyaktörések gyakorisága - Miért?

    Szerző: MTI

    Csökken az idősek körében a combnyaktörés aránya: a kedvező folyamat mögött számos tényező áll, ez a fajta törés azonban még mindig az egyik legnagyobb veszélyt jelenti az egyre idősödő társadalmakban - hangsúlyozták kanadai kutatók.

    A combnyaktörés aránya Kanadában 1985 óta évről évre csökken, ennek egyik oka a csontritkulásra (osteoporosis) és a csontok épségének fenntartására szedett gyógyszerek kiterjedt használatában rejlik - számoltak be a tudósok, akik megjegyezték: a csökkenés akkor is kimutatható, ha a piacon először megjelenő gyógyszerek hatása minden valószínűség szerint csak a kilencvenes évek közepén mutatkozott meg. 

    Hirdetés
    Szmogriadó Budapesten
    Combnyaktörés

    "Tényleg nem hiszem, hogy csak egy tényező állna e mögött" - mondta William Leslie, Manitoba kanadai tartomány állami egyetemének munkatársa, a kutatás vezetője. 1985 és 2005 között több mint 570 ezer kanadait kezeltek combnyaktörés miatt, a két évtized alatt a nők körében 32 százalékkal, a férfiaknál 25 százalékkal csökkent a törések aránya, legerősebben az 55 és 64 év közötti korosztály körében szorult vissza ez a fajta sérülés. 

    A combnyaktörés a műtét miatt komoly szövődményekhez vezethet, fertőzések, tüdőgyulladás vagy embólia fenyegeti az mozgásképtelenségből felgyógyuló betegeket. Minden ötödik idős emberből, aki combnyaktörést szenvedett, egy meghal a törést követő egy éven belül. 

    Míg a törések száma arányaiban 1985 óta csökkent, az Egyesült Államokban és Európában összességében több esetről számoltak be, ahogy öregszik a társadalom. Világszerte évente 9 millió combnyaktörés írható a gyengülő csontsűrűség számlájára - számoltak be a szakemberek a Journal of the American Medical Association című tudományos folyóirat oldalain.

    "A csontsűrűség vizsgálatával kiszűrhetjük azokat, akiknél nagyobb a combnyaktörés kockázata. Ezeknél az embereknél a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a veszélyeket" - jegyezte meg William Leslie. 

    Miért csökkent a combnyaktörések gyakorisága?

    A törések visszaszorulásában szerepet játszhat az egészségesebb táplálkozás, ami hosszú távú hatással bír a csontok épségére is.

    A combnyaktörés


    Ha a törés közvetlenül a combfej és combnyak határán következik be, akkor medialis, ha pedig közel a combcsont és a combnyak határán keletkezik, akkor lateralis combnyaktörésről beszélhetünk.
    A combnyaktörés>>

    Emellett nagyobb figyelmet fordítanak az esések és balesetek veszélyeire is, és sokat fejlődtek a diagnosztikai és kezelési lehetőségek azok számára, akik csontritkulással küszködnek. William Leslie még egy tényezőt említett, amely közrejátszott a kedvező folyamatokban, ez pedig az elhízás. 

    A túlsúlyos emberek kevésbé szenvednek a csontritkulástól, mivel szervezetükben több csonterősítő hormon kering, és jobban "ki vannak párnázva", ha esetleg elesnének. "Semmi esetre sem hirdetjük azonban a kövérséget. Azok, akik nem mozognak, elvesztik izomerejüket és egyensúlyukat, így náluk nagyobb az esések kockázata" - mondta Leslie.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.27 10:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Testsúly és csontritkulás - Van összefüggés?

    A csontritkulás hazánkban közel egymillió embert érint. Az egymillió ember 60 százaléka 50 év fölötti nő, de már a férfiak száma is eléri a 300 ezret.

    Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

    Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

    A csontritkulás kockázata és megelőzési lehetőségei

    A menopauza idején bekövetkező hormonális változások következtében a csontállomány csökkenése fokozódik, ilyenkor beszélünk csontritkulásról. A csontok azonban fiatalabb korban, helytelen életmód vagy bizonyos betegségek következtében is törékennyé válhatnak. Mire ügyeljünk, és hogyan előzhetjük meg a csontok idő előtti leépülését?

    A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmét.

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.