• Csökkent a combnyaktörések gyakorisága - Miért?

    Szerző: MTI

    Csökken az idősek körében a combnyaktörés aránya: a kedvező folyamat mögött számos tényező áll, ez a fajta törés azonban még mindig az egyik legnagyobb veszélyt jelenti az egyre idősödő társadalmakban - hangsúlyozták kanadai kutatók.

    A combnyaktörés aránya Kanadában 1985 óta évről évre csökken, ennek egyik oka a csontritkulásra (osteoporosis) és a csontok épségének fenntartására szedett gyógyszerek kiterjedt használatában rejlik - számoltak be a tudósok, akik megjegyezték: a csökkenés akkor is kimutatható, ha a piacon először megjelenő gyógyszerek hatása minden valószínűség szerint csak a kilencvenes évek közepén mutatkozott meg. 

    Hirdetés
    Szmogriadó Budapesten
    Combnyaktörés

    "Tényleg nem hiszem, hogy csak egy tényező állna e mögött" - mondta William Leslie, Manitoba kanadai tartomány állami egyetemének munkatársa, a kutatás vezetője. 1985 és 2005 között több mint 570 ezer kanadait kezeltek combnyaktörés miatt, a két évtized alatt a nők körében 32 százalékkal, a férfiaknál 25 százalékkal csökkent a törések aránya, legerősebben az 55 és 64 év közötti korosztály körében szorult vissza ez a fajta sérülés. 

    A combnyaktörés a műtét miatt komoly szövődményekhez vezethet, fertőzések, tüdőgyulladás vagy embólia fenyegeti az mozgásképtelenségből felgyógyuló betegeket. Minden ötödik idős emberből, aki combnyaktörést szenvedett, egy meghal a törést követő egy éven belül. 

    Míg a törések száma arányaiban 1985 óta csökkent, az Egyesült Államokban és Európában összességében több esetről számoltak be, ahogy öregszik a társadalom. Világszerte évente 9 millió combnyaktörés írható a gyengülő csontsűrűség számlájára - számoltak be a szakemberek a Journal of the American Medical Association című tudományos folyóirat oldalain.

    "A csontsűrűség vizsgálatával kiszűrhetjük azokat, akiknél nagyobb a combnyaktörés kockázata. Ezeknél az embereknél a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a veszélyeket" - jegyezte meg William Leslie. 

    Miért csökkent a combnyaktörések gyakorisága?

    A törések visszaszorulásában szerepet játszhat az egészségesebb táplálkozás, ami hosszú távú hatással bír a csontok épségére is.

    A combnyaktörés


    Ha a törés közvetlenül a combfej és combnyak határán következik be, akkor medialis, ha pedig közel a combcsont és a combnyak határán keletkezik, akkor lateralis combnyaktörésről beszélhetünk.
    A combnyaktörés>>

    Emellett nagyobb figyelmet fordítanak az esések és balesetek veszélyeire is, és sokat fejlődtek a diagnosztikai és kezelési lehetőségek azok számára, akik csontritkulással küszködnek. William Leslie még egy tényezőt említett, amely közrejátszott a kedvező folyamatokban, ez pedig az elhízás. 

    A túlsúlyos emberek kevésbé szenvednek a csontritkulástól, mivel szervezetükben több csonterősítő hormon kering, és jobban "ki vannak párnázva", ha esetleg elesnének. "Semmi esetre sem hirdetjük azonban a kövérséget. Azok, akik nem mozognak, elvesztik izomerejüket és egyensúlyukat, így náluk nagyobb az esések kockázata" - mondta Leslie.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.08.27 10:50, Megjelenés: 2009.08.27 10:50
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

    A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és töréseket okoz.

    Az osteoporosisos fájdalom kezelésének módszerei

    A csontritkulás (osteoporosis) gyakran nagyon fájdalmas töréseket okoz, melyek gyógyulása több hónapot vehet igénybe. Sok esetben a fájdalom a törés gyógyulásával - ami általában 3 hónap - elmúlik, ám ha ezt követően is fennáll, krónikusnak kell tekinteni.

    Combnyaktörés - Okok, tünetek, kezelés és megelőzés

    A combnyaktörés az idős embereknél gyakori, általában elesés következtében kialakuló csonttörés a combcsont feje és a csont csöves része közt. A combnyak a csont legvékonyabb, legsebezhetőbb része.

    Nyílt nap a debreceni reumatológián

    Az arthritis és a csontritkulás világnapjaihoz csatlakozva a Debreceni Egyetem szakemberei ingyenes betegfórumot tartanak október 19-én a Klinikai Központban. Az érdeklődők a megelőzésről, a terápiás eljárásokról és a helyes életmódról tájékozódhatnak.

    Combnyaktörés - Végzetes is lehet

    Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak) törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg időskorban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés szerepel. A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik.

    Több százezer magyarnak törhet bármikor a csontja

    Az elmúlt években felére csökkent a kezelt csontritkulásban szenvedők száma, jóllehet, mind többen (csaknem 900 ezren) érintettek a „néma járványban”.

    Injekció helyett tablettás kezelés térd-és csípőprotézis műtét után?

    Jelenleg megszokott az injekciós kezelés, de azon válaszolók fele is szívesebben választaná a kényelmesebb tablettás megoldást, akiknek számára nem jelent komoly problémát az injekciózás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA