Csontritkulás: a nők 65 százaléka nem kapja meg a szükséges kezelést

MTI
megjelent:

Magyarországon minden ötödik 50 év feletti nőnek van csontritkulása (osteoporosis), azonban 65 százalékuk nem kapja meg a szükséges terápiát - derül ki az International Osteoporosis Foundation (IOF) jelentéséből.

Az IOF 29 európai ország hivatalos egészségügyi adatai alapján készítette el a SCOPE '21-jelentését. A 2019-es adatok elemzése szerint Magyarországon 559 ezer ember szenved csontritkulásban.

A leginkább veszélyeztetettek az idős emberek és a menopauzán átesett nők, ugyanis egyértelmű összefüggés van az ösztrogénszint csökkenése és a csonttömegvesztés között. Ugyanakkor a férfi betegek száma sem elhanyagolható: Magyarországon ők adják az összes érinett közel 18 százalékát - olvasható a jelentésben.

Kiemelik: a csontritkulásos betegeknél már az állóhelyzetből történő elesés vagy a bevásárlás cipelése is csonttörést okozhat. A legsúlyosabb következmények közé tartozik a csigolya-, a combnyak- vagy a csípőtörés, amely tartós mozgáskorlátozottsághoz, vagy akár a várható élettartam csökkenéséhez is vezethet.

A kutatás szerint 2019-ben 86 ezer csontritkuláshoz köthető törés történt Magyarországon

A SCOPE '21 megállapítása szerint Magyarországon a legnagyobb hiányosság, hogy a súlyos csontritkulásban szenvedő nők 65 százaléka nem kap kezelést, ami óriási visszalépés a 2010-ben mért 28 százalékos arányhoz képest, holott a csontritkulás napjainkban már korai stádiumban felismerhető és hatékonyan kezelhető. Ehhez Magyarországon az egészségügyi háttér biztosított, a szükséges vizsgálatokat a társadalombiztosítás támogatja, a terápiás protokoll pedig Európában az egyik leghaladóbb - írják.

A közlemény idézi Takács Istvánt, a MOOT, az IOF magyarországi tagszervezetének elnökét, aki a hosszú távú megoldást az orvosok és a páciensek egyidejű tájékoztatásában látja. Ennek érdekében a társaság a SCOPE '21 eredményei alapján, október 20-án, az osteoporosis világnapon széleskörű tájékoztató kampány indít a sajtóban, a közösségi médiában és a szakmai csatornákon.

Csontsűrűségmérésre beutalót több szakorvos is adhat, például belgyógyász, endokrinológus, reumatológus, traumatológus, ortopéd orvos vagy nőgyógyász. A menopauzán átesett nőknek érdemes az esedékes nőgyógyászati vizsgálat során kérni a beutalót, míg azok, akik már egyszer elszenvedtek kistraumás törést, mindenképpen konzultáljanak orvosukkal a kezelés lehetőségéről a további törések megelőzése érdekében - hívják fel a figyelmet.

Tovább A csontritkulás és a változókor

(MTI)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.