Csontritkulás: a nők 65 százaléka nem kapja meg a szükséges kezelést

MTI
megjelent: 2022.10.20.

Magyarországon minden ötödik 50 év feletti nőnek van csontritkulása (osteoporosis), azonban 65 százalékuk nem kapja meg a szükséges terápiát - derül ki az International Osteoporosis Foundation (IOF) jelentéséből.

Az IOF 29 európai ország hivatalos egészségügyi adatai alapján készítette el a SCOPE '21-jelentését. A 2019-es adatok elemzése szerint Magyarországon 559 ezer ember szenved csontritkulásban.

A leginkább veszélyeztetettek az idős emberek és a menopauzán átesett nők, ugyanis egyértelmű összefüggés van az ösztrogénszint csökkenése és a csonttömegvesztés között. Ugyanakkor a férfi betegek száma sem elhanyagolható: Magyarországon ők adják az összes érinett közel 18 százalékát - olvasható a jelentésben.

Kiemelik: a csontritkulásos betegeknél már az állóhelyzetből történő elesés vagy a bevásárlás cipelése is csonttörést okozhat. A legsúlyosabb következmények közé tartozik a csigolya-, a combnyak- vagy a csípőtörés, amely tartós mozgáskorlátozottsághoz, vagy akár a várható élettartam csökkenéséhez is vezethet.

A kutatás szerint 2019-ben 86 ezer csontritkuláshoz köthető törés történt Magyarországon

A SCOPE '21 megállapítása szerint Magyarországon a legnagyobb hiányosság, hogy a súlyos csontritkulásban szenvedő nők 65 százaléka nem kap kezelést, ami óriási visszalépés a 2010-ben mért 28 százalékos arányhoz képest, holott a csontritkulás napjainkban már korai stádiumban felismerhető és hatékonyan kezelhető. Ehhez Magyarországon az egészségügyi háttér biztosított, a szükséges vizsgálatokat a társadalombiztosítás támogatja, a terápiás protokoll pedig Európában az egyik leghaladóbb - írják.

A közlemény idézi Takács Istvánt, a MOOT, az IOF magyarországi tagszervezetének elnökét, aki a hosszú távú megoldást az orvosok és a páciensek egyidejű tájékoztatásában látja. Ennek érdekében a társaság a SCOPE '21 eredményei alapján, október 20-án, az osteoporosis világnapon széleskörű tájékoztató kampány indít a sajtóban, a közösségi médiában és a szakmai csatornákon.

Csontsűrűségmérésre beutalót több szakorvos is adhat, például belgyógyász, endokrinológus, reumatológus, traumatológus, ortopéd orvos vagy nőgyógyász. A menopauzán átesett nőknek érdemes az esedékes nőgyógyászati vizsgálat során kérni a beutalót, míg azok, akik már egyszer elszenvedtek kistraumás törést, mindenképpen konzultáljanak orvosukkal a kezelés lehetőségéről a további törések megelőzése érdekében - hívják fel a figyelmet.

Tovább A csontritkulás és a változókor

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Csontritkulás: milyen állapotban vannak a csontjaim?

Sok nő nem is sejti, hogy a fokozott kockázatú csoportba tartozik, pedig 50 éves kor fölött minden második nőnél következik be valamilyen...

Változókorban: milyen betegségekre kell jobban figyelni?

Menopauzát követően a hormonális változások következtében jellemző módon megnő az esélye egyes betegségek kialakulásának, illetve a meglévő...

A változókor - Testsúlygyarapodás, alvászavarok és a ciklus változásai

A változókor a nők életének természetes szakasza, a hormonális átállás időszaka, melyben mind testi, mind lelki változások bekövetkeznek.

A csontritkulás és a változókor

A csontritkulás olyan betegség, mely gyengíti a csontokat, növeli a hirtelen, váratlan törések kockázatát. A betegség szó szerinti jelentése...

Élet csontritkulással - Tanácsok a mindennapokra

Az oszteoporózis (osteoporosis), más néven csontritkulás a csontrendszer betegsége. A csontok tömege, minősége és szilárdsága csökken, miközben...

Az aszpirin növeli a túlélési esélyeket a tartósan szívbeteg nők esetében

Egy új kutatási eredmény szerint, az aszpirin csökkentheti a halál kockázatát azoknak a menopauzán túlesett nők esetében, akik tartós...

A migrént provokáló tényezők

Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

Menopauza - új lehetőségek kapujában

Számos nő retteg az öregedés gondolatától. Az ötvenedik életévükhöz közeledve, pánik félelem keríti hatalmába őket. - Hogyan tovább? Mi lesz...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.