Meddig kell(ene) szoptatni?

Medipress
megjelent:

Újabb kutatás bizonyítja, hogy a hat hónapig folytatott kizárólagos anyatejes táplálás távol tartja a csecsemőkori fertőzéseket.

A görög kutatók szerint más tényezőktől, például a jó egészségügyi ellátástól és a védőoltási programoktól függetlenül a szoptatás még mindig védettséget ad a csecsemőknek. A szakértők szerint az anyatej összetétele segít a babáknak abban, hogy leküzdjék a fertőzéseket.

Az 1000 beoltott csecsemő részvételével végzett, az Archives of Diseases in Childhood folyóiratban publikált kutatás szerint ez az előny csak kizárólagos szoptatás esetén érezhető – az anyatej és a tápszer kombinálása esetén nem alakul ki ugyanez a védettség. Egyre több nemzetközi szakértő javasolja azt, hogy a csecsemőket életük első hat hónapjában kizárólag anyatejjel kell táplálni.

A kísérletben részt vevő csecsemők közül a kizárólag anyatejjel táplált babák jelentősen kevesebb fertőzést kaptak első életévükben, mint azok a társaik, akiket csak részlegesen, vagy egyáltalán nem szoptattak. Ráadásul az általuk elkapott fertőzések az egyén tényezők beszámítása mellett is kevésbé voltak súlyosak.

Emmanouil Galanakis professzor szerint az eredményeket az anyatej összetétele magyarázza. "Az anyatej az anyából származó antitesteket tartalmaz, valamint olyan immunológiai és tápanyag faktorokat, amelyek segítenek a csecsemőknek a fertőzések leküzdésében."

A kutatók úgy vélik, minden édesanyát fel kellene világosítani arról, hogy egyéb előnyein kívül a kizárólagos szoptatás segít a csecsemők fertőzésének megelőzésében, és csökkenti a fertőzéses epizódok gyakoriságát és súlyosságát.

Medipress

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.