A fenekelés következményei

Szerző: MTI

Figyelembe véve egyéb tényezőket is, amelyek befolyásolhatják egy gyerek agresszivitását ötéves korára - például a szülői elhanyagolás, az anya depressziója és stressze, a már totyogóként jelentkező agresszív jellegű viselkedés -, a kutatók úgy találták, hogy az anyai agresszivitás gyerekkori agresszivitást kelt.

Gyermekkori agresszió és ami mögötte van

A gyermek erőszakos, agresszív viselkedését minden életkorban komolyan kell venni. Csak Magyarországon az elmúlt három évben több mint 15 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma.
Gyermekkori agresszió>>

A hároméves korukban gyakrabban elfenekelt gyerekek agresszívabban viselkednek óvodásként - állapította meg a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatóinak kutatása. A Pediatrics című szaklap online kiadásában hétfőn megjelent tanulmány készítésekor 2500 amerikai nőt kérdeztek ki szerte az országban arról, miként fegyelmezte hároméves kisgyerekét. A válaszadók 46 százaléka állította, hogy nem fenekelte el a megelőző hónapban, 28 százalékuk egy-két alkalommal, 26 százalékuk pedig legalább háromszor tette ezt meg bevallása szerint. A felmérésből az derült ki, hogy a háromévesek közül azok, akiket anyjuk gyakrabban fenekelt el, jellemzően nagyobb, akár kétszeres valószínűséggel voltak agresszívak a későbbiekben. A felmérés második kikérdezésére akkor került sor, amikor a gyerekek ötévesek voltak.

Figyelembe véve egyéb tényezőket is, amelyek befolyásolhatják egy gyerek agresszivitását ötéves korára - például a szülői elhanyagolás, az anya depressziója és stressze, a már totyogóként jelentkező agresszív jellegű viselkedés -, a kutatók úgy találták, hogy az anyai agresszivitás gyerekkori agresszivitást kelt. Az elfenekelt totyogókból nagyobb eséllyel lett olyan óvodás, aki megfélemlíti, üti a társait, viselkedése romboló és engedetlen.

Agressziót vált ki a fenyegetés?

Habár a tanulmány nem bizonyítja, hogy a testi fenyítés önmagában agressziót okoz, azt megmutatja, hogy a kapcsolat akkor is fennáll, ha az egyéb lehetséges magyarázatok széles körét kizárják az elemzésből. Catherine Taylor kutatásvezető nyilatkozatában arra bátorította a szülőket, hogy a fenékre verés helyett válasszanak más fegyelmezési módszereket. Szakemberek azt javasolják, hogy a szülő mindenképpen várja meg első dühe elmúlását, mielőtt megbeszéli a gyerekkel a problémát.

A szakértői tanácsok ellenére a felmérések azt mutatják, hogy az amerikai szülők 90 százaléka el szokta fenekelni gyerekét. "A gyerekeknek irányításra és fegyelemre van szükségük. A szülőknek azonban a fegyelmezés pozitív, nem fizikai formáira kellene összpontosítaniuk és elkerülni az elfenekelést" - tette hozzá Taylor.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Az újszülöttkori oxigénhiányról...

Az újszülöttkori oxigénhiány egy olyan állapot, amelyben a csecsemő nem kap elég oxigént a születést megelőzően, annak során vagy közvetlenül...

Szobatisztaság: mikor és hogyan?

A hozzátáplálás után, talán a szobatisztaságra nevelés a másik olyan "mumus", ami igencsak kihívás elé állíthatja a szülőket. Az alábbiakban...

Érzelmi nélkülözésben nőnek fel...

Óriási érdeklődés mellett zajlott a korunk egyik izgató témáját megvilágító egyórás előadás a Budapesti Pszichológiai Napok rendezvényen...

A gyermekkori agresszió és ami...

A gyermek erőszakos, agresszív viselkedését minden életkorban komolyan kell venni. Csak Magyarországon az elmúlt három évben több mint 15...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.