Kiszáradás veszélyeztetheti a szoptatott babákat

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Angliában átfogó programot indítanak az újszülöttek első napjaiban történő, nem megfelelő szoptatás miatti kiszáradás megelőzésére és kezelésére - adta hírül a BBC.

A súlyos kiszáradás ritkán fordul elő, de végzetes lehet. Feltételezések szerint az esetek száma nőni fog, mivel egyre többen választják a csak anyatejes táplálást. Dr. Sam Richmond neonatológus szerint, noha a szoptatást egyfajta vallásos érzület lengi körül, és az emberek hajlamosak gyanakvó ellenállással kezelni minden olyan tényt, mely esetlegesen rossz színben tüntetheti fel azt, a jelenségről fontos beszélni, annak súlyos következményei miatt.

Az első napok a legveszélyesebbek

Szoptatás: honnan tudhatja, hogy elég teje van?

Amennyiben Ön szoptat, bizonyára már Önben is felmerült a kérdés, vajon elegendő-e a tej mennyisége a kicsinek. Tegye fel magának az alábbi kérdéseket, és tudja meg, mikor kell segítséget kérnie.
Szoptatás: honnan tudhatja, hogy elég teje van?

A szoptatás következményeként jelentkező kiszáradás leginkább az első napokban jelentkezik, mikor a baba még nem képes arra, hogy megfelelő mennyiséget szopjon. Ilyenkor a vér nátriumtartalma drasztikusan megemelkedik, és ez megfelelő kezelés hiányában izomrángásokat és görcsöket okoz, agykárosodáshoz és esetlegesen halálhoz vezethet.

Ha időben észreveszik, folyadékpótlással gyorsan kezelhető, ám a betegség diagnosztizálása nem könnyű , mivel az újszülöttek arcbőre gyakran ilyenkor is egészségesnek tűnő rózsaszín, annak ellenére, hogy kritikus betegség szélén állnak.

A jelenség leginkább az első-gyermekes anyák újszülötteinél figyelhető meg, akiknél erős elköteleződés tapasztalható a szoptatás irányában. Természetesen az orvosok továbbra is egyetértenek azokkal a nézetekkel, mely szerint az első fél évben az anyatejes táplálás a legjobb a baba számára, hangsúlyozzák annak a későbbi életkorra is kivetülő egészségvédő hatásait. Ennek ellenére nagyon kevesen szoptatnak ilyen hosszú ideig (Angliában csak a nők 1 százaléka). Ebben nagy szerepe van az első hetek nehézségeinek, mikor még nem megfelelő az anya tejtermelése, illetve a baba nem tud még elég jól szopni.

Nem a tápszer a megoldás

A jelenlegi vizsgálat célja, hogy az elkövetkezendő 13 hónap során minden kórház regisztrálja az újszülöttkori kiszáradásos eseteket, hogy aztán megfelelő programot tudjanak kidolgozni annak későbbi kivédésére és kezelésére. Hangsúlyozzák, hogy a megoldást nem a tápszeres táplálásban, hanem a megfelelő szoptatás elsajátítását célzó segítségnyújtásban látják.

Emellett szeretnék bevezetni az első hetekben a testsúlygyarapodás pontos figyelemmel kísérését, megelőző célzattal. Úgy vélik, hogy azoknál az újszülötteknél, akik születési testsúlyuk több mint 10 százalékos csökkenését mutatják, kétségtelenül valamiféle szoptatási nehézség van.

A program ellenzői arra hivatkoznak, hogy a testsúlymérés kötelezővé tétele további kismamákat fog elriasztani a szoptatástól, hiszen a szoptatott babák általában több súlyt vesztenek, és nehezebben szerzik azt vissza, mint cumisüvegből etetett társaik.

Az orvosok szerint azonban az anyák félelme nem szabad, hogy útját állja egy olyan programnak, mely életeket menthet.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Az újszülöttkori oxigénhiányról...

Az újszülöttkori oxigénhiány egy olyan állapot, amelyben a csecsemő nem kap elég oxigént a születést megelőzően, annak során vagy közvetlenül...

Szobatisztaság: mikor és hogyan?

A hozzátáplálás után, talán a szobatisztaságra nevelés a másik olyan "mumus", ami igencsak kihívás elé állíthatja a szülőket. Az alábbiakban...

Az újszülöttek első vizsgálata és...

Nincs is annál nagyobb öröm, amikor a hosszas, kimerítő vajúdást követően - vagy a császármetszés megkezdése után néhány percen belül...

A legjobb fájdalomcsillapítás a...

Az újszülöttek vérvizsgálata során használt tű szúrása fájdalmat okoz a kisbabáknak. Ez a fájdalom jól csökkenthető azonban a szoptatással...

Alvás csecsemőkorban

A szülőkkel való együttalvás újszülöttkorban sok ifjú párnál megannyi kérdést vet fel. Melyik a jobb: ha a szülőkkel alszik a kicsi, vagy ha...

Újszülöttkori agykárosodás...

Újszülöttkori agykárosodás kezelése először, két különböző őssejt-típus együttes felhasználásával!

Nem néz rám a babám - Az orvos...

Kislányom 3 nap múlva lesz 8 hetes. Az aggaszt, hogy bár tárgyakat már rövid ideig nézeget, követ is a tekintetével, az arcunkba, szemünkbe alig...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.