• Több gesztus - nagyobb szókincs

    Szerző: Független Hírügynökség

    Azoknak a kisgyerekeknek, akik 14 hónapos korukban sok gesztussal kommunikálnak, lényegesen nagyobb lesz a szókincsük 4 és fél éves korukban, és sokkal jobban fognak tanulni később az iskolában - állapították meg amerikai tudósok. Az is kiderült, hogy a kommunikációs készség összefügg a család vagyoni helyzetével.

    A Chicagói Egyetem kutatói 50 családnál készítettek 90-perces filmfelvételeket a kisgyerekekről és gondozóikról otthoni mindennapi tevékenységük közben.

    Hirdetés

    A nagy jövedelmű, magasan művelt családokban a 14 hónapos kisgyerekek átlagosan 24 különböző jelentésű gesztust alkalmaztak, míg az alacsony jövedelmű családokban az ugyanilyen korú kisgyerekek csak 13 különböző jelentésű gesztust tudtak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A különbségek később, az iskolás korban is megmutatkoztak a gyerekek szókincsében. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a műveltebb, magasabb iskolázottsággal és jövedelemmel rendelkező szülők többet beszélnek a gyermekeikhez, többet mesélnek nekik és összetettebb szókincset használnak. Most azonban az is kiderült, hogy többet is gesztikulálnak, mikor a kicsivel kommunikálnak.

    A tanulmány a Science című amerikai havilapban jelent meg magyar idő szerint pénteken. 

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    (FH)

     

     

    Legutóbb frissült: 2009.02.13 14:04
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Táplálásterápia csecsemő- és kisgyermekkorban

    Egy újszülött számára az anyatej a legjobb táplálékforrás, amely a csecsemő életének első 6 hónapjában teljes mértékben fedezi a szükségleteit és összetétele folyamatosan igazodik fejlődésbeli változásaihoz. Mit tehet az édesanya, ha nincs lehetősége természetes úton táplálnia gyermekét?

    Én nem ilyen lábat akartam - Élet végtagfejlődési rendellenességgel

    A végtagfejlődési rendellenességek a veleszületett elváltozások kis hányadát teszik ki. Bár előfordulási arányuk csekély - nemzetközi adatok szerint tízezer újszülöttből talán tíznél fordulnak elő -, jelentőségük mégis nagy.

    Veleszületett rendellenességek - Nemzetközi és hazai előfordulási gyakoriság

    A WHO adatai alapján 33 újszülöttből 1 babát érint valamilyen veleszületett fejlődési rendellenesség. Évente mintegy 3,2 millió szül(et)és során ismernek fel anomáliát. Nemzetközi becslések szerint 270 ezer azoknak az újszülötteknek a száma, akik első hónapos koruk előtt súlyosabb veleszületett rendellenesség miatt halnak meg.

    Hazugság - Hogyan olvasunk a mimikából?

    A mimikai reakciók felismerése nem általános, dekódolásuk kultúrához kötött: az ázsiaiak elsősorban a szemre koncentrálnak, míg a nyugati kultúrák számára legalább ugyanilyen fontos a száj környéke is.

    Nem fejleszti a korai TV-nézés a szókincset

    Noha az üzletek polcain számtalan úgynevezett fejlesztő DVD-t találni már az egészen picik számára is, a két éves kor előtti TV nézés egyáltalán nem fejleszti a gyermekek intelligenciáját, nyelvi vagy motoros készségét – állítják amerikai kutatók.

    A dúsított anyatejtől jobban fejlődik az agy

    Az élet első heteiben kapott táplálék lényegesen befolyásolja az agy fejlődését - állapították meg brit kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.