A pszichológus válaszol: A fiam nem szereti a nőket?!

WEBBeteg
megjelent:

Van egy két és fél éves kisfiam, aki ha nővel vagy kislánnyal találkozik, azonnal ellenszenvet mutat irántuk, kiabál velük, néha megüti, rugdossa őket. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

Tisztelt Doktornő/Úr!

Van egy két és fél éves kisfiam, aki ha nővel vagy kislánnyal találkozik, azonnal ellenszenvet mutat irántuk, kiabál velük, néha megüti vagy rugdossa őket. Legyen az családtag vagy teljesen ismeretlen. Az édesapja külföldön dolgozik, így csak hétvégenként találkoznak. Próbáltam már szépen is, csúnyán is leszoktatni erről a kellemetlen szokásáról, de nem igazán sikerül. Más téren nem mutat ellenszenvet vagy agressziót, sőt a férfiakkal, kisfiúkkal teljesen normálisan viselkedik. Mit tehetnénk annak érdekében, hogy ezt a fajta viselkedést abbahagyja? Válaszát előre is köszönöm!

A gyermekpszichológus válasza

Kedves Anyuka!

Mire gondolt vajon, amikor megfogalmazta a kérdését? Mitől fél? Homoszexualitástól? Kérem, ne aggódjon, nincs miért! Ezen a téren legalábbis biztosan nincs.

Elképzelhető, hogy a nőnemű ismerőseik harsányabbak, ijesztőbbek, érzelemkitöréseik lehetnek, felkapkodják, puszilgatják, hangosabban szólnak hozzá, mint szeretné, ezért ijedhet meg tőlük. Ha ugyanezt férfiak tennék, attól is megijedne.

Ha az apuka külföldön dolgozik, és ritkán látják, azt gondolom, önnek ez nehéz mindennapokat eredményez, minden az ön vállán nyugszik. Esetleges hazaérkezése is kizökkentheti a nyugalmat. Egyik sem tesz jót egy kisgyermek biztonság igényének, de elképzelhető, hogy a távkapcsolat a párkapcsolatukat is megterheli. Ettől ön lehet idegesebb, feszültebb, amit a kicsi is megérezhet.

Vagyis, komplexebb a probléma annál, mint hogy a kicsi a nőktől fél.

Kérem, gondolja, gondolják mindezt végig!

Üdvözlettel: Kazimir Ágnes gyermekpszichológus

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Bárányhimlő
Bárányhimlő

Nem biztos, hogy átestünk már rajta.

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.