Gyógyszerek és a bőrdaganat kialakulása

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A kutatók 415 bőrrákos és ugyanannyi azonos korú, egészséges páciens gyógyszerfogyasztását hasonlították össze.

Egy nemrég elvégzett tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy az úgynevezett nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) beszedése megakadályozná a bazalióma, a bőr sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat kialakulását vagy fejlődését.

Figyelmeztető jelek

  • viszkető anyajegy, növekedésnek induló, színét megváltoztató, esetleg szürkéssé, feketévé, egyenetlen színezetűvé váló anyajegy,
  • megváltozik az anyajegy felszíne, kitüremkedik, megvastagszik, formája aszimetrikus lesz, az anyajegyen belül világos foltok jelentkeznek,
  • a kisebesedő, vérző anyajegy már előrehaladottabb betegséget jelezhet.

Az ilyen védelmi funkciót bizonyítani próbáló kísérleteket sejtkultúrákon és állatokon végezték.

A kaliforniai Kaiser Permanente egészségügyi intézet kutatóinak tanulmánya azonban nem támasztja alá a korábbi feltételezéseket.

A kutatók 415 bőrrákos és ugyanannyi azonos korú, egészséges páciens gyógyszerfogyasztását hasonlították össze.

A gyulladáscsökkentők rendszeres szedése semmilyen befolyással nincs a bőrdaganatok kialakulására - állapították meg a tudósok az Archives of Dermatology című szaklapban megjelentetett tanulmányukban.

A melanoma felismerése - az anyajegyek vizsgálata

Önvizsgálat esetén fontos szempontok

A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganat.

A belső szervekbe, májba, agyba, tüdőbe, csontokba korán ad áttétet. Késői felismerés esetén a betegek fele szervi áttétben meghal, korai felismerésekor ez az arány 10 százalék körüli értékre csökkenthető.

A melanomás betegek száma az utóbbi évtizedekben ijesztően növekszik, amit a környezeti hatásokkal, elsősorban a túlzott napozással magyarázunk. Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése.

Az önvizsgálat szempontjai részletesen

(WEBBeteg/MTI)

Cikkajánló

Melanoma
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganat a daganatos elváltozások 2 százalékát teszi ki, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.