Csomókat tapintottam a mellemben, mi lehet? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Hónapokkal ezelőtt, észrevettem, hogy csomók jelennek meg a mellemben, de nem tudom mindig ugyanott kitapintani, illetve akkor még csak a menstruáció előtt jelentkeztek, így nem is aggódtam, betudtam annak, hogy amiatt van. - A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktor Úr!

"Hónapokkal ezelőtt, észrevettem, hogy csomók jelennek meg a mellemben, de nem tudom mindig ugyanott kitapintani, illetve akkor még csak a menstruáció előtt jelentkeztek, így nem is aggódtam, betudtam annak, hogy amiatt van.
Mostanában már menstruáció után is sokszor feszül a mellem (elsősorban külső része), mindkét mellemben érzek csomókat, de általában most sem ugyanott, egyszer lentebb, egyszer a belső oldalán. Huszonöt éves vagyok. A tüneteim milyen betegségre utalhatnak? Én még nem szültem. Milyen vizsgálattal tudja a nőgyógyász diagnosztizálni a problémát?
Lehet, hogy nincs összefüggésben a két dolog, de mostanában a menstruációm is alhasi fájdalmakkal jár 1-2 napig, nem vészes, de évekkel ezelőtt nem fájt. Mostanában elég nagy stressznek vagyok kitéve, lehet, hogy ez is hozzájárul?"

Kedves Kérdező!

Az emlőben talált elváltozások az Ön életkorában a menstruációs ciklussal összefüggésben lévő eltérésre utalhatnak. Ezt mastodyniának nevezzük. Ebben az esetben az emlő kötőszöveti állományának hormonális hatásra bekövetkező helyi duzzanatáról van szó.

Mivel Ön már hónapokkal ezelőtt is észlelt csomókat a mellében, mindenekelőtt azt tanácsolom, hogy ne halogassa az orvosi vizsgálatot. A nőgyógyász általában ugyancsak hasonló módszerrel tudja áttapintani a mellét, mint saját magának, viszont szakember lévén a durvább kóros elváltozásokat ki tudja szűrni.

Általában azon betegeket, akiknek kifejezett emlőpanaszuk is van további műszeres vizsgálatra küldjük. Életkorára való tekintettel elsősorban a mellek UH-os vizsgálatára fog sor kerülni. Lehetősége van ennek elvégzésére a lakóhelyéhez közel eső rendelőintézetben vagy kórházban működő speciális Emlő Szakrendelésen is. Erről érdeklődhet háziorvosától vagy nőgyógyászától.

Az Ön által említett stressz valóban hozzájárulhat a probléma kialakulásához, hiszen a hormonális egyensúlyt is befolyásolhatja.

Az emlő önvizsgálatáról

Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten.
Bővebben az emlő önvizsgálatáról

(WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc nőgyógyász)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus, Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.