Vissza lehet-e fordítani az őszülést?

Szerző: Független Hírügynökség

Akik betegség vagy nagy stressz miatt őszültek meg, reménykedhetnek, hogy a tudósok egy szép napon képesek lesznek visszafordítani a folyamatot. Brit és német tudósoknak sikerült helyreállítaniuk a haj színét okozó melanin termelését, adta hírül pénteken a BBC brit közszolgálati hírportál.

A kutatók mesterségesen előállították a természetben is előforduló K(D)PT jelű molekulát, amely nagyon hasonlít a melanintermelést ösztönző emberi hormonhoz.

A kutatók hat középkorú, illetve idős asszonytól vettek hajhagymákat, és ezeken laboratóriumi körülmények között utánoztak egy bőrbetegséget és egy stressz kiváltotta tünetegyüttest, amelyek őszülést okoznak.

A laboratóriumi kísérletek során a hajhagymákban a K(D)PT molekula hatására jelentősen fokozódott a melanintermelődés.

A kutatók azonban felhívják a figyelmet, hogy még csak nagyon kezdeti laboratóriumi kísérletekről van szó, és még nem tudni, hogy a haj eredeti színe teljesen helyreállítható-e.

Az eljárással a természetes őszülést nem lehet visszafordítani.

(FH)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Influenza Influenza

Erősebb lehet az idei szezon. Érkeznek a térítésmentes vakcinák.

Terhesség Terhesség

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (x)

A bőrfelszínen kialakuló melanoma...

Az egyedfejlődés során az emberi szervezetben több helyen, lokalizációban fordulnak elő melanociták, azaz olyan sejtek, amelyek a legtöbb esetben...

Bőrgyógyászati szűrés...

A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. A szűrésre többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl manapság nagyon...

Miért őszülünk?

Európai orvosok egy csoportja végre megoldotta a rejtélyt, mely régóta izgatja az embereket: miért őszülünk? A régi nézettel ellentétben, miszerint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.