5 módszer, amivel gyorsan túljuthat a herpesz okozta kellemetlenségeken

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
Legutóbb frissítve: 2021.12.12

A herpeszes sebek apró, fájdalmas, folyadékkal teli hólyagok, melyek általában az ajkakon, ínyeken vagy a szájüregben fordulnak elő.

A herpes simplex vírus (HSV-1) által okozott herpesz fertőző és bőr, nyálkahártya általi érintkezéssel, testnedvekkel, valamint azok által bizonyos tárgyak megosztásával (pl. evőeszköz, ajakbalzsam, törülköző, kozmetikai eszközök és étel) terjed, még abban az esetben is, ha a herpesz épp nem látható.

Előfordulhat, hogy a fájdalom vagy bizsergés már 1-2 nappal a herpeszes sebek megjelenését megelőzően jelentkeznek. A sebek általában 7-10 napig tartanak, de akár két hétnél tovább is tarthat a gyógyulásuk. Néha összekeverik őket a rákos sebekkel, melyek nem fertőzőek, de ugyancsak apró, fájdalmas fekélyekként jelentkeznek a száj lágy szöveteiben, mint például nyelv vagy a szájüreg nyálkahártyája.

Természetes ellenszerek

Noha a herpeszre nincs természetes eredetű gyógymód, vannak bizonyos szerek, melyek a kitöréseket minimalizálják, a fájdalmat csökkentik és a sebeket gyógyulását is elősegítik.

Citromfűbalzsam

A citromfű (melissa officinalis) a menták csoportjába tartozó olyan gyógynövény, amely elősegíti a hólyagos sebek gyógyulását. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a citromfű kivonat vírusellenes hatással bír a herpes simplex vírus ellen.

Lizin

A lizin egy olyan esszenciális aminosav, melyet élelmiszerrel vagy táplálékkiegészítővel kell a szervezetbe bevinni, mivel az nem képes önmaga előállítani.

A lizin a testben lévő fehérjék építőelemeként szolgál. Tanulmányok szerint a lizin-kiegészítők segítenek csökkenteni a kitörések gyakoriságát és időtartamát. A lizin krém formában is kapható.

Bővebben Lizinnel a herpesz ellen

Propolisz

A propolisz egy olyan barna, gyantás anyag, melyet a méhek a tűlevelűek rügyeiről gyűjtenek be, és ezzel építik a kaptárjukat. Tanulmányok szerint a propolisz „valószínűleg hatásos” a herpeszes sebek esetén. Pontosabban a 3%-os propolisz kenőcs alkalmazása segíthet javítani a gyógyulási időt és csökkenteni a fájdalmat.

Stresszcsökkentés

Egyesek számára az olyan relaxációs technikák, mint a meditáció, relaxációs légzés, tudatos gondolkodás, naplóírás vagy jóga segítenek a stresszes időszakok hatására kialakuló fellángolások kezelésében.

Hideg borogatás

A hideg borogatás alkalmazása csökkenti a bőrpírt, segít eltávolítani a vart és enyhíti a kellemetlen érzést.

Egyéb praktikák

  • Zsálya-rebarbara kenőcs – Egy német tanulmány szerint a herpeszes sebek esetén a kombinált zsálya-rebarbara készítmény ugyanolyan hatékony, mint az aciclovir krém és aktívabb, mint a zsálya krém.
  • Rezveratol kenőcs – A vörös szőlőben található vegyület, a rezveratol a laboratóriumi vizsgálatok szerint aktivitást mutat a herpes simplex vírussal szemben. Az Antiviral Research című szaklapban megjelent publikáció szerint a rezveratol kenőcs naponta 2-5 alkalommal történő lokális használata csökkenti a herpeszes sebek kialakulását, ha a fertőződést követő 1-6 órában alkalmazzák.
  • EGCG – Számos tanulmány vizsgálta a zöldtea egyik összetevőjének, az epigallocatechin gallátnak (EGCG) alkalmazásának hatását a herpeszes sebekre. Ezek szerint az EGCG lokális alkalmazása jelentősen csökkenti a sebek viszketését és gyógyulás időtartamát.

Míg egyes gyógymódok, mint például a meditáció és a relaxációs légzés segíthetnek a stressz csökkentésében, ami kiválthatja a fellángolásokat, más gyógymódok, mint például a hideg borogatás csökkentik a diszkomfort érzetet.

Mielőtt bármilyen új készítményt próbálna ki, beszéljen orvosával az előnyökről és hátrányokról, hogy eldönthesse, megfelel-e Önnek!

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, verywellhealth.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Megjelenés: 2018.06.01 12:17, Frissítve: 2021.12.12 17:36
Címkék: Herpesz, Ajakherpesz
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Zsíros, sárgás foltok utalhatnak...

Az érintettek nem mindig tudják, mi okozza a korpaszerű lemezkéket, a sárgás, viszkető foltokat a bőrükön, hiszen a seborrhoeas dermatitis akár a...

IPL - Intenzív pulzáló fény...

Az IPL (intense pulsed light (villanófényes kezelés) eszközök lehetővé teszik a fény ellenőrzött módon történő bejuttatását a bőrbe. A...

Az ajakherpesz okai, tünetei...

Az ajakherpesz egy gyakori vírusos megbetegedés, amit a Herpes simplex vírus 1-es típusa okoz. Az ajkakon kis, kifakadó hólyagok keletkeznek. Ezek...

A herpesz - Mit tegyen ellene? Mit...

A herpesszel kapcsolatos elégtelen vagy téves információk a betegséggel járó apró hólyagocskák - az állra vagy a szem környékére való...

Hogyan kerülhető el a herpesz...

Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban...

Herpesz: ajakherpesz és nemi herpesz

A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket...

A herpesz kezelése

A herpesz enyhébb formában semmiféle teendőt nem igényel, a herpeszellenes kenőcsök is csak a panaszokon enyhítenek, de magát a fertőzést nem...

A herpeszvírusok által okozott...

A herpeszvírus-fertőzés igen gyakori és könnyen terjedő betegség. Ha a tüneteket említjük, valószínű, hogy a fájdalmas hólyagocskák jutnak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.