• Milyen változásokkal jár, ha egy családtagunk súlyosan megbetegszik?

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    Mindannyiunk számára komoly törést okoz az egészségünk romlása, hanyatlása, hiszen mindannyiunk számára fizikai, érzelmi vagy pszichológiai szempontból az egészség egy nagyon fontos tényező.

    A betegséget egy olyan veszteségként fogalmaznám meg, amely elveszi az addigi életformánkat, a "normális életmód"-unkat megváltoztatja. Ez a veszteség tehát egy válsághelyzetet okoz, hiszen minden megváltozik körülöttünk, és az életünket nem tudjuk tovább a korábbiakhoz megszokott módon folytatni.

    Érzelmi hullámzás jellemzi a betegség kiderülése utáni első időszakot

    Azon családok esetében, ahol a családtag súlyosan megbetegszik, az első érzések a megdöbbenés, hitetlenség, érzelmi bénultság, üresség szokott lenni, majd ezeket az érzéseket később az elkeseredés, szorongás, akár halálfélelem, bizonytalanság válthatja fel. Számos kérdés merül fel ilyenkor bennünk: mi lesz velem, mi lesz a családommal, hogyan lesz ezután? A súlyos beteg ápolása különösen nehéz feladat. A betegség felborítja az addigi életünket, az egész családra komoly fizikai, anyagi és lelki terheket ró.

    Hirdetés

    Az otthoni betegápolás


    A hazánkban az elmúlt években végbemenő és jelenleg is tartó egészségügyi reformoknak és a kórházi ellátásban történő szemléletváltásnak köszönhetően mind nagyobb számú idős, beteg ember ellátására kerül sor a saját otthonában.
    Az otthoni betegápolásról  >>

    Számos plusz feladatot ró a családtagokra a betegápolás vagy annak szervezése, a kezelésekre, vizsgálatokra járás, nem is beszélve az ennek révén kialakuló időbeli kötöttségekről. Növekvő anyagi terhek hárulnak a családra: orvosi kezelések, gyógyszerek, felszerelések, stb., melyek különösen megterhelők. Előfordulhat, hogy módosítani kell a lakáskörülményeken: a lakásban átalakításokat kell végrehajtani. Ezért a legfontosabb az elején tisztázni a család minden tagjával az előttünk álló mind anyagi, mind erkölcsi nehézségeket, hiszen minden család más abban a tekintetben, hogy hogyan képes megküzdeni az új helyzettel.

    Pozitív életszemlélettel könnyebb lehet megbirkózni a kialakult új helyzettel

    Házi betegápolás, otthoni szakápolás


    Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két szempont szerint lehet besorolni: a beteg személy fogyatékos-e, azaz ez hivatalosan azt jelenti, részesül-e fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban.
    Milyen lehetőségek vannak? >>

    Sok olyan családdal találkozunk nap mint nap, akik képesek a szituációt "kihívásként" látni, és hatékony módon próbálják kezelni a szituációt. Aktívan harcolnak a megfelelő kezelés eléréséért, fenntartják a reményt, optimisták, van hitük és bátorságuk. Nagyon jó, ha képesek segítséget, társas támogatást keresni a közösségben az egész család számára, hogy kissé csökkenjen az érzelmi túlterheltség. A cél az kell, hogy legyen, hogy a család együttműködésre törekedjen, és a helyzetet képesek legyenek optimistán kezelni.

    Csinálják együtt a dolgokat, erősítsék meg a családon belüli kapcsolatokat, alakítsanak ki, és őrizzenek egy általános pozitív életszemléletet. Tapasztalataink szerint érdemes lehet a helyzet jobb megértéséért, elfogadásáért, tippekért egyeztetni akár hasonló helyzetben lévő családokkal és szakemberekkel is.

    A betegnek szüksége van a családja támogatására

    A kapcsolattartás joga


    A beteg jogait a fekvőbeteg-gyógyintézetben meglévő feltételektől függően, betegtársai jogainak tiszteletben tartásával és a betegellátás zavartalanságát biztosítva gyakorolhatja. Ennek részletes szabályait a fekvőbeteg-gyógyintézet házirendje határozza meg.
    A kapcsolattartás joga >>

    Haldokló betegek esetében talán még nagyobb szükség van a betegnek biztonságérzetre, arra, hogy bízni tudjon az őt ápolók képességeiben. Szüksége van arra a bizonyosságra, hogy nem hagyják magára. Szüksége van egy másik ember jelenlétére, hogy valaki elérhető legyen, aki meghallgatja, akinek foghatja a kezét. Szüksége van figyelemre, hogy azt érezhesse, ő még fontos. A halál felé közeledést egy másik személy jelenléte elfogadhatóbbá teszi. A szenvedőnek segítségre van szüksége, hogy újfajta kapcsolatot teremtsen magával, a külvilággal. Ezért kell újból és újból elbeszélgetni a beteggel, állandó készenlétben lenni, hogy bármikor kifejezhesse érzéseit.

    Külső segítség igénybevétele esetén kezdjünk el minél hamarabb szervezni

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amire külön felhívom minden család figyelmét: amennyiben nem önállóan kívánják megoldani az ápolási feladatokat, úgy már a kórházi elbocsátást megelőzően vegyék föl a kapcsolatot ápolási szolgáltatókkal, kérjenek árajánlatokat és személyes találkozót beteg hozzátartozójuk megtekintésére, kérjenek tanácsokat olyan segédeszközök beszerzésére (nem feltétlenül megvásárlására), melyek jelentősen segítik beteg családtagunk ellátását. De fórumunkon keresztül is el tudjuk Önt látni hasznos tanácsokkal, elérhetőségekkel.

    Számos olyan teendő van, amelyet a beteg családtagunk hazakerülését követően már nehezebb, időigényesebb rendezni. A segédeszközök esetében konzultáljon szakorvosával illetve amennyiben otthoni szakápolói, gyógytorna ellátásokra van szükségük, javasoltassa a zárójelentésen szakorvosával, hiszen 4-szer 14 alkalom, illetve utolsó stádiumos rákos beteg esetében 50 vizit ingyenesen vehető igénybe.

    Mindenképpen érdemes úgy hazahoznunk hozzátartozóinkat a saját környezetébe, hogy lakása elő legyen készítve a megváltozott körülményekre, ápolója már fogadja őt megérkezésekor. Talán a legfontosabb körülmények között említeném meg azt, hogy addig ne is kezdjük el külső segítség szervezését, amíg beteg családtagunk vagy a vele együtt élők (leggyakrabban házastárs) jóváhagyását nem élvezzük ehhez.

    Ne feledjük: ha mindent előzetesen egyeztettünk és előkészítettünk, akkor sem kizárt a családon belüli súrlódás esélye.

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Legutóbb frissült: 2012.01.17 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    Örökölt családi minták terhei generációkon keresztül

    Mindannyiunk életében felfedezhetők azok a félelmek, ellehetetlenült sorsok, rosszul végződött párkapcsolatok, betegségek, olykor megmagyarázhatatlan érzések, kétségek, egy korábbi családtagra vagy időszakra emlékeztető viselkedésminták, melyeket tudtunkon kívül vettünk át generációról generációra. Ránk ragadt és cipeljük a nehéz családi örökség mintáit, anélkül, hogy igényt tartottunk volna ezekre.

    Hogyan ápoljuk a műtét után hazaérkezett beteget?

    A műtéteket követően manapság igen hamar hazaengedik a betegeket, mondván, otthon a saját, szeretettel teli családi környezetünkben könnyebben gyógyulunk. Ebből adódóan a betegünk teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

    Ki segíthet a beteg hozzátartozó otthoni ápolásában?

    Egyre több családban találkozunk olyan tartós, szakápolásra szoruló idős vagy fiatalabb beteggel, akiket a hozzátartozók nem tudnak 24 órán át ápolni. Az ágyhoz kötött állapot alapvetően is megviseli azt, akinek a kiszolgáltatott állapotot el kell szenvednie. Érthető, ha a beteg szívesebben marad saját környezetben, mint a kórház fehér falai közt. De ki az, aki vállalja a gondozást, ami speciális szaktudást és sok időt igényel.

    Depressziós beteg a családban - Hogyan segíthetnek a hozzátartozók?

    A depresszió számos, sokszor komoly változásokkal jár mind a páciens, mind a hozzátartozók életében. Előfordulhat, hogy a korábban aktív, életvidám ember hirtelen levert lesz, bűntudatot érez és reményvesztetté válik. Ekkor nagy szükség van a család támogató szerepére.

    Oxigénterápia otthon

    Súlyosabb szív- vagy tüdőbetegségek, krónikus állapotok esetén is szükségessé válhat az oxigénterápia huzamosabb ideig, ami ma már akár a beteg otthonában is kivitelezhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.