Fémallergiás reakciót válthat ki a mobiltelefon

MTI
megjelent:

Allergiás reakciót válthat ki a mobiltelefonokban található nikkel azoknál, akik szinte megállás nélkül csevegnek a fülükre szorított apró készüléken - figyelmeztettek szakemberek az Amerikai Allergiás, Asztmás és Immunológiai megbetegedések Kollégiumának (ACAAI) éves találkozóján.

Az allergiát a legváratlanabb dolgok, így a mobiltelefonban található nikkel, az ékszerek, a kozmetikumok, a piercingek és a tetoválások is kiválthatják. "A kézi telefonok fokozott használata miatt egyre hosszabb ideig vagyunk kitéve a készülékben lévő nikkelnek" - mondta a Phoenixben múlt héten megrendezett találkozón Luz Fonacier allergológus, az ACAAI tagja. "A páciensek az arcukat, az állvonalukat és a fülüket borító száraz, viszkető bőrfoltokkal jelennek meg a rendelőben és fogalmuk sincsen, hogy mi okozza az allergiás tüneteket".

A nikkel az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó anyag: a nők 17, a férfiak 3 százaléka reagál rá érzékenyen. A kulcsok, pénzérmék, gémkapcsok is tartalmaznak nikkelt, ám ezekkel nem érintkezünk olyan gyakran napközben, viszont ha "fémes" kézzel megdörzsöljük a szemünket, az irritációt válthat ki. Az allergia kialakulásának kockázata erősödik, ha sokáig érintkezünk bizonyos nikkel-tartalmú tárgyakkal, például mobiltelefonnal, ékszerrel, órával, vagy akár szemüvegkerettel.

"Az orvosok egyre több nikkelallergiás pácienssel találkoznak. Néhány szakember szerint több fémhasználatra vonatkozó szabályozásra lenne szükség az Egyesült Államokban, úgy mint néhány európai országban" - hangsúlyozta a szakember. A fémallergia tünetei lehetnek a vöröses foltok, duzzanatok, viszketés, ekcéma, hólyagosodás, és bőrsérülések.

A legjobb megoldás a közvetlen érintkezés elkerülése. A mobiltelefonok esetében a műanyag borítás, vagy a vezeték nélküli fülhallgató használata segíthet, vagy egy olyan készülékre való váltás, amelynek a borítása nem tartalmaz fémet - sorolja a megelőzési intézkedéseket Fonacier.

A testékszerek és a tetoválások is kiválthatnak allergiás reakciókat. A 18 és 50 éves kor közötti amerikai felnőttek 24 százalékának díszíti a testét valamilyen kivarrt ábra és 14 százalékuk visel valahol piercinget.

"A tetoválások által kiváltott allergiás reakciókat főleg a festék összetevői okozzák. A testékszerek esetében fellépő irritáció pedig a nikkelallergia elterjedtségére vezethető vissza. A szakemberek szerint tízéves kor előtt nem kellene átlövetni a gyerekek fülét".

"Egy átlagos személy naponta 12 kozmetikai terméket használ. Ebben a tucatnyi termékben akár 168 kémiai anyag is lehet, amelyek közül nagyon sok irritációt és allergiás tüneteket okozhat" - mondta Fonacier. A kozmetikai szerekben az illatanyagok és a tartósítószerek okozzák a legtöbb allergiás reakciót.

(MTI)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Budai Allergiaközpont - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.