• A nő, aki allergiás a vízre

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A ritka betegség neve aquagenic urticaria, és előfordulása olyan ritka, hogy 230 millióból 1 embert érint. Michaela Duttonnál az után jelentkezett, hogy életet adott gyermekének.

    A nő betegsége olyan súlyos, hogy még  fiát, a hároméves Mitchellt is csak akkor tudja néhány másodpercre magához ölelni, ha teljesen fel van öltözve, mivel nem izzadhatnak össze.

    Hirdetés

    A 21 éves nő csak hetente egyszer, maximum 10 másodpercnyi időre tud zuhanyozni, nem  ihat vizet, és nem ázhat meg az esőben, mert bőre a víz hatására fájdalmas, égető , viszkető kiütésekkel lesz tele, mely csak két órával a vízzel való érintkezés után múlik el.  Az izzadás ugyanilyen fájdalmakkal jár.

    Az orvosoknak fogalmuk sincs, hogyan kezelhetnék a betegséget, ám abban egyetértenek, hogy kialakulását a szülés következtében bekövetkező hormonváltozás okozta.

    A saját teste foglya

    Dutton elmondása szerint, aki egyike azon kevés embereknek, aki a világon  ebben a betegségben szenvednek, a kór miatt úgy érzi, saját testének foglya lett.  A betegség tünetei Mitchell születése után egy héttel jelentkeztek, mikor fürdés után égető kiütések megjelenését tapasztalta  testén. 

    Nemcsak vizet, de egy pohár gyümölcslevet sem tud inni, mivel a torka azonnal bedagad. Egyedül a diétás kóla fogyasztásakor nem jelentkeznek a kínzó tünetek.

    „Ha Mitchell csak egy csepp italt is rámfröccsent, már attól őrült fájdalmat érzek. Még a könnyeit sem tudom letörölni, és nem is fürdethetem őt! Ha esik az eső, nem tudok kimoccanni a házból, és a barátaim is elmaradtak, mivel tévesen azt hiszik, a betegségem fertőző. Csak remélni tudom, hogy valaha is megtalálják számomra a gyógyírt!”

    Jelenleg Michaela a szüleivel él, ők segítenek a kisfiú gondozásában. Ő pedig gondosan ügyel rá, hogy száraz, hűvös levegőjű helyiségben legyen, ahol nem izzad, illetve mindig van nála esernyő.

    A betegségről

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A betegség pontos oka az orvosok előtt mind a mai napig nem ismert.  Annyit tudni, hogy minden 230 milliomodik embernél fordul elő, és bármilyen hőmérsékletű vízcseppel való érintkezés után legkésőbb 15 perc múlva kiütéseket okoz.

    A betegség főleg tiniket és fiatal felnőtteket érint, a kiütések, melyeket vörös foltok kísérnek, általában 10-120 perc múlva tűnnek el.

    Az esetek jelentős részében a csapvíz valamely alkotóelemére(klór, fluor, stb.)  való túlérzékenység okozza, bár vannak, akiknél a desztillált víz vagy esővíz is hasonló tüneteket okoz.

    Amennyiben az allergiás reakciót a víz valamely hozzáadott alkotóeleme váltja ki, a kezelés egyszerű: kerülni kell azt. Amennyiben maga a víz a felelős a betegségért, általában szteroid krémet vagy antihisztamint írnak fel rá az orvosok, hogy enyhítsék a tüneteket.

    Mivel a betegségre egyenlőre nincs gyógymód, csak a tüneteket tudják enyhíteni, abban a reményben, hogy a betegség egyszer magától elmúlik. Ráadásul a szteroidok és antihisztaminok hosszan tartó alkalmazása komoly mellékhatásokkal is jár, ezért nem ajánlottak hosszú távon.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Foxnews)
    Legutóbb frissült: 2009.08.07 10:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Túlélési tanácsok parlagfűszezonra

    Javában tart a pollenszezon, erősödik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény, a parlagfű pollenszórása.

    A latexallergia

    A teljes népességben a latexallergia gyakorisága 2-6 százalékra becsülhető, ugyanakkor az egészségügyben dolgozók körében előfordulása 25 százalékra tehető!

    Allergia: miért van egyre több beteg?

    "Allergiás vagyok erre vagy arra" - mondjuk gyakran, miközben nem biztos, hogy azt jelenti, amit ki szeretnénk vele fejezni. Teremtsünk egy kis rendet!

    A szénanátha okozta panaszok megjelenésének megelőzése

    A szénanátha, azaz a pollenallergia részben megelőzhető. A következőkben adunk néhány tanácsot, melyek segítségével elkerülheti a kellemetlen tüneteket.

    Mikor gondoljon kötőhártya-gyulladásra gyermekénél?

    A kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyuló, gyakori betegség, de a megfelelő kezelés lerövidíti a betegség időtartamát, csökkenti a szövődményeket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.