Egy kis kosz nem árt?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Ha egy anyukát megkérdezünk arról, a gyerekek miért szednek fel mindent a földről, és teszik azt a szájukba, általában azt a választ kapjuk, hogy a kicsik így fedezik fel a világot. Pedig a látás, hallás, tapintás és szaglás sokkal jobban segítenek a dolgok meghatározásában.

Egyes kutatások eredményei alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy bizonyos baktériumok, vírusok és férgek, melyek a „koszevés” során jutnak a szervezetbe, segítik az erős, egészséges immunrendszer kialakulását.

Számos kutatás feltételezi, hogy a kórokozók segíthetik a legyengült, allergiás és asztmás immunrendszer helyreállítását. Ezek a kutatások az epidemiológiai kutatásokkal karöltve választ adhatnak arra, miért olyan gyakoriak a fejlett országokban az olyan jellegű immunrendszeri megbetegedések, mint a sclerosis multiplex, asztma, allergia vagy a gyulladásos bélbetegségek.

Edzeni kell a szervezetet!

Amikor egy gyerek a szájába vesz dolgokat, nem tesz mást, mint hagyja, hogy az immunrendszere felfedezze a körülötte lévő világot – állítja Mary Ruebush mikrobiológus. Elmondása szerint mindez nem csak edzi az immunrendszert és gyakoroltatja a megfelelő válaszreakciókra, hanem arra is megtanítja azt, mi az, amit jobb kerülni.

Dr. Joel V. Weinstock, a Bostoni Tufts Orvosi Egyetem gasztroenterológiai részlegének vezetőjének elmondása szerint születésünkkor az immunrendszerünk leginkább egy programozatlan számítógéphez hasonlít, melynek szüksége van bizonyos instrukciókra.

Amint azt elmondta, a modern világban felnövő gyerekek ultratiszta környezetben élnek, így nincsenek kitéve azoknak az organizmusoknak, melyek segítenének a megfelelő immunreakciók kialakításában. Pedig a legtöbb féreg veszélytelen, különösen a megfelelően táplált emberek esetében, és csak nagyon kevés betegség van, amit ezektől kaphatunk el.

Férgekkel az egészségért!

Dr. Weinstock és Dr. David Elliott gasztroenterológus egérkísérletek során férgeket alkalmaztak autoimmun betegségek kezelésére és megelőzésére. Dr. Elliott elmondta, hogy Argentínában azoknál a szklerózis multiplexes betegeknél akik ostorféreggel fertőzöttek voltak, enyhébb tüneteket mutattak.

Hasonló esetet észleltek Gambiában, ahol a sertés ostorféreg, mely emberben csak az emésztőrendszerben található meg, pozitív hatást fejtett ki a gyulladásos bélbetegségek, a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésében.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy vissza kéne térnünk az 1800-as évek baktériumokkal telített életkörülményeihez, ám fontos, hogy megértsük, az egyes organizmusok hogyan védenek bennünket.

Takarítást csak módjával!

Meg kell értenünk, hogy baktériumok mindenhol vannak: rajtunk, bennünk, körülöttünk. Ezek többsége nem okoz problémát, és legtöbbjük, akárcsak azok, melyek az emésztőrendszerünkben élnek, létfontosságú tápanyagokat állítanak elő, melyek nélkülözhetetlenek a jó egészségi állapothoz.

Az átlagos emberi szervezet körülbelül 90 trillió mikróbát tartalmaz, s ezek többsége gondoskodik arról, hogy egészségesek maradjunk. Dr. Ruebush felhívja a figyelmet arra, hogy az antibakteriális tisztítótermékek tömkelege csak a biztonság hamis látszatát keltik, sőt, az antibiotikum-rezisztancia kialakulását segítik elő. A sima szappan és víz is bőven elég a tisztasághoz.

Vissza a természethez!

Dr. Weinstock felhívja rá a figyelmet, hogy hagyni kell a gyerekeket mezítláb járni, koszban játszani, és nem kell feltétlenül ragaszkodni a minden étkezés előtti kézmosáshoz.

Bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, akik tanyákon nőnek fel, és szervezetük ki van téve az állatokkal való érintkezés során a különböző férgek és egyéb organizmusok hatásának, sokkal kevesebb arányban betegszenek meg a különféle autoimmun betegségekben.

Ha már nem élünk természetes körülmények között, hagyjuk, hogy a gyereknek kutyája, macskája vagy más kisállata legyen, mely biztosítja a különböző férgek közelségét, ezáltal pedig a megfelelő immunrendszer kialakulását!

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: New York Times)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Tehet-e a krónikus stressz az allergia...

Hogyan erősödnek fel a szomatikus (testi) tünetek a pszichét ért stresszfaktorok megjelenésével? Hogyan függ össze a krónikus gyulladás és a...

Ezért jobb felíratni az...

A patikákban több antihisztamin vény nélkül is megvásárolható, ám bizonyos készítményekhez csak receptre tudunk hozzájutni.

Az immunrendszer betegségei

Szervezetünk folyamatos küzdelemben áll a környezetből támadó mikroszkopikus élőlényekkel. A védekező feladatot az immunrendszer összetett...

Hogyan reagál immunrendszerünk a...

Hogyan működik az immunrendszerünk? Honnan tudhatjuk, hogy erős immunválaszunk van-e a kórokozókra? Van-e olyan, hogy az immunrendszer túl erős?...

Immunrendszerünk működése és...

A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer. Ez a roppantul bonyolult és rendkívül komplex védekezőrendszer felelős a szervezetünkbe...

Erős immunrendszerrel készüljünk a...

Erős immunrendszerre mindig szükségünk van, különösen igaz ez az őszi és téli hónapokra. A hideg, esős idő nagy feladat elé állítja...

Tények és tévhitek: Erősíthető az...

Az emberek túlnyomó többségénél az immunrendszer köszöni szépen, optimálisan működik, ezért nincs szüksége erősítésre. Akkor mi értelme...

Hogyan működik immunrendszerünk?

Környezetünkben számos baktérium, gomba és parazita található, melyek életveszélyes fertőzések okozói lehetnek. A káros anyagok könnyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.